Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Po tretji zmagi Sagan koraka zeleni majici naproti (VIDEO)

Po Alpah so na Touru vrsto spet prišli šprinterji, še tretjič se je zmage razveselil Sagan. Čez vikend sledita dve razgibani etapi.
Peter Sagan je tokrat premagal Alexandra Kristoffa in Arnauda Demareja za tretjo letošnjo zmago na Touru. Foto AFP
Peter Sagan je tokrat premagal Alexandra Kristoffa in Arnauda Demareja za tretjo letošnjo zmago na Touru. Foto AFP
20. 7. 2018 | 17:45
20. 7. 2018 | 20:33
5:22
Kolesarji so po brutalnih treh etapah v gorah z odprtimi rokami sprejeli ravno 13. etapo in šprinterjem prepustili boj za etapno zmago. Na koncu se je pričakovano veselil svetovni prvak Peter Sagan, ki ima v boju za zeleno majico neubranljivo prednost. Pred prostim dnem sta na vrsti še dve razgibani etapi.

V karavani še vedno odmeva smola Vincenza Nibalija na Alpe d'Huezu, po kateri je moral z zlomljenim desetim vretencem zapustiti Tour. V javnost je prišel posnetek, ki dokazuje, da ni bil kriv motorist pred Nibalijem, morski pes iz Messine je padel zaradi neprevidnega navijača, ki je s trakom fotoaparata ujel Nibalijevo krmilo in Sicilijanec je pristal na tleh. Po pregledu v bolnišnici v Grenoblu je bilo jasno, da je vretence zlomljeno in sanj o odru za zmagovalce je bilo za Nibalija konec, čeprav je bil izvrstno na poti.

»Težko je zdaj povedati kaj pametnega, to je tako, kot bi nam odrezali glavo, če uporabim prispodobo. Dirka po Franciji je bila naš glavni cilj sezone, zavedali smo se, da je oder za zmagovalce povsem dosegljiv in Nibali je bil v odlični formi. Ne preostane nam nič drugega, kot da se osredotočimo na posamezne etape in poizkušamo domov prinesti vsaj zmago,« je bil razočaran športni direktor Bahrain Meride Gorazd Štangelj, ki si želi vsaj rešiti Tour, če že cilja ne bodo izpolnili.

Vincenzo Nibali se poškodovan poslavlja od Toura, čeprav je bil odlično na poti. Foto AFP
Vincenzo Nibali se poškodovan poslavlja od Toura, čeprav je bil odlično na poti. Foto AFP

 

Dumoulin največji tekmec dvojcu Skya


Trojček v Alpah je pokazal, kdo je resen kandidat za najvišja mesta in kdo na Tour ni prišel v takšni formi, kot se od njega pričakuje. Odpadla je cela vrsta favoritov, Rigoberto Uran je odšel domov s poškodovanim kolenom, Richie Porte z zlomljeno ključnico, Nibali z zlomljenim vretencem, Adam Yates ni našel pravih nog, težave ima tudi Rafal Majka ... Precej več so od prvih gorskih etap pričakovali tudi v Movistaru, na dirko so prišli s tremi kapetani, a so se hudo ušteli pri taktiki. Alejandro Valverde je napadal prezgodaj in odpadel iz boja za skupni seštevek, Nairo Quintana je na Alpe d'Huezu zaostal, Mikel Landa pa dan prej, boj španske ekipe za zmago na Touru pa se je klavrno končal, še preden se je dobro začel.

Najbolj nevaren tekmec Skyu za končno zmago bo Tom Dumoulin, ki je bil s formo v Alpah zadovoljen, z rezultatom pa ne: »Res sem si želel vsaj eno etapno zmago, ker sem bil boljši od Chrisa Frooma, a je bil Geraint Thomas tokrat premočan. Naredil sem napako, ker sem menjal prestavo ravno takrat, ko je napadel Mikel Landa in šprint je bil izgubljen.« Dumoulin se je dotaknil tudi dinamike v ekipi Sky: »Na Alpe d'Huezu je imel Froome dovoljenje za napade, Thomas pa ne. To je dobro vedeti za prihodnje dni, ko bo potrebno izkoristiti vsako napako Skya. Trenutno je Thomas najmočnejši kolesar na dirki, jaz moram biti zadovoljen s tretjim mestom, priložnosti za napad bo še dovolj.«


 

Številka tri za svetovnega prvaka


Najboljši hribolazci so mesta v ospredju v petkovem popoldnevu prepustili šprinterjem. Za večino najhitrejših so bili napori v Alpah prehudi, zato so predčasno zapustili Tour, ne pa tudi Peter Sagan, ki še naprej dominira na letošnjem Touru. Tokrat je večino dela v lovu za ubežniki opravil vlak ekipe FDJ, a Arnaud Demare spet ni imel dovolj dobrih nog, da bi njihovo delo nadgradil z etapno zmago. Šprint je začel v najboljšem položaju, mimo njega je najprej prišel Alexander Kristoff, za njim pa še Peter Sagan, ki je imel na ciljni črti pol metra prednosti. Po tretji etapni zmagi ima Slovak praktično neulovljivo prednost v boju za rekordno šesto zeleno majico najboljšega šprinterja na Touru.

»Današnja etapa je bila za vse vredna zlata. Rezultat je fantastičen. Vsi v skupini smo se danes lahko regenerirali. Vesel sem, da sem zmagal. Hvala ekipi, spet je opravila zelo dobro delo. V zaključku sem bil malce pozen, skušal sem se prebiti naprej, obdržal sem stik s Kristoffom in vesel sem, da sem ga premagal. Zelena majica je kot kaže moja, a priti bo treba do Pariza,« je povedal Sagan. Slovak ima zdaj na računu že 398 točk, prvi zasledovalec Kristoff pa 170.

Zdaj kolesarje čakata dve razgibani etapi v Centralnem masivu, današnji zaključek v Mendeju je pisan na kožo Alejandru Valverdeju, a bi tudi Sagan na dober dan lahko »preživel« zadnji vzpon in se pomeril za zmago. Večjih razlik v skupnem seštevku bržkone ne bo, nekaj več možnosti bodo imeli kolesarji v nedeljski etapi, po 12 kilometrov dolgem vzponu prve kategorije na Pic de Nore sledi 40 kilometrov hitrega spusta do ciljne črte v Carcasonneju. Na takšnem terenu je Chris Froome že večkrat napadal, tokrat pa bodo napadali predvsem drugi, saj je Sky pred ponedeljkovim drugim prostim dnem v odličnem položaju.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine