Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Napovedi niso uresničili, a Tratnik in Poljaki niso razočarali

Ženski ekipni kronometer je že za uvod svetovnega prvenstva v kolesarstvu prinesel dober slovenski rezultat, kolesarke BTC City Ljubljana so končale na sedmem mestu. Jan Tratnik je moški ekipni kronometer s CCC Sprandi Polkowice končal kot deveti.
Več kot 62 kilometrov dolg ekipni kronometer je bil velik zalogaj za vse, tudi za Tratnikovo ekipi. FOTO: Reuters
Več kot 62 kilometrov dolg ekipni kronometer je bil velik zalogaj za vse, tudi za Tratnikovo ekipi. FOTO: Reuters
23. 9. 2018 | 17:05
23. 9. 2018 | 17:08
5:44
V Innsbrucku je na prvi tekmovalni dan obiskovalce in kolesarje pozdravilo toplo vreme, nekajkrat se je pokazalo tudi sonce. Lepa septembrska nedelja je prinesla tudi dobro vožnjo varovank Gorazda Penka, ki so po poškodbi Olene Pavljukine merile na uvrstitev med osmo in deseto mesto, napovedi pa so tokrat še presegle. 
 
»Gorazd je včeraj napovedal, da je za nas realna uvrstitev okrog osmega mesta, ni se zmotil. Zelo dobro smo odpeljale, imele smo visoko povprečno hitrost, skoraj 50 kilometrov na uro, proga je bila hitra in dokaj enostavna. Bolelo je vseh 54 kilometrov in ko imaš enkrat tudi kri v ustih veš, da daješ svoj maksimum,« je vidno utrujena, a zadovoljna takoj po prečkanju ciljne črte povedala Polona Batagelj.
 
Kolesarke ljubljanske ekipe so v prvi polovici izgubile nekaj več časa, kot so pričakovale, a so nato v drugem delu stopile na plin in končale kot sedme, kar je glede na realno stanje moči v ženskem pelotonu zelo dober, do neke mere tudi nepričakovan dosežek. Prehitele so tudi uveljavljeni ekipi, kot sta Ale Cipollini in BePink, sedmo mesto v konkurenci 12 ekip pa pomeni precej več, kot je pomenilo lansko sedmo mesto v Bergnu, kjer so prehitele dve ženski zasedbi.


 

Maike je premagala tudi bolezen

 
»Zelo dobro smo sodelovale in čeprav ne treniramo veliko skupaj, se hitro najdemo na ekipnih vožnjah. Progo smo si v minulih dneh dobro ogledale, na progi smo bile v petek in v soboto, žal nas je bilo včeraj le pet, ker je Maike zbolela, a je danes zdržala z nami. Očitno ji je dan počitka koristil, danes je bila pomemben člen naše ekipe,« je še dodala Batageljeva. Vseh šest kolesark BTC City Ljubljana je ciljno črto prečkalo skupaj, kar je še en pokazatelj tega, da so pravilno razporedile moči na zelo hitri progi, ki jo je vmes »presekal« le štiri kilometre dolg vzpon. 

»Kronometer se je odvijal res hitro, ekipa je napravila tisto, kar sem od njih pričakoval, vse spoštovanje dekletom, da dajejo vse od sebe, čeprav ne tekmujejo za svojo državo. Takšna dirka je enormen organizacijski zalogaj in nekaj posebnega je, da se tudi naše ime pojavlja na takem tekmovanju. Premagali smo ekipe, ki sodijo v naš rang kakovosti, s tem smo zelo zadovoljni,« je svoj pogled na nastop ekipe podal še športni direktor Gorazd Penko. 

Najboljše ekipe z ženskega kronometra - Canyon Sram, Boels Dolmans in Sunweb. FOTO: Reuters
Najboljše ekipe z ženskega kronometra - Canyon Sram, Boels Dolmans in Sunweb. FOTO: Reuters

 
Svetovne prvakinje so presenetljivo postale kolesarke Canyon Srama, druge so bile kolesarke Boels Dolmansa, tretje pa branilke lanskega naslova iz Sunweba. »Zelo lep dosežek je to za našo ekipo. Celo leto nismo dobile niti enega ekipnega kronometra, zato je zmaga nekoliko presenetila tudi nas, a smo se hkrati zavedale, da lahko ob popolni vožnji stopimo vsaj na oder za zmagovalke. Težko je bilo na progi, bila je dolga, še nikoli nisem odpeljala 54 kilometrov dolgega kronometra, zato smo morale biti res pazljive, da nismo v prvi polovici porabile preveč moči,« je povedala članica zmagovalne ekipe Trixi Worrack.
 

Poljaki niso uresničili napovedi, a niso razočarali


Za konec prvega tekmovalnega dne so se v ekipnem kronometru pomerili še moški, konkurenca je bila vnovič izjemna. Jan Tratnik je s CCC Sprandi Polkowice lani osvojil osmo mesto, s čimer so presenetili strokovnjake, tudi tokrat pa so Poljaki vozili zelo dobro. Napovedovali so, da bodo lanski rezultat še izboljšali, a jim ni uspelo, vseeno pa so z devetim mestom izpolnili osnovni cilj in končali znotraj deseterice. 

»Bilo je zelo težko, na progi smo dali vse od sebe, sicer smo pričakovali, da bomo s petimi kolesarji prišli čez klanec, a nam žal ni uspelo, enostavno to ni bil njegov dan. Kljub temu smo skozi celo dirko stopnjevali tempo, začeli smo nekoliko počasneje, a smo potem bolj pohodili na klanec. V cilj sem prišel popolnoma izmučen, tudi ostali so bili v istem stanju, tako da moramo biti zadovoljni s tistim, kar bomo dosegli, saj smo dali vse od sebe,« je v cilju povedal Tratnik. Takrat se je boj za zmago še odvijal, na koncu pa je troboj najboljših pripadel QuickStepu, kar je bila že 69. zmaga belgijske ekipe letos! Srebrni so bili lanski prvaki iz Sunweba, bronasti pa kolesarji BMC Racinga. CCC je na devetem mestu med drugim prehitel tudi Astano in Katjušo, za katero sta vozila izjemna kronometrista Alex Dowsett in Tony Martin ...

Več o prvem tekmovalnem dnevu in jutrišnjem sporedu v Innsbrucku, kjer bodo Slovenci znova ciljali (vsaj) na deseterico, si priberite v jutrišnji tiskani izdaji časopisa Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine