Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Primož Roglič glavni kandidat, da razbije Skyev vlak

Na zadnji prosti dan na Touru je bila večina pozornosti namenjena vodilnemu dvojcu Skya. Slovenca tudi stavnice uvrščajo vse višje.
Primož Roglič (v ospredju) pred odločilnimi etapami Toura kotira vse višje pri strokovnjakih in na stavnicah. Foto Afp
Primož Roglič (v ospredju) pred odločilnimi etapami Toura kotira vse višje pri strokovnjakih in na stavnicah. Foto Afp
24. 7. 2018 | 06:00
24. 7. 2018 | 10:05
5:51
Kolesarji na francoski pentlji so dočakali drugi prosti dan, ob vznožju Pirenejev pa je bilo veliko govora tudi o Primožu Rogliču in njegovem naskoku na oder za zmagovalce. »Mislim, da bo z odliko opravil svoje delo,« pravi direktor ekipe LottoNl-Jumbo Frank Maassen, ki ima v igri še vedno dve orožji.

Tour se je prevesil v zadnjo tretjino, boj za vrh skupnega seštevka je še vedno odprt, Slovenci pa tako nestrpno še nikoli nismo pričakovali razpleta dirke po Franciji. Primož Roglič je izvrstno na poti, v Centralnem masivu je prvič napadel in pred Pireneji dobil potrditev, da je zelo dober, dosegljivo pa je še veliko več. Morda tudi končni oder za zmagovalce, od katerega ga loči 40 sekund.

»Do zdaj smo Primožu in Stevenu dali proste roke, da naredita in pokažeta, kaj znata. Videli smo, da sta zelo nevarna, tudi tekmeci nam priznavajo, da smo letos edina ekipa, ki lahko v zadnjem tednu načne prevlado Skya. To bo zelo težko, moramo čakati in upati, da se bo vlak Britancev kakšen dan sesul prej od načrtovanega, nato pa to izkoristiti. Mislim, da bo Primož z odliko opravil svoje delo, potem pa bomo videli, kaj mu bo to prineslo,« je optimističen Frank Maassen, ki ima v sedmem Stevenu Kruijswijku asa iz rokava, ki Lottu omogoča precej taktičnih različic.


 

Za zmago Rogliča kvota 19


Da je Roglič lahko zelo nevaren, se zavedajo tako tuji novinarji kot stavnice. Na tujih spletnih straneh, kjer podrobno spremljajo kolesarstvo, je moč zaznati prevladujoče mnenje, da bi Primož Roglič lahko napadel tudi zmago in prevzel vlogo Vincenza Nibalija, a le, če bo dovolj drzen, da poskusi s kakšnim dolgim napadom, s katerim možnosti za uspeh na papirju ni prav veliko. Na stavnicah najvišje kotira Geraint Thomas, blizu sta tudi Chris Froome in Tom Dumoulin, ob zmagi Primoža Rogliča pa bi jih za vsak vloženi evro dobili 19.

V Lottu čakajo na slab dan vlaka Skya. 
V Lottu čakajo na slab dan vlaka Skya. 


Za zdaj ne Froome ne Thomas nista pokazala kakšne slabosti, Valižan je v odličnem položaju, da osvoji prvo rumeno majico kariere, a je tudi na včerajšnji novinarski konferenci ostal miren: »Še vedno ne razmišljam o zmagi, v Francijo sem prišel z upanjem, da bom stopil na oder za zmagovalce, in ta možnost še vedno ostaja živa, zato sem zadovoljen. Bomo videli, ne nazadnje nas čaka še ves teden.«

Infografika Delo Foto: Infografika Delo
Infografika Delo Foto: Infografika Delo


Iz konkurenčnih ekip prihajajo namigi, da bo Froomov ego v ekipi prej ali slej prevladal in da se bo Thomas moral podrediti »višjim ciljem«, štirikratni zmagovalec pa je še enkrat zatrdil, da ga zanima le ekipa: »Edino, kar šteje, je to, da bo imela ekipa Sky na najvišji stopnički v Parizu svojega kolesarja, naj bom to jaz ali G. Seveda sem pripravljen delati zanj, če bo močnejši, in za zdaj je bil.«


 

Roglič ni Yates, dober je že vso sezono


O krizi v zadnjem tednu se veliko razmišlja tudi v zvezi s Primožem Rogličem, Zasavec resda prihaja na zanj še neznan teren, a za zdaj o kakšnih slabostih ni ne duha ne sluha. Podrobno njegove podvige v Franciji spremlja tudi selektor Andrej Hauptman: »Zdaj sem že navajen, da me Primož preseneča iz dirke v dirko. Zame je že zdaj naredil več kot dovolj, tudi če se mu v zadnjem tednu slučajno primeri kakšen slab dan, saj je pokazal, da se lahko že zdaj resno bori za vrh v skupnem seštevku.«

Razplet Toura bo odvisen predvsem od dinamike in razmerja moči, ki vlada v britanskem supermoštvu.
Razplet Toura bo odvisen predvsem od dinamike in razmerja moči, ki vlada v britanskem supermoštvu.


Tako kot Roglič je bil na Giru manjše presenečenje Simon Yates, a je v zadnjem tednu povsem popustil, Hauptmana pa takšna usoda ne skrbi: »Roglič ni kot Yates, ker je že vso sezono konstantno dober, zato sploh ne bi smelo biti presenečenje, da je zdaj zraven. On letos sploh ni meril le na Tour, vso pomlad je dirkal dobro in zmagoval, medtem ko drugih ni bilo nikjer, pa je še vedno povsem konkurenčen. Tudi v kronometru lahko pridobi še nekaj sekund, zmagovalni oder ni nemogoč, a bo ta Tour velik uspeh ne glede na to, kje ga bo končal.«

Infografika Delo Foto: Infografika Delo
Infografika Delo Foto: Infografika Delo

 

Za konec Pirenejev epska petkova etapa


Še pred kronometrom Rogliča čakajo tri epske etape v Pirenejih, kjer je treniral že spomladi in spoznaval teren. Danes bo priložnost za napad na težkem vzponu na Col du Portillon, kjer bo dirka za nekaj kilometrov zavila v Španijo, nato pa sledi le še spust do ciljne črte. Roglič danes kotira najvišje med vsemi kandidati za končno zmago, pred njim so na stavnicah le še kolesarji, ki se bodo po pričakovanjih znašli v begu.

Infografika Delo Foto: Infografika Delo
Infografika Delo Foto: Infografika Delo


V sredo sledi le 65 kilometrov dolga etapa, ki se bo začela iz startnih boksov v slogu dirk moto gp in takoj zavila na vzpon na Peyresourde, končala pa se bo na vrhu Col de Porteta, z 2215 metri najvišje točke letošnje dirke. Kolesarji se bodo vzpenjali več kot polovico etape, v kateri bomo zagotovo prve napade na Sky videli že na prvem vzponu. Zadnji del trojčka v Pirenejih je tudi najtežji, saj v petek čaka karavano kar šest vzponov, med njimi tudi slovita Tourmalet in Aubisque, ki sta vzpona ekstra kategorije. Priložnosti bo za vse, tudi za Rogliča, še več kot dovolj.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine