Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Eritrejec Girmay še enkrat do zmage

Pogačar ostaja v rumeni majici, Roglič na tretjem mestu. Jutri je na vrsti makadamska etapa.
Girmay, drugič! FOTO: Marco Bertorello Afp
Girmay, drugič! FOTO: Marco Bertorello Afp
6. 7. 2024 | 09:45
6. 7. 2024 | 17:48
10:32

Zadnji kilometer 8. etape je bil nekoliko navkreber. Močan veter v prsa je sprint še dodatno otežil. Tokrat ni zmagal samo najhitrejši, temveč tudi najbolj iznajdljiv in najmočnejši. Danes je bil to še enkrat Biniam Girmay (Intermarché - Wanty).

Najbolje je kazalo mlademu De Lieju, a se prav na zadnjih metrih ni najbolje znašel. Ujel se je v past Girmaya in Philipsena.

Dež, klanci in močan veter in celodnevni beg Norvežana Jonasa Abrahamsena so zaznamovali današnjo etapo. Pričakovali smo beg večje skupine, vendar večji del etape smo gledali samostojno akcijo Norvežana. 

Vrstni red v skupnem seštevku med glavnini favoriti ostaja isti. Jutri jih čaka izredno težka etapa s številnimi makadamskimi odseki. 

Results powered by FirstCycling.com

 

Sprint vreden večkratnega ogleda! FOTO: Marco Bertorello Afp
Sprint vreden večkratnega ogleda! FOTO: Marco Bertorello Afp

 

Spremljali smo v živo

17:30
Girmay! Še ena zmaga Eritrejca Girmaya!

17:28
Cesta je spet suha. Sprinterji so spet nazaj. Pogačarja tudi srbijo pedala. Čisto spredaj se vozi. Uhu, kmalu bi padli ... Še 2 km!

17:25
Sprinterji spet odpadajo! Močan veter v prsa imajo. Tole je zelo težak zaključek. Cavendish še drži ...

17:20
In vendar je večini sprinterjev uspelo spet ujeti glavnino. Roglič je čisto spredaj ... kot, da hoče sprintati. Še 8 km.

17:18

17:15
Ubežnik je ujet. Glavnina je strnjena, manjka nekaj sprinterjev, cesta je mokra ...

17:12
Kdo od sprinterjem je sploh preživel današnjo valovitko? Abrahamsena bodo vsak čas ujeli ... Še 15 km.

17:06
Abrahamsen
še vedno beži. Do cilja je 16 km, še pol minute prednosti ima ...

17:03
Danes se je na dirki po Avstriji smrtno ponesrečil kolesar!

16:58
Matthews
je odpadel! In ne samo on, še skoraj vsi sprinterji!

16:55

16:52
Če De Lie danes ne zmaga, bo v cilju slišal nekaj krepkih ... njegova ekipa je najbolj delovna na lovu na ubežnika.

16:50
Dežuje in piha močan veter! Ubežnik ima še dve minuti prednosti, 30 km pred ciljem.

16:45
Cesta je že mokra! Mogoče so pa zamudili nevihto?

16:40
Videti je, da kolesarji drvijo naravnost v nevihto! Pred njimi so sami črni oblaki ...

16:35
Tour je tudi cirkus!

16:30
Abrahamsen
je še vedno sam pred glavnino, ki se je lotila lova. Do cilja je še 46 km, njegova prednost znaša 3:25.

16:25
Včeraj je v 100-letu umrl kolesarski velikan ...

16:20
Danes je res veliko favoritov za etapno zmago. Zaupajmo Mezgecu in njegovi ekipi, ki je zagotovo med najbolj izkušenimi za take etape. 

16:15
Zadnji gorski cilj je za kolesarji. Kolesarji Lotto Dstny so na čelu, pripravljajo izhodišče za De Lieja?

16:10
Lov na osamljenega Abrahamsena se je začel. Glavnina je razpadla na predzadnjem klancu. Pred kolesarji je še en klanec, zadnji, dolg 1,2 km. 

16:05
Mezgec
ima danes spet polne roke dela. Na sprinterskih etapah mora pomagati Groenewegenu, na valovitkah, kot je današnja pa Metthewsu. 
Barguil je padel ... čaka na rezervno kolo ...

16:00
Ubežnik Abrahamsen ima 5 minut prednosti, 70 km pred ciljem.

15:55
Thomas
je ostal za glavnino ...

15:50

15:45
Vse več je govora o Rogliču in njegovem zadnjem tednu na Touru. Nekateri so mnenja, da je zato prišel na Tour še bolj suh, kot je bil lani na Giru in tudi na dirki po Dofineji, na kateri je zmagal nekaj tednov pred francosko pentljo. Biti lažji ne pomeni vedno, da boš tudi boljši ... Ampak, izkušnje so vsekakor na Rogličevi strani. 

15:40
Mads Pedersen se danes ni pojavil na startu 8. etape!
Osemindvajsetletni Pedersen je padel pri veliki hitrosti v zaključku pete etape v Saint Vulbasu, nato pa v četrtek in petek vseeno nadaljeval. Ker se mu zdravstveno ni izboljšalo, so se v ekipi dogovorili, da je letošnja francoska pentlja zanj končana.

"Hematom na levi rami se nikakor ni zmanjšal, še več, rama je bila vse manj gibljiva, zato skorajda ni bilo več možnosti, da bi se obdržal na kolesu," so zapisali pri moštvu. Pedersen je na uvodu veljal za enega od favoritov v boju za zeleno majico, ki jo nosi najboljši sprinter. V karieri je dobil dve etapi.

Pedersen je šele tretji kolesar, ki letos zapušča Tour. Pred njim sta odstopila njegov rojak Casper Pedersen in Italijan Michele Gazzoli.

15:35
Povprečna hitrost na dosedanji etapi je 43 km/h, samo 18 stopinj Celzija je, veter piha z leve strani 18 km/h. Abrahamsen je šest minut pred pelotonom. Že dolgo nismo videli po ravnem solirati pikčasto majico. Še dva kategorizirana klanca 4. kategorije in cel kup nekategoriziranih klancev je do cilja.

15:30
»Moram priznati, da je letošnji Tour nekoliko čuden. Prvi štirje dnevi so bili zabavni, nato pa je bil ta drugi teden čuden, ničesar se nisem imel za veseliti, nič zabavnega ni bilo. Če ne bi bilo kronometra, bi to bil res dolgočasen, čuden Tour z ravninskimi etapami, kjer nihče noče v beg. Jutri (danes op. p.) nas čaka stresen dan, pa nato še eden, dan premora, nato še eden in še eden. In potem bomo končno prišli v gore. Zdaj se počutim izvrstno in zato res komaj čakam, da pridemo do pravih gorskih etap,« tekmecem ognjemet, ko bo zanj vendarle dobil priložnost, napoveduje nosilec rumene majice.

image_alt
Na »čudnem in dolgočasnem Touru« Pogačar komaj čaka na gore

15:25
Včerajšnji kronometer je odvrgel vse maske. Pogi se mi je zdel nekoliko razočaran, ker ni zmagal. Prav tako je Remco pričakoval, da bo pridobil več prednosti. Tudi Rogla se mi zdi, da je pričakoval več. Vinge se dela, da je zadovoljen s formo in da čaka najtežje klance. Rodriguez se mi zdi srečen, ker ni izgubil preveč časa ... Ayuso je zagotovo razočaran.

15:20
Jonas Abrahamsen
(Uno-X) bi si res zaslužil veličastno zmago s takim pobegom! Ampak, do cilja je še daleč, 98 km, čeprav ima 6 minut prednosti, ga zagotovo ne bodo pustili lovci na etapne zmage. Na uvodnih kilometrih so bili najbolj dejavni kolesarji EF. Najbrž imajo načrt za etapno zmago.

15:15
Današnji favoriti so: Arnaud De Lie, Jasper Philipsen, Wout van Aert, Michael Matthews, Magnus Cort, Mathieu van der Poel, Biniam Girmay, Alberto Bettiol, Marijn van den Berg, Jasper Stuyven, Søren Kragh Andersen, Christophe Laporte, Mike Teunissen, Romain Grégoire ... No, če ne bo zmagal Cort, bo pa Matthews, kajne? 

15:10

15:05
Jonas Abrahamsen
, največje presenečenje dosedanjega Toura solira! Trenutno je dobrih 6 minut pred pelotonom. Etapa je živahna od samega začetka, večji del je potekala v dežju. Trenutno ne dežuje, cesta je suha, do cilja je 112 km.

FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp

15:00
Valovita in hribovta 8. etapa od Semur-en-Auxoisa - Colombey-les-Deux-Eglisesa, je dolga 184 kilometrov. Že pogled na profil trase pove, da bo danes zelo težek dan na Touru.

Profil 8. etape. FOTO: Infografika Delo
Profil 8. etape. FOTO: Infografika Delo

Etapa po Burgundiji na kateri skoraj, da ni ravnine, cesta se stalno ali vzpenja ali spušča. Kar pet gorskih ciljev je na današnji etapi, vsi so ali 3. ali pa 4. kategorije. Skupaj bo naneslo 2400 višinskih metrov. Vzponi niso ne dolgi ne strmi, a neskončno zaporedje tudi s klanci brez kategorije.

Kolesarji se v prvih 50 kilometrih spopadejo s Cote de Vitteaux (3,2 km, 5,8 %), Cote de Villy-en-Auxois (2,7 km, 5,4 %), Cote de Verrey-sous-Salmaise ( 3,6 km, 5,2 %). Cote de Sainenoge (1,5 km, 7,1 %).

Po klancema Bay-sur-Aube (2,7 km, 4,7 %) in Giey-sur-Aujon (1,4 km, 7,2 %),  ostane še 44 kilometrov do cilja.

Za konec bodo morali premagati še Cote de Eufigneix (2,2 km, 4,5 %).  Do cilja v Colombey-les-Deux-Eglises, je po gorskem cilju še 15 kilometrov.

Results powered by FirstCycling.com

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine