Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Drama z rumeno majico se je srečno končala, Philipsen zmagal

15. etapa se je začela s slabo novico. Primož Roglič je zaradi posledic padca v 5. etapi, žal odstopil z letošnjega Toura.
Jasper Philipsen je za las ugnal Wouta van Aerta. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
Jasper Philipsen je za las ugnal Wouta van Aerta. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
17. 7. 2022 | 09:49
17. 7. 2022 | 20:44
20:14

Odstop Primoža Rogliča je bil samo vprašanje dneva. Zgodilo se je, kar je najbolje zanj, da se bo lahko dobro in mirno pozdravil za dirko po Španiji.

15. etapo sta zaznamovala dva ubežnika, Nils Politt (Bora - Hansgrohe) in Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl Team), ki sta vztrajala vse do dobrih 50 kilometrov od cilja. 

Dirka je bila za hip spet ustavljena, saj so se na cesti ponovno pojavili protestniki, ki se borijo za čistejše okolje.Takoj zatem se je zgodil večji padec, zaradi katerega je moral odstopiti še en jumbovec Steven Kruijswijk. Zdaj ima Jumbo Visma tako kot UAE dva dirkača manj na dirki.

Kmalu zatem se je zgodil še hujši padec, v katerem je bil udeležen tudi Jonas Vingegaard v rumeni majici. Ni bilo videti, da se je huje poškodoval, s pomočjo sotekmovalcev je hitro ujel priključek h glavnini.

Pred začetkom etape se je šušljalo, da ima Matej Mohorič na kolesu spet potopno sedežno oporo, ker naj bi napadel na zadnjem spustu nekaj kilometrov pred ciljem. To se ni zgodilo, tik pred zaključkom sta Benjamin Thomas (Cofidis) in Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM) za nekaj sekund zbežala pelotonu. Ujeli so ju tik pred ciljem, sledil je šprint cele glavnine v katerem se je najbolje znašel Jasper Philipsen (Alpecin Fenix) in slavil zmago. Rumena majica ostaja na plečih Vingegaarda, Vrstni red med deseterico se ni spremenil. Jutri je na Touru prost dan, potem sledijo Pirenejski klanci.

Jumbo-Visma team's Danish rider Jonas Vingegaard wearing the overall leader's yellow jersey cycles during the 15th stage of the 109th edition of the Tour de France cycling race, 202,5 km between Rodez and Carcassonne in southern France, on July 17, 2022. (Photo by Marco BERTORELLO/AFP) Foto Marco Bertorello Afp
Jumbo-Visma team's Danish rider Jonas Vingegaard wearing the overall leader's yellow jersey cycles during the 15th stage of the 109th edition of the Tour de France cycling race, 202,5 km between Rodez and Carcassonne in southern France, on July 17, 2022. (Photo by Marco BERTORELLO/AFP) Foto Marco Bertorello Afp

***
Spremljali smo v živo

17:48
Jasper Philipsen je bil najmočnejši in najhitrejši! Zmagal je na 15. etapi.

1. Jasper Philipsen
2. Wout van Aert
3. Mads Pedersen
4. Peter Sagan
5. Danny van Poppel

17:46
Benjamin Thomas (Cofidis) je ostal sam 8 sekund pred glavnino, 2 km do cilja.

17:44
Še 6 km do cilja, 12 sekund imata prednosti ubežnika Benjamin Thomas (Cofidis) in Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM).

17:37
Na spustu se ni nič zgodilo, ubežnika imata spet 20 sekund prednosti, 11 km do cilja.

17:36
Šprinterske ekipe lovijo na vso moč, ubežnika sta še 15 sekund spredaj, Mohoriča ni videti v ospredju, začel se je zadnji spust ...

17:35
Glavnina še vedno na vso moč lovi ubežnika, a se jima ne more približati na manj kot 20 sekund. Kolesari UAE so zdaj na čelu.

17:30
Kmalu bodo na zadnjem spustu ... še 22 km, ubežnika imata 24 sekund prednosti.

17:25
Šprinterska konjenica je ujela glavnino, ubežnika sta še vedno pol minute pred pelotonom.

17:19
Ubežnika bosta kmalu ujeta! 30 km do cilja.

17:15
Ubežnika se nedasta. Pol minute prednosti imata, Mezgečevi lovijo glavnino. Loči jih pol minute.

17:12
Ubežnika imata 22 sekund prednosti, Benjamin Thomas (Cofidis) in Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM) imata še 35 km do cilja. Šprinterji ne morejo ujeti glavnine.

17:10
Zaenkrat gre Mohoriču vse po načrtu, ubežnika nista predaleč, le 15 sekund pred pelotonom, do zadnjega spusta je še 20 kilometrov. Upajmo, da njegov načrt uspe in zmaga danes. 

17:05
Benjamin Thomas (Cofidis) in Alexis Gougeard (B&B Hotels-KTM) imata 23 sekund prednosti 44 km pred ciljem. Bo prišla glavnina do zadnjega spusta? Mohorič danes vozi s potopno sedežno oporo! 

17:00
Zadnji klanec na dirki, 50 km pred ciljem, glavnina se je strgala, šprinterji so odpadli ... rumena majica se dobro drži, Pogi ne napada.

16:55

16:50
Zmešnjava na Touru ... rumena majica je že v ospredju, ni bilo hujega, ne vemo še kako je z Benootom ...

16:45
Ubežnika sta ujeta, 54 km pred ciljem, dirka se začenja znova. Vingegaard je spet v glavnini. Ni huje poškodovan, le nekaj odrgnin je staknil. Benoot jo je huje skupil in komaj drži rep glavnine. Kakšna katastrofa za jumbovce!

16:40
Rumena majica je na tleh!

16:35
Kruijswijk je pravkar odstopil zaradi padca, Roglič že zjutraj objavil, da ne bo štartal in zapustil Tour.

16:30
Padec! Kruijswijk, Van Aert, Tusveld in Fuglsang so padli. Kruijswijk je odstopil!

16:26
Zmešnjava na Touru. Spet protestniki. Tokrat so se ustavili le za hip. Policija je poskrbela za nemoteno nadaljevanje. 

16:22
Carcassonne šestič gosti Tour. 5 zmagovalcev je bilo udeležnih v begu:  Lucien Teisseire (1947), Andree Rosseel (1951), Jean Stablinski (1962), Jaroslav Popovič (2006) in Magnus Cort (2018). Lani je Mark Cavendish zmagal v skupinskem šprintu.

Owain Doull (EF Education - Easypost) je povozil bidon in nerodno padel. Zdravniki so ga že oskrbeli in nadaljuje z dirko.

16:17
Kolesarji Alpecina zdaj lovijo ubežnika, ki sta še povečala prednost na 1:37, 70 km do cilja. 

16:13
Človeška bitja so sama po sebi lahko neučinkovita. Samo del med ljudi je športnikov, ki se poženejo po cesti, na goro ali v vodo. Ostali ljudje le ustvarjajo toploto, ki pač mora nekam iti.

Običajno je telo razmeroma učinkovito pri odvajanju toplote, dokler tudi okolje ni vroče in/ali vlažno. Vročinske bolezni se razvijejo, ko ne morete ustrezno odvajati toplote v okolje. Gre za neverjetno zapleten odnos med našo toplotno fiziologijo (vso toploto, ki jo proizvajate), toplotno obremenitvijo okolja in našimi oblačili. Mnogi izkušeni vzdržljivostni športniki so dobro seznanjeni s strategijami hidracije in hlajenja, vendar pa je ključnega pomena, da športniki razumejo simptome vročinske bolezni, kako jo preprečiti in kako pomagati športnikom, ki so zaradi vročine v težavah.

image_alt
Vročina in športniki - ne, to ni šala

16:08

16:03
Mezgečevi Bike Excange lovijo ubežnika na vso moč. Govorice krožijo, da naj bi Pogi slabo prenašal visoke temperature, a danes je videti še vedno zelo dobro. Celo na smeh ga sili, ko se mu približa kamerman. No, Francozom gre njegov nasmešek že malo na živce, so se razpisali navijači na francoskem spletnem kolesarskem forumu.

15:59
Nils Politt (Bora - hansgrohe) in Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl Team) imata 1:43 prednosti, 85 km pred ciljem.

15:55
Videti je, da se kolesarji borijo samo z vročino, vendar ni čisto res, povprečna hitrost je še vedno 46 km/h! Temperatura zraka pa se je povzpela na 40 stopinj!

15:50
Voda izpolni kopico različnih nalog v telesu. Ne samo, da brez vode ne bi živeli dolgo, ta regulira našo telesno temperaturo in preprečuje, da se naše telo tudi ob aktivnostih pregreje.

Med gibanjem se potimo in vodo izločujemo, koliko je odvisno od intenzivnosti vadbe, zunanje temperature in naše telesne pripravljenosti. Med vadbo torej izgubljamo vodo in elektrolite. Zato jo je treba nadomestiti.

60 odstotkov odraslega moškega telesa je sestavljenega iz vode. Pri ženskah je vode 50 odstotkov. To pomeni, da se med aktivnostjo ne odrežemo tako dobro že, če izgubimo samo 2 odstotka vode v telesu, kar pomeni med 0.9 in 1.2 litri vode. Ob pomanjkanju vode se pojavijo tudi možnosti mišičnih krčev, saj se naša kri zgosti in ne more več krožiti po telesu, tako kot sicer, ko smo dehidrirani.

image_alt
Koliko se spotimo med aktivnostjo

15:44

15:38
Ubežnika imata samo še minuto prednosti. Vročina je res pasja, oba ubežnika sta stalno ob spremljevalnem vozilu iz katerega dobivata vodo.

15:35
Vsak navdušen kolesar se enkrat sreča z »žejo«.  Sreča je, če to ni dogodek na odročnem kraju, kjer o vodi ali podobnih tekočinah ni niti sledu. Nikoli ne bom pozabila ene izmed vztrajnostnih pustolovščin, ko sem o požirku vode že na poseben način sanjala. Ja, izguba sedem odstotkov telesne mase z znojenjem lahko povzroči halucinacije.

image_alt
Kdor pravilno pije, tega zdravje ne zvije

15:30
Trenutno je 38 stopinj na dirki! Povprečna hitrost pa še vedno 47 km/h! 100 km do cilja, ubežnika imata še poldrugo minuto prednosti.

15:25
Trenutno stanje na dirki: Nils Politt in Mikkel Honore sta še vedno sama v begu, 110 km pred ciljem imata 2:10 prednosti. Povprečna hitrost je spet vrtoglavih 47 km/h! Temperatura zraka je 36 stopinj. In potem se bodo v cilju pritoževali, da je vroče? 

15:20
Danski kolesar Magnus Cort Nielsen je nova žrtev okužbe z novim koronavirusom na dirki po Franciji, ki jo je tako že končal. Zmagovalec desete in eden od junakov prvih etap dirke na Danskem, po katerih je nekaj časa nosil pikčasto majico za vodstvo v razvrstitvi gorskih ciljev, je postal sedmi kolesar, ki je moral zaradi okužbe dirko zapustiti.

»Magnus Cort se je danes zjutraj zbudil z glavobolom in vročino, test pa je pokazal okužbo. Trenutno je še pri zdravniku," so v sporočilu za javnost zapisali pri njegovi ekipi Education First (EF).

image_alt
Covid-19 je poslal domov še sedmega okuženega

15:15

15:10

15:05

15:00
Ubežnika se še ne data, trenutno imata 2:51 prednosti, 125 km pred ciljem.

14:57
Šprinterske ekipe so začele loviti ubežnika.

14:53

14:50
Ubežnika imata še vedno 3:02 prednosti, klanec je pričakovano znižal povprečno hitrost, ki je še vedno zelo visoka 44 km/h!

14:45
Prvi današnji klanec je 3. kategorije! d'Ambialet je dolg 4,4 km.

14:40
Ubežnika imata 3:09 prednosti, 136 km pred ciljem, povprečna hitrost je še vedno izjemnih 48 km/h! Vročina pa tudi, 36 stopinj!

14:34
Zagotovo drži, da tako kolesarjenje kot tudi izvajanje kakšnega drugega športa pri temperaturah nad 30 stopinj C ni vedno najpametnejša izbira.

Pa vendar je s pravo mero pameti še vedno boljša od čepenja v zaprtih klimatiziranih prostorih ali pa od celodnevnega lenuharjenja v kakšni senci z neprestanim se pritoževanjem nad tem, kako je vroče.

Kaj ne bo vroče, poletje je narejeno za to, da je vroče.  In ne preostane nam drugega, kot da se temu prilagodimo.

image_alt
Niti pasja vročina nam ne ustavi koles
14:30

14:26
Trenutno stanje na dirki: zelo vroče je,35 stopinj, zelo visoko povprečna hitrost, 47 km/h, dva ubežnika: Nils Politt in Mikkel Honore sta v begu, 150 km do cilja, njuna prednost je 2:40.

14:22

14:20
No, kaže, da so nas jumbovci prebrali, Van Aert je pravkar začel čakati glavnino ... zapustil je ubežnika.

14:15
Samo ugibamo ali pa se čudimo, zakaj je Van Aert danes na begu?

14:10
Philippa York je ena od najbolj zanimivih osebnosti v karavani Toura. Novinarka in strokovna komentatorka enega največjih kolesarskih portalov na svetu Cyclingnews.com se je 13. septembra 1958 na Škotskem rodila kot Robert Millar, ki je v osemdesetih letih minulega stoletja premikal mejnike britanskega kolesarstva. Njegove dosežke so na Touru, ki ga je leta 1984 končal na 4. mestu in osvojil tudi pikčasto majico kralja gora, presegli šele Bradley Wiggins, Chris Froome in drugi konjeniki mogočne ekipe Sky.

image_alt
Ne bi oklevali, če bi Pogačar vašo hčer zaprosil za roko

14:05

14:00
Ubežniki imajo že 2 minuti prednosti. 

Slovenski kolesar Tadej Pogačar (UAE Emirates) je v 14. etapi dirke po Franciji od Saint-Etienna do Menda (192,5 km) poskušal streti Danca Jonasa Vingegaarda (Jumbo-Visma), ki pa je zanesljivo zadržal rumeno majico. Etapa je pripadla ubežniku Michaelu Matthewsu iz Avstralije, ki je v cilj prišel 12 minut in pol pred Slovencem in Dancem.

image_alt
Tadej Pogačar: Komaj že čakam na Pireneje

13:55
Škoda, da je moral zapustiti Tour ...

13:50
Wout van Aert, Nils Politt in Mikkel Honore so v begu, povprečna hitrost je 48 km/h! 34 stopinj temperatura zraka, 175 km do cilja. Danes ni čudovit dan za koelsarjenje, bi verjetno rekel Laurent Jalabert.

13:46
Potopno sedežno oporo je Mohorič prvič uporabil letos na dirki Milano-Sanremo in zmagal.

image_alt
Matej Mohorič je postal Signor Sanremo

13:41
Bahrajnovci so najbolj dejavni pr lovu na tri ubežnike, ki imajo še vedno 1:40 prednosti, 180 km pred ciljem.

13:36
Kaže da je trojici beg uspel, imajo že 1:47 prednosti!

13:33
Kaže, da Mohorič danes vse stavi na spust z Les Escoussolsa v cilj v Corcassonnu. V begu so: Wout van Aert, Nils Politt in Mikkel Honore. Imajo že 50 sekund prednosti. Kje je Mohorič?

13:26
Matej Mohorič je štartal s potopno sedežno oporo! 

13:21
15. etapa se je začela. Napadi se vrstijo, vročini navkljub.

13:16

13:12
Kar 32 stopinj je na štartu. Danes je zagotovo ena izmed najlepših etap za gledalce, saj bodo prečkali čudoviti Tarn Gorge in Črne Gore oziroma Montagne Noire. 

Na etapi sta dva gorska cilja 3. kategorije, vmes je en leteči cilj. Drugi zadnji klanec je slabih 50 km pred ciljem, dolg je 5,4 kilometra, vendar ni strm, vseeno bo dolžina predstavljala kar veliko oviro za klasične šprinterje.

13:10
Zaprta vožnja je dolga 4 km. Tema dneva je ali bo Jumbo Visma zmogla brez Rogliča obdržati rumeno majico?

13:05
Mogoče je res bolje, da je Roglič zapustil Tour, čeprav bo zdaj Vingegaard moral veliko več garati na klancih, kjer mu je Roglič dobro pomagal.

13:00
Najprej slaba novica. Roglič je žal moral odstopiti. Posledice padca med 5. etapo je treba bolje pozdraviti in se pripraviti za dirko po Španiji. Zaradi pozitivnega tesna na covid nista štartala še Magnus Cort in Simon Clarke.

15. etapa Tour 2022. FOTO: Letour.fr
15. etapa Tour 2022. FOTO: Letour.fr

***

Cilj današnje etape je v Carcassonnu, mestu kjer se je lani Mark Cavendish po etapnih zmagah na Touru izenačil z največjim Eddyjem Merckxom.

image_alt
Primož Roglič zapušča Francijo

Letos Cavendisha ni na Touru, etapa pa vseeno ostaja v domeni šprinterjev. 15. etapa od Rodeza do Carcassonna je dolga 202 kilometra in je na papirju označena kot valovita do ravninska, torej šprinterska.

image_alt
Ne bi oklevali, če bi Pogačar vašo hčer zaprosil za roko

Spet bodo najprej poskusili ubežniki, vendar, ker je letos na dirki tako malo priložnosti za klasične šprinterje, danes najbrž ekipe, ki imajo še v svojih vrstah najhitrejše kolesarje za take zaključke, ne bodo preveč čakali z lovom.

Danes je zagotovo ena izmed najlepših etap za gledalce, saj bodo prečkali čudoviti Tarn Gorge in Črne Gore oziroma Montagne Noire. 

Na etapi sta dva gorska cilja 3. kategorije, vmes je en leteči cilj. Drugi zadnji klanec je slabih 50 km pred ciljem, dolg je 5,4 kilometra, vendar ni strm, vseeno bo dolžina predstavljala kar veliko oviro za klasične šprinterje. 

Med današnje glavne igralce oziroma težave na etapi sodita bočni veter in spet visoka vročina, saj napovedujejo, da bo danes krepko prek 30 stopinj. Spektakularna etapa nas čaka, s spektakularnim šprintom najboljših šprinterjev na svetu.

Jutri je ponedeljek in tretji dan odmora, potem pa sledijo Pireneji. Odločilni teden za prvo deseterico in še posebej Tadeja Pogačarja, ki glasno sporoča, da komaj čaka Pirenejske klance. Ni dobro na glas napovedovati klancev,+ zgodovinsko gledano se je največkrat pokazalo, da je zadnji teden nosilca rumene majice le še potrdil, manjkrat slekel iz rumenega. Upajmo, da ima Pogačar še vedno, dobre noge, kot pravi sam, motivacijo ima, to se sliši iz povedanega, kot tudi odlično voljo. Pogačar je znan po temu, da se najhitreje in najbolje regenerira od vseh kolesarjev na svetu, zato komaj čakamo na zadnji teden Toura.

image_alt
Tadej Pogačar: Komaj že čakam na Pireneje

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine