Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Roglič je Remcu ukradel 14 sekund

Rogliču je le uspelo zmanjšati zaostanek za Evenepoelom pred jutrišnjim kronometrom. Roglič je že na tretjem mestu v skupnem seštevku Gira.
Ben Healy (EF Education-EasyPost) je danes dobro »opral« tekmece. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Ben Healy (EF Education-EasyPost) je danes dobro »opral« tekmece. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
13. 5. 2023 | 10:23
13. 5. 2023 | 17:46
15:43

Že ob pogledu na traso današnje 8. etape smo slutili, da nas čaka prava kolesarska poslastica. Malce smo le ugibali, ali bodo favoriti varčevali z močmi glede na to, da je jutri na vrsti drugi posamični kronometer.

Današnja etapa je minila v znamenju 13 ožigosanih na begu pred glavnino, med katerimi je imel glavno vlogo 22-letni Irec Ben Healy (EF Education-EasyPost). Spomnimo se ga po drugem mestu na letošnji nizozemski klasiki Amstel Gold, kjer mu je pobegnil samo Tadej Pogačar.

Danes je Ben pobegnil vsem na Giru, in to že 49 kilometrov pred ciljem. Njegova vožnja je bila naravnost fantastična. Kljub temu, da sta ga čakala še dva izredno strma kategorizirana klanca in eden nekategoriziran, se je odločil solirati do cilja. Uspelo mu je odlično delo, saj je drugouvrščenega Dereka Geeja (Israel-PremierTech) prehitel za skoraj dve minuti. Tretji je bil Filippo Zana (Jayco AlUla). Potem je vmes nakapljalo še šest zasledovalcev, potem pa trio Tao Geoghegan Hart, Primož Roglič in Geraint Thomas.

Roglič je napadel na zadnjem klancu Muro dei Cappuccini. Hitro se je videlo, da mu Remco Evenepoel ne more slediti. Ali je bila to Remcova taktična odločitev ali ne, se bo še pokazalo. Roglič se ni oziral nanj, proti vrhu gorskega cilja sta ga dohitela samo Geoghegan Hart in Thomas. Skupaj so se spustili v dolino in nadaljevali do cilja. 

 Primož Roglič in Geraint Thomas. FOTO:  Luca Bettini Afp
 Primož Roglič in Geraint Thomas. FOTO:  Luca Bettini Afp

Remco Evenepoel je z manjšo skupino ostalih tekmecev za skupni seštevek prispel v cilj 14 sekund za Rogličem.

Vrstni red v skupnem seštevku se je danes precej prevetril in zgostil. Še vedno je Andreas Leknessund (Team DSM) v rožnatem, ampak je Remco Evenepoel samo 8 sekund za njim, na tretjem mestu je Roglič z zaostankom 38 sekund.

Roglič je danes Evenepoelu ukradel 14 sekund. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Roglič je danes Evenepoelu ukradel 14 sekund. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Kronometer kot dan D na Giru

Jutri je na vrsti 9. etapa, posamična vožnja na čas, dolga 35 kilometrov od Savignana sul Rubicone do Cesene. Trasa je ravna kot biljardna miza, edini sovražnik bo morebitni veter in slab dan za koga. Trasa po okusu specialistov za to kolesarsko disciplino. Filippa Ganne ni več na dirki, torej je glavni favorit za jutrišnjo zmago Švicar Stefan Küng, ki je zagotovo bolj spočit kot pa Remco in Primož. Na voljo bodo trije vmesni časi – na 13. kilometru, na 23. in na 29.

Andreas Leknessund je še vedno rožnat. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Andreas Leknessund je še vedno rožnat. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Skupna dolžina kilometrov na treh kronometrih letošnjega Gira znaša več kot 73 kilometrov, kar je nezaslišano na zadnjih tritedenskih dirkah. To je zamikalo svetovnega prvaka Remca Evenepoela, da je sploh prišel na letošnji Giro. Precej podobno pa je razmišljal tudi Roglič. Na prvem kronometru, na prvi etapi letošnjega Gira, ki je bil dolg le 19 kilometrov, je bil Remco od Primoža hitrejši za ogromnih 43 sekund. Kako bo na 35 kilometrov dolgem, prav tako ravninskem kronometru? Upajmo, da Roglič prihaja v boljšo in boljšo formo in da bo zato jutri precej bolj konkurenčen Evenepoelu.

Trasa 9. etape

Trasa drugega kronometra. FOTO: Delo Graphic news
Trasa drugega kronometra. FOTO: Delo Graphic news

***

Spremljali smo v živo

 

17:01
Tao
in Geraint ne moreta niti ene izmene zamenjati Rogliču. Roglič je v cilju Remcu ukradel 14 sekund.

17:00
Derek Gee
(Israel-PremierTech) je dobil šprint za drugo mesto na etapi.

16:58
Primož,
Tao in Geraint bežijo pred Carusom, Almeido in Evenepoelom ...

16:57
Ben Healy (EF Education-EasyPost) je zmagovalec 8. etape! Kakšna zmaga!

16:56
Roglič
je že čez gorski cilj, dva kolesarja Ineosa za njim, Evenepoel je popustil ... Healy pa ima še 1 km do cilja.

16:55
Evenepoel
in Leknessund lovita Rogliča ...

16:54
Samo rožnata majica sledi Rogliču!

16:53
Roglič
napada!

16:52

16:50
Ben Healy (EF Education-EasyPost) že grize v zadnji klanec. Ne zmanjkuje mu moči, že dve minuti prednosti ima pred najbližjimi zasledovalci. Če ne bo kake okvare kolesa ali padca na spustu, bo danes slavil veliko zmago.

16:45
Enajst kolesarjev je razsutih po cesti za Benom. Potem je šele glavnina, ki zaostaja za več kot 6 minut, 8 km pred ciljem. To bo velika Irska zmaga na Giru.

16:40
Ircu ne zmanjkuje moči. Roglič pa se modro skriva v pelotončku, ki je še ostal 6 minut zadaj. Verjetno je z mislimi že na jutrišnjem kronometru, oz. dnevu D zanj. Ampak danes je odlična etapa za kradenje sekund v cilju.

16:35
Današnja etapa je čisto drugačna od včerajšnje, prava klasika! Zvezda današnjega šova je vsekako 22-letni Irec Ben Healy (EF Education-EasyPost). Res neverjetna predstava.

16:29
Beni zdaj drugič hiti proti Muro dei Cappuccini. Kar dve minuti ima že prednosti pred prvimi zasledovalci in skoraj šest pred Rogličem in ostalimi v glavnini!

16:25

16:20
Trenutno stanje na 8. etapi Gira je precej kaotično. Ben Healy (EF Education-EasyPost) solira proti cilju, pet zasledovalcev za njim zaostaja 1:35, potem še šest zasledovalcev, ki za vodečim zaostajajo 2:30 in potem še glavnina oz. ostanek od glavnine 5:20, 25 km pred ciljem.

16:15

16:13
Sanjska vožnja Healyja danes! Glavnina za njim zaostaja 5:40, 30 km pred ciljem. Trenutno se spušča z Monte delle Cesane. 

16:10
Ben Healy (EF Education-EasyPost) ima danes krila namesto nog!

16:05
Ben Healy (EF Education-EasyPost) je danes neustavljiv. Pred najbližjimi zasledovalci ima že 1:43 prednosti! Jumbovci so krmilo pelotona predali koelsarjem Ineosa. Roglič se skriva v ostanku glavnine.

16:00
Andreas Leknessund (Team DSM) se odlično vozi v ospredju glavnine. Drago bo prodal svojo rožnato majico. Kolesarji so sredi klanca na Monte delle Cesane,ki sodi v 2. kategorijo. Ta vzpon je dolg 7,8 kilometra, s 6,5-odstotnim povprečnim naklonom. Kmalu po spustu kratek vzpon pripelje do Montefelcina in skoraj 10 kilometrov kasneje se kolesarji vrnejo spet na Muro dei Capuccini. Jumbovci mislijo resno ...

15:58
Ben Healy
(EF Education-EasyPost) ni nevaren za skupni seštevek, saj je pred današnjo etapo zaostajal že 30 minut. Rožnata majica se odlično drži, jumbovci zdaj narekujejo tempo v glavnini. Roglič se vozi za Evenepoelom.

15:53
V glavnini vse mirno. Ben Healy (EF Education-EasyPost) leti po klancih, pred zasledovalci ima že 1:17 prednosti, pred glavnino pa 5:38.

15:47
Ben Healy
(EF Education-EasyPost) ima že 35 sekund prednosti pred enajstimi zasledovalci in 4:20 pred razredčeno glavnino. Dolga pot je še pred Benom, ne vem, če ni malce neučakan. Še 43 km do cilja!

15:45
Muro dei Cappuccini bo zanimiv v drugem poskusu, ki sledi na samem zaključku današnje etape. Vmes pa bodo morali še na klanec Monte delle Cesane, ki sodi v 2. kategorijo. Ta vzpon je dolg 7,8 kilometra, s 6,5-odstotnim povprečnim naklonom. Ben Healy (EF Education-EasyPost) solira. Dovolj ima ubežniške družbe ...

15:41
Ekipa Ineos Grenadiers redči peloton. Tega tempa šprinterji in še nekateri pomagači ne bodo zdržali. Roglič, seveda nima težav.

15:38
Tudi glavnina je že na klancu. Sivakov je na čelu ...

15:35
Cappuccini že redči ubežniško skupinico. Glavnina pa ge proti klancu na vso moč. Boj za najboljše položaje na tem izredno strmem klancu z ozko cesto.

15:33
Muro dei Cappuccini je kalnec, ki sploh ni za na kapučino! Izredno strm klanec, ki bo ločil šprinterje od pelotona. Če ne v prvem poskusu pa bo v drugem zagotovo. Ubežniki so že na klancu!

15:30
Sledi, kot Italijani radi rečejo, lažna ravnina vse do klanca Muro dei Cappuccini, ki je dolg 2,8 kilometra, s povprečnim 7,6- odstotnim naklonom, drugi del pa 11 odstotni. Sodi v 4. kategorijo. Po spustu jih čaka že Monte delle Cesane, ki sodi v 2. kategorijo. Ta vzpon je dolg 7,8 kilometra, s 6,5-odstotnim povprečnim naklonom. Kmalu po spustu kratek vzpon pripelje do Montefelcina in skoraj 10 kilometrov kasneje se kolesarji vrnejo spet na Muro dei Capuccini. 

15:26
Takole je bilo včeraj na 7. etapi:

image_alt
Baisu čast in slava, Roglič brez težav sledil Evenepoelovemu šprintu

15:25
Povprečna hitrost današnje etape je 46 km//h! Danes bodo kolesarji dobro prepihali »ventile«. Kmalu pa bodo na vrsti trije klanci ...

15:22
Do cilja je še 60 km. 13 ubežnikov ima še vedno 5:33 prednosti. Še dobro minuto in bo Barguil v virtualni rožnati majici. 

15:21
Jutri na kronometru ne bo Filippa Ganne, ki je včeraj staknil covid-19 in ga danes ni bilo na štartu. Škoda, veljal je za enega izmed glavnih favoritov za jutrišnji kronometer, ki je dolg 35 km in je povsem ravninski.

15:20
»Pravilo je, da etapo težko naredijo kolesarji, ni pomembno, kakšen je njen profil,« je nekdanji slovenski profesionalec Tadej Valjavec po 7. etapi Gira ponovil staro kolesarsko modrost. Kar 218 km dolga preizkušnja s ciljnim vzponom na 2135 m visoki Gran Sasso, na katerem je zmago slavil Italijan Davide Bais (Eolo Kometa), je obetala veliko razburjenja. Vendar sta se Primož Roglič (Jumbo Visma) in Remco Evenepoel (Soudal Quick Step) v vetrovnih Apeninih odločila, da bodo prave bitke za rožnato majico na vrsti kasneje.

»Zaradi drugih obveznosti nisem mogel vsak dan v živo spremljati dirke, tokrat sem si posebej vzel čas, ker sem pričakoval, da bo zanimivo, vendar ni bilo,« je povedal Valjavec, ki je tako kot drugi ljubitelji kolesarstva videl, kako so se trije ubežniki brez večjega upora tekmecev odpeljali malodane takoj po štartu in vse do cilja jih začuda nihče ni zares lovil.

15:15
Primož Roglič
je bil pred štartom današnje etape odlično razpoložen. Včeraj je Remcu dokazal, da bo še naprej njegova senca.

15:10
Med ubežniki ima v skupnem seštevku najmanjši zaostanek veteran Warren Barguil (Arké-Samsic). Zaostaja 6:39 za rožnato majico. Trenutno imajo ubežniki prednosti 5:15. Lepo bi bilo, da bi bi veteran oblekel rožnato majico danes. 

15:05
Ubežniki so: Valentin Paret-Peintre (AG2R Citroën), Ben Healy (EF Education-EasyPost), Carlos Verona (Movistar), Derek Gee (Israel-PremierTech), Toms Skujiņš (Trek-Segafredo), Samuele Battistella (Astana Qazaqstan), Francois Bidard (Cofidis), Mattia Bais (Eolo-Kometa), Alessandro Tonelli (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Alessandro Iacchi (Team Corratec-SelleItalia), Filippo Zana (Jayco AlUla) in Warren Barguil (Arké-Samsic) in Oscar Riesebeek (Alpecin Deceuninck).

15:00
Trinajst kolesarjev beži pred pelotonom, do cilja je 80 km, njihova prednost pa je 4:55.

8. etapa sploh ni nedolžna. FOTO: Delo Graphic news
8. etapa sploh ni nedolžna. FOTO: Delo Graphic news

 

***

Osma etapa je dolga 207 kilometrov, poteka od Ternija do Fossombroneja, v zaključnem krogu gredo kolesarji dvakrat čez Muro dei Cappuccini in Monte delle Cesane. Cilj je na ravnem.

Primož Roglič to traso dobro pozna z dirke od Tirenskega do Jadranskega morja.

image_alt
Roglič in Evenepoel zaradi vetra brez bitke na Gran Sassu

Prvi današnji klanec na hriboviti etapi je že takoj na začetku, Valico della Somma, dolg je 4,5 kilometra, s povprečnim  6,5-odstotnim naklonom. V nobeno težavnostno kategorizacijo ga niso uvrstili, a gre za konkreten klanec, ki bo zagotovo poskrbel, da se bo organizirala ubežniška skupina. Potem sledi kratka ravnina in nato valovita cesta vse do vznožja drugega klanca. Passo della Scheggia je klanec, ki jih čaka na polovici etape, dolg 3,5 kilometra, povprečen naklon je 3,2-odstoten. Tudi ni kategoriziran.

Potem sledi, kot Italijani radi rečejo, lažna ravnina vse do klanca Muro dei Cappuccini, ki je dolg 2,8 kilometra, s povprečnim 7,6- odstotnim naklonom, drugi del pa 11 odstotni. Sodi v 4. kategorijo. Po spustu jih čaka že Monte delle Cesane, ki sodi v 2. kategorijo. Ta vzpon je dolg 7,8 kilometra, s 6,5-odstotnim povprečnim naklonom. Kmalu po spustu kratek vzpon pripelje do Montefelcina in skoraj 10 kilometrov kasneje se kolesarji vrnejo spet na Muro dei Capuccini. 

Takole je potekala včerajšnja 7. etapa

image_alt
Baisu čast in slava, Roglič brez težav sledil Evenepoelovemu šprintu

Šprinterji bodo danes imeli največ dela, če bodo hoteli v cilju obračunati med sabo. Prej bi lahko rekli, da je 8. etapa spet najbolj primerna za pobeg manjše skupinice. Favoriti bodo zagotovo varčevali z močmi, kajti jutri jih čaka 35 kilometrov dolg ravninski kronometer. Opozoriti je treba tudi na zelo zahteven in nevaren pet kilometrski spust z Mura dei Cappucina. 

Andreas Leknessund je še vedno rožnat. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters
Andreas Leknessund je še vedno rožnat. FOTO: Jennifer Lorenzini Reuters

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine