Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Primož Roglič v velikem slogu do nove zmage (VIDEO)

Slovenski kolesarski as je na dirki po Romandiji pred zadnjo vožnjo na kronometer še povečal prednost v skupnem seštevku. Giro brez Bernala.
Ko Primož Roglič pospeši na vso moč, mu nihče ne more slediti. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Ko Primož Roglič pospeši na vso moč, mu nihče ne more slediti. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
4. 5. 2019 | 17:16
4. 5. 2019 | 19:49
5:21
Primož Roglič je v 4. etapi dirke po Romandiji še enkrat pokazal svojo izjemno moč. Kraljevsko preizkušnjo dirke z 10,3 km dolgim ciljnim vzponom na Torgon je v velikem slogu odločil v svoj prid in pred zadnjo etapo, jutrišnjo vožnjo na kronometer, povečal vodstvo v skupnem seštevku.

Rogliču letos na etapnih dirkah ni para. Na obeh dirkah, na katerih je nastopil doslej, po Združenih arabskih emiratih in Tirreno - Adriatico, je slavil zmago. Tudi na tretji, dirki po Romadiji, se mu nasmiha končna zmaga. V Švici je ta teden slavil že drugo etapno zmago, po prvi etapi je dobil še četrto, čeprav so se tekmeci na vse pretege trudili, da bi mu v skrajšani etapi (zaradi zimskih razmer na prelazu Mosses je bila dolga 107 km namesto 176) slekli rumeno majico.



Tekmeci so se na vse pretege trudili, da bi Rogliču slekli rumeno majico, a je 29-letni Slovenec še povečal svoje vodstvo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Tekmeci so se na vse pretege trudili, da bi Rogliču slekli rumeno majico, a je 29-letni Slovenec še povečal svoje vodstvo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


Rogla iz obrambe v napad


Favoriti za končno zmago so se udarili v zaključku ciljnega vzpona, na katerem je pred tem zaman z napadom poskusil tudi Simon Špilak. Ubežnike so v klanec polovili kolesarji Ineosa (nekdanji Sky), ki so pripravili napad Gerainta Thomasa. A zmagovalec lanskega Toura ni bil dovolj močan, da bi ugnal Rogliča. Slovenski kapetan ekipe Jumbo-Visma je 2 km pred ciljen krenil v nasprotni napad, Thomas ga je tedaj še ujel in s seboj pripeljal še nekaj tekmecev, s sokom je poskusil tudi David Gaudu, a je tudi njega Roglič "pospravil v žep".

Primož Roglič je prepričljivo najmočnejši na dirki po Romandiji, po 1. je dobil tudi 4. etapo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP
Primož Roglič je prepričljivo najmočnejši na dirki po Romandiji, po 1. je dobil tudi 4. etapo. FOTO: Fabrice Coffrini/AFP


V zadnjih metrih je bil 29-letni Zasavec spet prepričljivo najmočnejši, slavil je zmago in z 10 odbitnimi sekundami povečal prednost v skupnem seštevku. Drugi je bil Portugalec Rui Costa, ki je Rogliču (12 sekund zaostanka) najbližje tudi v lovu za rumeno majico, tretji je bil Thomas (4. skupno), ki bo jutri lovil 26 sekund zaostanka za Rogličem. Gaudu ima 16 sekund zaostanka.


Thomas: Nisem imel možnosti


Favorit za jutrišnjo etapno in končno zmago pa je Roglič, saj mu je 17 km dolga vožnja na čas v Ženevi pisana na kožo. Posebej v tako izjemni formi, ki najboljšemu slovenskemu kolesarju napoveduje tudi izjemen Giro d'Italia, ki se bo 11. maja začel v Bologni. "Zadovoljen sem z zmago, v zaključku je postajalo vse težje in sem raje poskusil z napadom, kot da bi čakal na skoke tekmecev. Za kronometer imam res idealen položaj, saj bom štartal zadnji, to bo drugače, kot je bilo na Tirreno-Adriatico, ko sem moral v zadnji vožnji na čas loviti zaostanek. Bolje je imeti nekaj prednosti, a moram vseeno štartati, kot da grem z ničle, razlike so majhne. Giro? Na višinskih pripravah na Sierri Nevadi smo očitno delali v pravi smeri, zadnji občutki pred Girom so vsekakor dobri," je po zmagi povedal Roglič.

Thomas je po etapi obžaloval le, da ni poskusil iti do konca, ko je dober km pred ciljem ujel Rogliča. "Ko sem ga lovil, sem za seboj potegnil še nekaj drugih kolesarjev, zato sem se ustavil, mogoče pa bi moral nadaljevati na vso moč in bi z Rogličem ostala sama v ospredju. Razplet ne bi bil dosti drugačen, Roglič je očitno najmočnejši ta čas. Bil sem na njegovem kolesu, ko je začel šprint, a nisem imel možnosti, da bi mu sledil, ko je pritisnil na vso moč," je povedal Britanec.


Giro brez Egana Bernala


Iz najmočnejše ekipe na svetu je kmalu po dirki prišla novica, da je Roglič izgubil na papirju enega najmočnejših tekmecev na Giru. Zaradi padca na treningu bo dirko po Italiji izpustil Egan Bernal, ki si je zlomil ključnico in ga bodo jutri operirali. Mladi Kolumbijec, ki je letos slavil zmago na dirki Pariz-Nica, bi moral biti kapetan Ineosa na Giru. Kdo bo prevzel njegovo vlogo, še niso sporočili.



Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine