Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Prepričan je, da ga čaka zelo dobro leto

Vrstam slovenskih kolesarskih legionarjev se bo v prihodnji sezoni pridružil tudi Žiga Jerman, ki bo nastopal za kontinentalno podružnico ekipe Groupama – FDJ.
Žiga Jerman se veseli francoske priložnosti. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Žiga Jerman se veseli francoske priložnosti. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
18. 11. 2018 | 15:00
18. 11. 2018 | 15:36
6:31
Na začetku letošnje kolesarske sezone, ki prav v teh dneh z zadnjimi dirkami na Kitajskem maha v slovo, je šlo Žigi Jermanu vse kot po maslu. Na enodnevni klasiki Gent – Wevelgem za kolesarje do 23 let je z napadom presenetil tekmece in jo tudi zasluženo dobil, nato je bil na stopničkah še na prestižni enodnevni dirki v Rimu GP Liberazione in takrat so na njegova vrata potrkale tudi največje svetovne ekipe. 
 
Na mizi je imel nekaj mikavnih ponudb, lahko bi se odločil za prestop v svetovno serijo, a je Jerman želel počakati do konca sezone in nato sprejeti odločitev. Prelomna točka v sezoni je bila dirka po Sloveniji, pred njo je šprinter ekipe Ljubljana Gusto Xaurum zbolel, a se vseeno odločil, da ene največjih dirk v koledarju ne bo izpustil. Na slovenskih cestah mu ni šlo, forma se mu je povsem podrla in vse do konca sezone ni našel tistih pravih nog, ki so ga izstrelile med najbolj obetavne mladeniče kolesarskega športa. 
 

Prvi stik po zmagi v Gentu

 
Z dvema petima mestoma na dirki Tour de l'Avenir, dirki po Franciji za kolesarje do 23 let, je pritegnil pozornost francoske ekipe Groupama – FDJ, ki je že dolga leta stalnica v svetovni seriji. Dolgoletni vodja ekipe Marc Madiot je pred sezono 2019 uspel uresničiti veliko željo in v francoskem Besanconu odpreti modern center za trening, ob tem mu je novi sponzor Groupama uresničil še željo po kontinentalni podružnici ekipe, v kateri se bo v naslednji sezoni kalilo 14 kolesarjev, med njimi tudi Jerman. 
 
»Prvi stik je ekipa z mano navezala že po zmagi na Gent – Wevelgemu, a smo se takrat dogovorili, da se spet slišimo, ko se bo sezona končala. Ker še nisem točno vedel, kje bom nadaljeval kariero, smo se hitro dogovorili za prestop, strinjali smo se v najbolj pomembnih stvareh, zato bom drugo leto nosil njihov dres,« pravi Jerman, ki je zaključil zelo uspešno obdobje v ljubljanskem klubu.

Žiga Jerman med 25. Dirko po Sloveniji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Žiga Jerman med 25. Dirko po Sloveniji. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

 
Prestop v večji klub in predvsem v drugačno okolje zagotovo ne bo enostaven, a je ekipa FDJ kot nalašč za kolesarja Jermanovega tipa – hitrega šprinterja, ki se dobro znajde tudi v težjih zaključkih in na kockah. »Načeloma smo za program dirk že dogovorjeni, vozili bomo na vseh največjih enodnevnih klasikah za kolesarje do 23 let in tudi na nekaj manjših dirkah v Franciji v članski konkurenci, plan bo povsem »belgijski« in pisan na kožo takšnemu tipu kolesarja, kot sem jaz, klancev ne bo preveč,« še pravi Jerman. 
 

Ostaja adut za Pokal narodov

 
Da se je »Jerč« namesto za prestop v katero od članskih ekip odločil za U23 zasedbo lahko veseli tudi slovenskega selektorja Martina Hvastijo: »Dogovoril sem se z ekipo, da me bodo spustili na vse reprezentančne dirke, ki štejejo za Pokal narodov, seveda pa bom lahko dirkal tudi na evropskem in svetovnem prvenstvu, če se bom uvrstil v reprezentanco.« 
 
V tekmovalnem smislu se zdi odločitev za francosko ekipo za Jermana idealna, a hkrati prinaša tudi selitev v francosko okolje, kjer si brez vsaj osnovnega znanja francosčine le z angleščino ne moreš prav veliko pomagati. A tudi to Jermana ne skrbi preveč: »Ob koncu januarja ali na začetku februarja se bom preselil v Francijo, kjer bomo nato skupaj s fanti živeli in dirkali. Ne vem še, koliko časa bom ostal v Franciji, vse bo odvisno od programa dirk, če bomo imeli vmes kakšen daljši premor, se bom zagotovo vrnil domov, a bom vseeno večino leta preživel v francoskem okolju.« 


 
Druga polovica oktobra in prva polovica novembra je za kolesarje del sezone, ko lahko »odklopijo« glavo in noge, v teh dneh pa so priprave na sezono z letnico 2019 že v polnem teku. »Zdaj treniram doma, a poudarka na intenzivnosti še ni, gre predvsem za to, da ne padeš popolnoma iz ritma. Nato pa na začetku decembra odhajamo v Španijo na Calpe, kjer bomo skupaj tako kolesarji kontinentalne kot kolesarji ekipe FDJ iz svetovne serije, tam bomo ostali deset dni. Novo leto bomo nato lahko praznovali doma, potem pa nas januarja čaka še en blok treningov v Calpeju,« je Jerman opisal načrte za prihajajoči mesec in pol. 
 

Brez Slovenije, morda s Hrvaško?

 
Ob privajanju na novo okolje mu bo v pomoč tudi mednarodna zasedba ekipe, od 14 kolesarjev je ob Jermanu v njej še devet tujcev in le štirje Francozi: »Večino fantov poznam, z njimi smo lani večino dirk odpeljali skupaj in verjamem, da se bomo dobro ujeli.« Odločitev za kontinentalno ekipo FDJ pa Jermanu prinaša še eno veliko prednost – celo sezono bodo nanj pozorni tudi šefi ekipe iz svetovne serije in če bo šlo vse po načrtih, bo že prvega avgusta lahko kot »stagiare« (vajenec) vozil tudi na najvišjem nivoju. Do takrat pa Jermana čaka še precej trdega dela, najprej v pripravljalnem obdobju, nato pa mora dobro formo zadržati skozi celoten prvi del sezone. Na slovenskih cestah ga vsaj naslednje leto ne bomo videli, se pa z ekipo dogovarjajo za nastop na dirki po Hrvaški.
 
 »Ko smo se srečali in se začeli dogovarjati za prestop, sem dobil zelo dober vtis o vseh, tudi o glavnih šefih iz svetovne serije. To je prava ekipa za moj nadaljni razvoj in prepričan sem, da me čaka zelo dobra sezona,« samozavestno zaključuje Žiga Jerman. Če bo sledil napovedim in izpolnil svoj enormni potencial, o katerem ni nobenega dvoma, potem bomo o njem zagotovo slišali še veliko. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine