Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pred karavano še dva legendarna velikana Pirenejev

Arnaud Demare je v 18. etapi končno prišel do zmage na Touru. Danes in jutri bo padla odločitev o končnem zmagovalcu.
Arnaud Demare je tudi z nekoliko nepoštenim manevrom premagal rojaka Christopha Laporta.
Arnaud Demare je tudi z nekoliko nepoštenim manevrom premagal rojaka Christopha Laporta.
27. 7. 2018 | 06:00
5:06
Laruns – Med trojček pirenejskih etap so prireditelji vrinili še četrtkovo ravninsko preizkušnjo, ki jo je zelo utrujena karavana sprejela odprtih rok. Predzadnji šprinterski obračun je dobil Arnaud Demare, Peter Sagan pa po padcu ni bil pravi. Primož Roglič je etapo brez težav končal v glavnini.

Že pred štartom sredine gorske etape je bilo jasno, da Petru Saganu tudi teoretično nihče več ne more sleči zelene majice najboljšega šprinterja, Slovak mora le še varno priti do Pariza. A bi se naskok na rekordno šesto zeleno majico kmalu končal v bolnišnici. »Naredil sem napako, prepozno sem zaviral, ker sem narobe ocenil zavoj, mislil sem, da je manj oster. Nato sem z visoko hitrostjo poletel v gozd in s hrbtom ter zadnjico priletel ob veliko skalo,« je po zdravniškem pregledu v sredo pozno zvečer povedal Sagan.

Kasneje so podatki pokazali, da je s ceste zletel pri kar 67 kilometrih na uro, zato jo je še dobro odnesel le z urezninami in posneto kožo, a brez zlomov. Nekaj časa je bilo njegovo nadaljevanje na dirki vprašljivo, nato pa se je Slovak vendarle pojavil na štartu 18. etape v Trie-sur-Baïseju. V beg se je podala peterica zelo močnih kolesarjev in glavnina, v kateri sta tempo narekovali ekipi FDJ in UAE Emirates, jih je ves čas držala na varni razdalji.

Peter Sagan je kljub poškodbam nadaljeval z dirko.
Peter Sagan je kljub poškodbam nadaljeval z dirko.


Sagan je še na štartu pojasnjeval, da ne ve, kako dobro bo lahko vozil zaradi posledic padca, a je v zaključku svojo ekipo Bora Hansgrohe vendarle poslal na čelo glavnine in tako nakazal, da šprinta še ni povsem odpisal. Po zadnjem zavoju ob vstopu v zadnji kilometer je bil v dobrem položaju, nato pa ni imel prave moči v nogah in priložnost za etapno zmago je zgrabil Arnaud Demare. FDJ ga je pripeljal do zadnjih 180 metrov v zavetrju, nato pa je tudi z nekoliko nepošteno menjavo smeri odbil še napad rojaka Christopha Laporta in vendarle upravičil zaupanje ekipe, ki ga je na Tour pripeljala kot kapetana. Primož Roglič je brez težav končal v glavnini in hranil moči za zaključek rumene pentlje.
 

Nibali mora na operacijo


Vincenzo Nibali je imel ob na prvi pogled precej bolj nedolžnem padcu kot njegov dobri prijatelj Peter Sagan manj sreče, z zlomljenim vretencem je končal Tour na Alpe d'Huezu, od takrat pa si zdravniki niso bili enotni, kako bi zlom najhitreje pozdravili. Odločili so se, da mu z operacijo vbrizgajo t. i. kostni cement, s katerim bodo naredili naravno notranjo opornico za hrbtenico, Nibali pa bi lahko začel trenirati že čez teden dni. To je za Italijana ključnega pomena, če želi začeti špansko Vuelto in tam priti v pravo formo za svetovno prvenstvo v Innsbrucku, kjer si želi biti kapetan italijanske reprezentance.



Današnja zadnja pirenejska etapa bi bila kot nalašč za Nibalija, če bi bil Sicilijanec še vedno v igri, tako pa bo predstavljala zadnjo priložnost za hribolazce, ki še čakajo na etapno zmago ali pa želijo nekaj pridobiti v skupnem seštevku. Eden takih bo gotovo Romain Bardet, ki je v sredo povsem popustil na zadnjem vzponu in priznal, da tega Toura ne bo ohranil v najlepšem spominu: »Zdaj si moram priznati, da je sanj o odru za zmagovalce konec. Ne vem, kaj se je zgodilo z mano, do zadnjega vzpona sem se počutil dobro, nato pa kot da bi mi zmanjkalo sladkorja, začela me je boleti glava in noge so bile povsem prazne. Če se bom počutil bolje, bom zagotovo poizkusil še enkrat, saj mi zaključek 19. etape ustreza.«

V njej kolesarje čaka šest kategoriziranih vzponov, odločilnih pa bo zadnjih 100 kilometrov, v katerih sta na sporedu tudi dva zelo slavna vzpona dirke po Franciji. Najprej se bodo kolesarji na polovici etape povzpeli na 17 kilometrov dolgi Tourmalet s povprečnim naklonom 7,3 odstotka, nato sledi dolg spust in zaključek z vzponoma na Borderes in Col du Aubisque, še enim velikanom Toura. Za slovo od Pirenejev karavano čaka 20 kilometrov zelo težkega spusta do ciljne črte v Larunsu. Na papirju je etapa zelo podobna 19. z letošnjega Gira, kjer je Chris Froome na Finestreju odčital lekcijo tekmecem, v Skyu pa upajo, da lahko Britanec še enkrat potegne asa iz rokava.

Profil 19. etape Toura.
Profil 19. etape Toura.


»Chris enostavno ni bil dovolj dober na Portetu, zato smo lahko še veseli, da ni izgubil več kot 40 sekund. Vem, da ga boli, da ni več v igri za zmago, a se ne bo predal in mogoče, če bo pravi, nam spet pripravi kaj posebnega,« potihem ostaja optimist športni direktor Nicolas Portal. Če bo Froome res še enkrat stavil na vse ali nič, potem se nam obeta ena najbolj zanimivih etap na Touru v zadnjih letih.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine