Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Nibali junak zadnje gorske etape, Egan Bernal potrdil zmago na Touru

Skrajšana zadnja gorska etapa v Alpah v 59 kilometrih ni prinesla prav spektakularnega dirkanja, je pa z etapno zmago svoj Tour rešil Vincenzo Nibali. Egana Bernala tekmeci niti poizkušali niso napasti. 
Prvi je Eganu Bernalu za zmago na Touru čestital Geraint Thomas. FOTO: Reuters
Prvi je Eganu Bernalu za zmago na Touru čestital Geraint Thomas. FOTO: Reuters
27. 7. 2019 | 16:35
27. 7. 2019 | 16:50
2:57
Prireditelji Toura v teh dneh nimajo sreče z vremenom, po drami v petkovi etapi so jim plazovi onemogočili tudi izvedbo 20. etape po trasi, ki je bila predvidena pred začetkom dirke. Plazovi so odnesli cesto na Cormet de Roselend, etapa je bila zato danes dolga le 59 kilometrov, odločal pa je 33 kilometrov dolg ciljni vzpon do Val Thorensa.

V nasprotju z napovedmi so se za zmago vnovič pomerili ubežniki, iz močne skupine specialistov za vzpone je bil najhitrejši Vincenzo Nibali, ki je v zadnjih desetih kilometrih zdržal v ospredju kljub močnemu tempu v glavnini za njim in prišel do etapne zmage. To je bil cilj morskega psa iz Messine že pred začetkom Toura, ambicije v skupnem seštevku so hitro splavale po vodi, na predzadnji dan dirke pa je tako Bahrain Meridi prinesel drugo etapno zmago na tej dirki po Franciji. 

Vincenzo Nibali je pričaral enega od številnih čarobnih trenutkov v svoji bogati karieri. FOTO: AFP
Vincenzo Nibali je pričaral enega od številnih čarobnih trenutkov v svoji bogati karieri. FOTO: AFP


"To je bil zame eden najtežjih Tourov v karieri, želel sem si dirkati bolje, a velikokrat enostavno nisem imel moči, da bi ostal z najboljšimi. V zadnjem tednu sem napadal, vedel sem, da bo potrebno napasti od daleč, če želim uprizoriti nekaj posebnega. V zadnjih dneh sem se počutil nekoliko bolje in zdaj lahko rečem, da sem tudi od tega Toura nekaj odnesel," je v prvem intervjuju povedal Nibali. 

V skupnem seštevku so imeli konkurenti Egana Bernala le še na vzponu na Val Thorens možnost, da napadejo rumeno majico, a je Kolumbijec deloval tako dobro, da ga tekmeci niti poizkusili niso ogroziti. Tempo so večino časa narekovali kolesarji Jumbo Visme in uspelo jim je streti Juliana Alaphilippa, ki se je spet boril do zadnjih moči, a je zaostal več kot tri minute in izgubil mesto na odru za zmagovalce.
 

Thomas čestital svojemu nasledniku


To je bil cilj Stevena Kruijswijka in uspelo mu ga je izpolniti, med njim in Bernalom pa je dirko končal branilec zmage Geraint Thomas, ki je ob prečkanju ciljne črte čestital Bernalu za veliko zmago in ga prijateljsko, čeprav najbrž z rahlim grenkim priokusom, objel. Prevlada Ineosa se tako nadaljuje, zmagovalec dirke po Franciji 2019 pa bo jutri v Parizu postal šele 22-letni Bernal, ki je Kolumbiji prinesel prvo zmago na Touru v zgodovini.

Jutri bosta svoji prvi dirki po Franciji zaključila tudi Jan Tratnik in Matej Mohorič, ki sta preživela vse pasti treh tednov na francoskih cestah. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine