Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Baisu čast in slava, Roglič brez težav sledil Evenepoelovemu šprintu

Sedma etapa od Capue do Gran Sassa je prinesla precej manj razburjenja, kot je bilo pričakovati. Vsi favoriti so hranili moči.
Davide Bais je na Gran Sassu slavil prvo zmago v profesionalni karieri. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Davide Bais je na Gran Sassu slavil prvo zmago v profesionalni karieri. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
12. 5. 2023 | 09:19
12. 5. 2023 | 18:23
17:51

Kar se užitkov za gledalce tiče, bo 7. etapa letošnjega Gira gotovo eno od največjih razočaranj. Z 218 km in več kot 4000 višinskimi metri, predvsem pa s ciljnim vzponom na 2130 metrov visoki Gran Sasso (Campo Imperatore), je ponujala scenografijo za veliko bitko med kandidati za končno zmago, predvsem med prvima favoritoma Primožem Rogličem (Jumbo Visma) in Remcom Evenepoelom (Soudal Quick Step). A slovenski in belgijski zvezdnik sta iz zavetrja prišla le za ciljni šprint za 4. in 5. mesto. Zato pa je do prve zmage med profesionalci in uspeha kariere prišel 25-letni Italijan Davide Bais (Eolo-Kometa).

Ko je Bais daleč pred glavnino pedala vrtel skupaj z rojakom Simonejem Petillijem (Intermarche - Circus - Wanty) in 22-letnim Čehom Karlom Vackom, se je ves kolesarski svet spraševal, kdaj bodo ekipe najboljših pospešile in jih pogoltnile, četudi so imeli že 13 minut prednosti.

To bi bil običjani scenarij na zahtevni gorski etapi tritedenske dirke, ki pa so ga športni dirketorji najmomočnejših zasedb vrgli stran. V vetru in mrazu so se morda v strahu pred tem, kar še prihaja – jutri je na vrsti razgibana 207 km dolga etapa, v nedeljo 35 km dolga ravninska vožnja na čas –, odločili za to, da bodo njihovi kolesarji tokrat porabili čim manj moči. Tako je Andreas Leknessund (DSM) brez težav ubranil rožnato majico, Roglič pa je moral nekoliko pospešiti samo v zaključku. Evenepoel se je hotel postaviti s svojo močjo v šprintu, na katero je 33-letni Zasavec brez težav odgovoril. V boju za 4. mesto v etapi niti ni poskušal ugnati Evenepoela, le zaostanek za njim v skupnem seštevku je želel obdržati pri 44 sekundah.

 

Spremljali smo v živo

 

17.36

Evenepoel in Roglič sta se v zadnjih metrih spomnila, da sta na dirki. Remco se je odločil za šprint, da pokaže svojo moč, Primož mu je sledil, prehitel ga ni. Etapo sta končala na 4. in 5. mestu. Premikov s skupnem seštevku ni bilo.

17.33

Tega danes dopoldne nihče ni pričakoval: zmagovalec Gran Sassa je Davide Bais (Eolo-Kometa)! Drugi Vacek, tretji Petilli. Skupina favoritov še vedno skupaj, v zadnjem kilometru.

17.30

Trije ubežniki se bližajo vrhu med sneženimi strnami. So že v zadnjem kilometru in imajo skoraj 5 minut prednosti pred skupino favoritov, v kateri so se vendarle zganili kolesarji Movistarja.

17.25

Dvomov ni več, zmagovalec bo eden od treh ubežnikov. Še 2,5 km do cilja so in 6 minut pred skupino favoritov.

17.20

Favoriti še vedno ne pospešujejo, trije ubežniki so manj kot 4 km pred ciljem, imajo še 6.15 prednosti. Lahko se začnemo spraševati, kdo bo slavil prvo zmago med profesionalci in to na Giru na Gran Sassu! V igri so 25-letni Italijan, Davide Bais (Eolo-Kometa), njegov 30-letni rojak Simone Petilli (Intermarche - Circus - Wanty) ali 22-letni Čeh Karel Vacek (Team Corratec - Selle Italia).

17.12

Navijači, ki so pričakovali pravi visokogorski gladiatorski boj, doslej niso prišli na svoj račun. Roglič se je pomaknil nekoliko bližje ospredju skupine, ki vrti pedala z nasmeški na obrazih, malodane v pogovornem tempu. Do cilja še 5 km, prednost ubežnikov 6:25.

17.10

Kolesarski navdušenci se sprašujejo, ali bo ob vetru in mrazu na Gran Sassu do cilja trajalo zatišje v skupini favoritov. V tej je še vedno vsaj 50 kolesarjev, nihče noče pritisniti na vso moč v ospredju. Do cilja je še 8 km, prednost treh ubežnikov 6:30.

17.00

Očitno tudi Roglič še ne pričakuje ognjemeta na ciljnem vzponu. Z moštvenimi kolegi iz Jumba Visme se vozi sredi še precej številčne skupine favoritov. Do cilja še 13 km, prednost treh ubežnikov 6:55.

16.55

Italijani se radi spominjajo Gira na Gran Sassu leta 1999. Etapo je dobil in rožnato majico oblekel Marco Pantani. Vendar tako kot Yates tudi sloviti Gusar ni dobil Gira po zmagi pod najvišjim vrhom Apeninov. Tekmeci ga niso premagali, po 20. etapi v Madonni di Campiglio so mu izmerili previsok hematokrit in ga dva dneva pred že zagotovljenim slavjem v Milanu izločili iz dirke.

16.50

Kot kaže, do strmejšega zaključka klanca v skupini favoritov ne bo napadov. Trem ubežnikom vse bolje kaže v boju za etapno zmago, 18 km do cilja imajo še 7:20 prednosti.

16.45

Evenepoelovi pomočniki iz ekipe Soudal Quick Step so prišli na čelo skupine favoritov, a večjega pospeška ni zaznati, 21 km pred ciljem prednost treh ubežnikov še vedno znaša 7:35.

Dokler se najboljši ne zganejo, si oglejmo zadnji obisk Gira na Gran Sassu leta 2018 in zmago Simona Yatesa v rožnati majici. Britanec jo je prepričljivo nosil vse do 19. etape, ko ga je ubičil rojak Chris Froome.

16.35

Davide Bais (Eolo-Kometa) je dobil gorski cilj 2. kategorije na Calasaciu. Trije ubežniki so opravili tudi že s petimi km lažne ravnine in začeli zadnji vzpon na Campo Imperatore. Do cilja 24 km, prednost 8 minut.

16.30

Poročevalec Eurosporta je predstavil vremenske razmere, ki kolesarje čakajo na poti do današnjega cilja. Na zadnjem klancu je ponekd dež, drugje sodra, na 2130 metrih pa je temperatura 2 stopinji Celzija. Tudi vetrovno je, kar utegne preprečiti napade v zadnji klanec.

Ti navijači niso na smučarski tekmi, temveč na Giru. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Ti navijači niso na smučarski tekmi, temveč na Giru. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters

16.25

V glavnini je svoje delo opravil Filippo Ganna (Ineos), ki je moral še pred nekaj minutami svojega kapetana Gerainta Thomasa povleči nazaj do tekmecev, potem ko je imel tehnične težave. Ganna bo poskušal ohraniti čim več energije za nedeljsko ravninsko vožnjo na čas v Ceseni, kjer se bo Remcu Evenepoelu poskušal oddolžiti za poraz v 1. etapi.
16:20
Ubežniki Davide Bais (Eolo-Kometa), Simone Petilli (Intermarche - Circus - Wanty) in Karel Vaček (Team Corratec - Selle Italia), imajo še 9 minut prednosti, do cilja še 32 km.

16:20

16:15
Jonathan Milan
(Bahrain Victorious) je še vedno med prvimi v glavnini, čeprav velja za šprinterja, težkokategornika s 84-kilogrami. Ampak tega smo že vajeni v sodobnem kolesarstvu.

16:12
Ekipa DSM ne prepušča vajeti nikomur. Redčenje glavnine že poteka. Trio Davide Bais (Eolo-Kometa), Simone Petilli (Intermarche - Circus - Wanty) in Karel Vaček (Team Corratec - Selle Italia) pa ima še vedno več kot 10 minut prednosti, 37 km pred ciljem.

16:10

16:06
Do vrha Gran Sassa je še 40 km. Prednost ubežnikov je 9 minut. Glavnina jih je začela loviti na vso moč.

16:03
Prednost ubežnikov se hitro topi. Trije vodeči so že zdavnaj na klancu, medtem, ko se je glavnina šele zdaj začela vzpenjati.

16:00
Trio ima že 13 minut prednosti pred glavnino, 42 km pred ciljem!

15:55
Ko bodo vajeti glavnine prevzeli kolesarji Ineosa bo šlo čisto zares.

Ineos Grenadiers bo danes spet lokomotiva na klancu. FOTO: Luca Bettini Afp
Ineos Grenadiers bo danes spet lokomotiva na klancu. FOTO: Luca Bettini Afp

15:50
Še vedno velika prednost treh ubežnikov. Davide Bais (Eolo-Kometa), Simone Petilli (Intermarche - Circus - Wanty) in Karel Vaček (Team Corratec - Selle Italia), imajo že 11 minut prednosti, 43 km pred ciljem. Najprej jih čaka en gorski cilj, potem pa 5 km ravnine in spet klanec vse do cilja. Trenutno glavnino vleče ekipa rožnate majice DSM.

15:45
Joao Almeida
(UAE) bi lahko bil današnje presenečenje.

15:40
Še 50 km do cilja, Davide Bais (Eolo-Kometa), Simone Petilli (Intermarche - Circus - Wanty) in Karel Vaček (Team Corratec - Selle Italia), imajo 10:40 prednosti. Zadnjih 47 km je skoraj vseskozi navzgor. Še vedno je na čelu glavnine ekipa DSM.

15:36
Pravkar so sporočili, da je na cilju samo ena stopinja! 

15:35
Ekipa DSM je na čelu glavnine že skoraj celo etapo. Kaže, da ne bodo kar tako prepustili rožnate majice. Prednost ubežnikov je spet več kot 10 minut. Rogliča smo videli dobro razpoloženega. Vreme je zdaj idealno za dirkanje, ne vemo pa še kako je na cilju, ki je 2135 metrov nad morjem.

15:30
Prestavno razmerje v današnji etapi dveh glavnih tekmecev:

15:25
Ubežniki so videti že zelo utrujeni, saj bežijo že dobrih 150 km. Vaček je med njimi edini, ki je pravi hribolazec ...

15:22
Ko je bilo še deževno in so bili štirje ubežniki:

15:20
Nad Neapljem se je na olajšanje kolesarjev na Giru, ki jih je tri dni pral dež, pokazalo sinje modro nebo, v barvah nogometnega Napolija, ki si je teden dni prej zagotovil naslov državnega prvaka. Ulice italijanske južne metropole so se v 6. etapi spremenile v kolesarski štadion, na katerem ni manjkalo dramatičnih trenutkov. Tudi za Primoža Rogliča (Jumbo Visma), ki ga je počena guma na srečo le nekoliko dvignila srčni utrip pred prvo pravo gorsko bitko dirke na Gran Sassu.

image_alt
Primož Roglič je po drami nared za prvo veliko bitko

15:15
Težko je napovedati razplet današnje etape. Čaka jih skoraj 50 km vzpona. Trenutna prednost ubežnikov je 9:50. Ubežniki so sami dobri kolesarji in bodo drago prodali svojo kožo. Favoriti bodo verjetno uprizorili vožnjo na izpadanje. Ineos ne bo mogel brez svoje taktike izčrpavanja. Remcova ekipa je preslaba za tako dolge klance, Roglič pa se tudi lahko zanese zgolj na Kussa, ki pa je danes že čutil trdoto asfalta. Upajmo, da poškodba ni prehuda.

15:10
Davide Bais
(Eolo-Kometa), Simone Petilli (Intermarche - Circus - Wanty) in Karel Vaček (Team Corratec - Selle Italia) imajo 10:30 prednosti pred glavnino 72 km pred ciljem. Zadnji vzpon se začne ob vznožju vzpona Calascio, potem sledi 47 kilometrov vzpona. V vasi Calascio je tudi drugi gorski cilj, ki je prav tako druge kategorije. Potem pa ni več premora vse do Campa Imperatore ali Cesarjevega polja – Gran Sassa. To je največja planota Apeninskega grebena.

15:07
Roglič
je po Evenepovelovih besedah že precej nervozen. Remco je po včerajšnjem cilju celo izjavil, da čuti, da je Roglič že nervozen zaradi velikega zaostanka v skupnem seštevku. Trenutno je 44 sekund za Remcom in 1:12 za rožnato majico. 

15:05
Takole je bilo včeraj:

image_alt
Pedersen zmagal, Roglič spet s šok terapijo v cilju

15:00
Za kolesarji sta še en leteči in en gorski cilj. Glavnina se še vedno ne trudi ujeti ubežnikov. Prednost je že ogromna, kolesarji v begu so širši kolesarski javnosti neznani, tisti ožji pa še kako dobro znani, gre za same dobre kolesarje, ki so krojili zmage med mladinci in kategorijo U23. 
14:55
Najprej so bili v begu štirje kolesarji: Davide Bais (Eolo-Kometa), Henok Mulubrhan (Green Project-Bardiani CSF-Faizanè), Simone Petilli (Intermarche - Circus - Wanty) in Karel Vacek (Team Corratec - Selle Italia). Mulubrhan je zaostal in je zdaj med ubežniki in glavnino. Dobrih 100 km je koelsarje pral močan dež, zdaj je stanje precej boljše, celo sončno je in okoli 17 stopinj. 

14:50

Sedma etapa je dolga 218 km in je prva, ki se bo zaključila na vrhu klanca. Kolesarji imajo trenutno še 85 km do cilja. Že celo etapo spremljamo tri ubežnike, ki imajo že 12:13 prednosti pred glavnino!
 

7. etapa z dolgim zaključnim klancem. FOTO: Giroditalia.it 
7. etapa z dolgim zaključnim klancem. FOTO: Giroditalia.it 

***

Sedma etapa je dolga 218 kilometrov, pred zaključnim 47-kilometrskim vzponom sta še dva klanca, prvi je nekategoriziran, a daleč od tega, da ni zahteven, drugega so pa uvrstili v drugo težavnostno kategorijo.

Danes je dan za tiste, ki hočejo biti v Rimu med deseterico najboljših.

Pred petimi leti je Giro po dolgem premoru znova obiskal Gran Sasso. V daljni preteklosti so bili prvi kolesarji na masivu v Abrucih Marco Pantani (1999), John Carlsen (1989), Franco Chioccioli (1985) in Vicente Lopez Carril (1971). Leta 2018 je bil Simon Yates tisti, ki je prvi prečkal ciljno črto.

Polno ime pogorja je Gran Sasso d’Italia, kar pomeni Veliki kamen Italije. Na Gran Sassu dominirajo trije vrhovi: Corno Grande, Corno Piccolo in Pizzo Intermesoli. Corno Grande je z 2912 metri najvišji vrh Apeninov.

Kolesarji ne gredo tako visoko, a cilj je na 2135 metrih nadmorske višine, kar je vseeno impresivno. Vsi cilji na kolesarskih dirkah, ki čakajo nad 2000 metri nad morjem, so impresivni. In teh ciljev se kolesarji zelo bojijo, tudi klančarji. Na taki višini je na voljo pet odstotkov manj kisika. 

image_alt
Pedersen zmagal, Roglič spet s šok terapijo v cilju

Cesta se začne vzpenjati po ravninskem 70-kilometrskem uvodu. Rionero Sannitico je 14-kilometrski vzpon s povprečnim naklonom 4,6 odstotka. Po kratkem spustu in ravninskem delu sledi vzpon na Roccaraso. To je 8,9-kilometrski test, s povprečnim 6,2-odstotnim naklonom, vmes je še 12-odstotna »rampa«. 

Po prehodu Roccarasa se dirka nadaljuje po ravnem desetkilometrskem odseku, nato pa sledi dolg razvlečen spust do vznožja vzpona v Calascio. Ta vzpon je dolg 13,7 kilometra, šest odstotkov je povprečni naklon. V skoraj zapuščeni vasi je Rocca Calascio, impresivna trdnjava na vrhu gore na 1460 metrih.

Andreas Leknessund je tudi danes v rožnati majici. Bo tudi po današnji etapi? FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Andreas Leknessund je tudi danes v rožnati majici. Bo tudi po današnji etapi? FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters

Zadnji vzpon se začne ob vznožju vzpona Calascio, potem sledi 47 kilometrov vzpona. V vasi Calascio je tudi drugi gorski cilj, ki je prav tako druge kategorije. Potem pa ni več premora vse do Campa Imperatore ali Cesarjevega polja – Gran Sassa. To je največja planota Apeninskega grebena.

Če razdelimo zadnji klanec, gre takole; začne se z desetkilometrskim odsekom, ki ima štiriodstotni povprečni naklon, potem sledi valovitih devet kilometrov, ki mu sledijo trije kilometri pri 4,1-odstotnem povprečnem naklonu. Potem začne Gran Sasso kazati zobe. Zadnjih 4,5 kilometra do Campo Imperatore gredo navzgor z 8,2 odstotka, medtem ko se najbolj strma, 13-odstotna rampa postavi 1,5 kilometra pred ciljno črto. V etapi sta še dva leteča cilja, drugi je za bonus sekunde.

Najbolj nas zanima, kako se bosta drug drugega lotila Roglič in Evenepoel, saj sta po videnem še vedno glavna tekmeca na letošnjem Giru. Prav tako bo vsa ostala konkurenca prežala samo nanju. Razen, če se ne prikaže kak nov Pantani ali Pogačar in bo prevzel vajeti dirke. Zanima nas tudi, kaj bo danes storil João Almeida (UAE), ki je na uvodnem kronometru pokazal odlično formo, in potem je tu cela falanga Ineos Grenadiers. Lahko pa da bo današnja etapa samo tipanje »srčnega utripa« tekmecev, ker so še vedno v prvem tednu Gira, torej na samem začetku.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine