Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar tretji, takoj za neverjetnima dvojčkoma Yates

Tadej Pogačar je prišel v cilj tretji, takoj za dvojčkoma, bratoma Adamom in Simonom Yatesom. Kakšna etapa že na samem začetku Toura!
Adam Yates je prvi nosilec rumene majice na 110. Touru! FOTO:  Thomas Samson Afp
Adam Yates je prvi nosilec rumene majice na 110. Touru! FOTO:  Thomas Samson Afp
1. 7. 2023 | 18:00
1. 7. 2023 | 19:02
26:17

Tadej Pogačar je že v beli majici. Zaključek prve etape 110. Toura je bil izjemen. Vsi smo pričakovali obračun med večnima rivaloma Van Aertom in Van der Poelom, na koncu pa sta brata dvojčka Yates dirko obrnila na glavo.

Prva etapa Bilbao - Bilbao, je bila dolga 182 kilometrov, posuta s kategoriziranimi in nekategoriziranimi klanci, kolesarji so morali premagati 3221 višinskih metrov. Neverjetno težko etapo za uvod v tritedenski pekel je zaznamovalo pet ubežnikov, ki so bili ujeti točno 50 kilometrov pred ciljem.

In potem se je že tako hitra etapa spremenila v pravi ognjemet v Bilbau. S klanca na klanec je bilo vedno manj favoritov v glavnini. Ekipi UAE in Jumbo sta poskrbeli za pravo sito, skozi katero so najprej padli šprinterji, potem pa še nekateri favoriti za današnjo zmago. Hudo sta padla Enric Mas (Movistar) in Richard Carapaz (EF). Mas je zaradi poškodb moral zapustiti dirko, Carapaz pa je prišel komaj skozi cilj in je tako že izpadel iz tekmovanja za visoko mesto v skupnem seštevku.

Zadnji klanec je bil tisti, na katerem je ekipa UAE poskrbela za deklasacijo tekmecev. Avstrijec Felix Grosschartner je tako močno potegnil, da je še Pogi za trenutek odpadel. Ko je Avstrijec videl kako škodo je naredil za sabo, je počakal na Pogačarja, ki je nemudoma napadel. Držala sta ga samo Vingegaard in Victor Lafay (Cofidis). Na spustu z zadnjega klanca so jih ujeli še nekateri kolesarji, brata Yates pa se nista več ozirala nazaj.

takole se je Pogi veselil Adamove zmage. FOTO: Stephane Mahe Reuters
takole se je Pogi veselil Adamove zmage. FOTO: Stephane Mahe Reuters
Tadej in Adam. FOTO: Marco Bertorello Afp
Tadej in Adam. FOTO: Marco Bertorello Afp

Skupaj sta se odlepila od skupinice in v cilj prišla drug za drugim. Prvi je skozi cilj prišel Adam in nekaj sekund za njim še Simon Yates. Skupinico je odšprintal Tadej Pogačar. Adam Yates je prvi nosilec rumene in zelene majice na letošnjem Touru, Pogačar je oblekel belo majico, za Adamom zaostaja za 12 sekund in je na tretjem mestu v skupnem seštevku.

2. etapa bo tudi zelo težka


Organizatorji Toura letos nimajo usmiljenja za kolesarja, kajti tudi jutrišnja, 2. etapa bo prav tako težka kot je bila današnja uvodna. Druga etapa bo dolga 201 kilometer od Vitoria-Gasteiza do San Sebastiana. Spet bo na etapi 5 gorskih in en leteči cilj.

2. etapa Tour 2023. FOTO: Infografika Delo
2. etapa Tour 2023. FOTO: Infografika Delo

Spremljali smo v živo

 

17:20
Prvih 5, v 1. etapi:
1. Adam Yates

2. Simon Yates

3. Tadej Pogačar

4. Thibaut Pinot

5. Michael Woods

17:18
Neverjetno! Dvojčka Yates prvi in drugi na Touru. Adam prvi, Simon drugi! Pogačar tretji!

17:15
Simon Yates
(Jayco Alula) in Adam Yates (UAE), imata 15 sekund prednosti pred skupinico v kateri sta Pogi in Jonas, 2 km pred ciljem.

17:10
Brata Yates bežita pred Pogačarjevo skupinico ...

17:08
Victor Lafay
(Cofidis) je s Pogijem in Jonasom! No, zdaj so jih ujeli še nekateri kolesarji. Sledi spust ... Yates gre naprej!

17:06
Samo trije so v ospredju, Pogi, Vingegaard in Lafay!

17:05
Zadnji klanec, zadnje sito ... glavnina je razpadla. 

17:02

16:57
Carapaz
se je komaj spravil na kolo. Mas še vedno stoji za cesto, zdravniki se odločajo o njegovi usodi na dirki. Še 15 km do cilja in 3 km do zadnjega klanca.

16:55
Carapaz
in Mas sta na tleh. Padla sta na spustu, ko je bila hitrost izredno velika! Mas ne bo nadaljeval ... Carapaz je že na kolesu. Kakšna škoda!

16:51
Do cilja je še 23 km, glavnina, oziroma kar je ostalo od nje, je še vedno strnjena, nihče ne napada, vsi se bojijo zadnjega klanca.

16:46
Predzadnji klanec na današnji 1. etapi je za kolesarji. Po spustu sledi zadnji klanec, ki bo najbrž tudi sito za preživele šprinterje, Cote de Pike je dolg 2 kilometra, povprečen naklon je 10-odstoten. Spustijo se v Bilbao, v zadnjem kilometru pa se cesta dvigne s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom. 

16:42
Predzadnji klanec je bil pravo sito za šprinterje, samo še Girmay komaj drži rep glavnine. Pogačar se je celo hihital v kamero. 

16:36
Tadeja bodo v cilju zagotovo najprej vprašali, kako je z zapestjem. Kolesarji so na predzadnjem klancu. Predzadnji klanec Cote de Vivero je dolg 4,2 kilometra, sodi v 2. kategorijo. Po spustu sledi zadnji klanec, ki bo najbrž tudi sito za preživele šprinterje, Cote de Pike je dolg 2 kilometra, povprečen naklon je 10-odstoten. Spustijo se v Bilbao, v zadnjem kilometru pa se cesta dvigne s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom. 

16:33
Vsi trije Slovenci so v glavnini in pripravljeni za zaključne kilometre. 

16:28
Glavnina je na spustu s predzadnjega klanca, 38 km pred ciljem ...

16:25
Tudi Pedersen je odpadel, Jakobsen tudi, bo kdo od šprinterjev preživel tale klanec? 

16:22
Baskovske ekipe Euskatela Eskadija ni na dirki, njihovi navijači pa so.

16:19
No, zdaj se je začelo redčenje glavnine. Prvi je odpadel Cavendish. Ekipa UAE vleče glavnino na vso moč. Pa ja ne bo Pogi napadel od daleč? Šprinterji odpadajo drug za drugim ...

16:15
Še vedno nihče ne napada. Tempo glavnine je tako hud, da nikomur niti na misel ne pride, da bi skočil iz zavetrja. Ampak, šprinterji so še vedno v trebuhu pelotona. Še 45 km do cilja.

16:10
Glavnina je strnjena, nihče ne napada. Kolesarji so na nekategoriziranem klancu, ki je težji od vseh današnjih, ki imajo težavnostno kategoriji. Ne vemo, zakaj so se organizatorji odločili za tako potezo. 

16:05
Glavnina je 50 km pred ciljem pogoltnila pet ubežnikov, dirka se začenja znova.

16:00

15:55
V glavnini vse mirno, vsi Slovenci so v ospredju. Lucenko je imel tehnično okvaro, zamenjati je moral kolo. Ubežniki se še ne predajo.

15:51
Pet ubežnikov: Pascal Eenkhorn (Lotto-Dstny), Lilian Calméjane (Intermarché), Simon Guglielmi (Arkea), Jonas Gregaard (Uno-X) in Valentin Ferron (TotalEnergies), ima pol minute prednosti, glavnina jih ima na muhi, 65 km pred ciljem.

15:46
Favorita iz prve vrste na današnji uvodni etapi sta samo dva: Mathieu van der Poel (Alpecin Deceuninck) in Wout van Aert (Jumbo Visma). Favoriti iz druge vrste so trije Tadej Pogačar (UAE), Tom Pidcock (Ineos Grenadier) in Biniam Girmay (Intermarche - Circus - Wanty), za njimi pa Mads Pedersen in in Mattias Skjelmose (oba Trek Segafredo) in Julian Alaphilippe (Soudal Quick Step). Tako vsaj pravijo na stavnicah. 

Na letošnjem Touru štartata še dva Slovenca, Matej Mohorič za Bahrain Victorious in Luka Mezgec za Jayco Alulo.

15:43

15:40
Ubežniki se še niso predali. Imajo samo pol minute prednosti 72 km pred ciljem. Še vedno so na klancu.

15:36
Kolesarji so na težkem, vendar nekategoriziranem klancu, ubežniki so se, kot kaže predali, v težavah je tudi Van der Poel, ki je pred tem šel na malo potrebo, zdaj lovi glavnino. Dirka se začenja znova!

15:34
Ubežniki imajo samo še 22 sekund prednosti ...

15:30
Kolesarji so na lažni ravnini, valovita cesta, ki bo počasi, a sigurno izčrpavala kolesarje na klancu Col de Morga, ki je dolg malce manj od štirih kilometrov, naklon je blag, sodi v 4. kategorijo. Predzadnji klanec Cote de Vivero je dolg 4,2 kilometra, sodi v 2. kategorijo. Po spustu sledi zadnji klanec, ki bo najbrž tudi sito za preživele šprinterje, Cote de Pike je dolg 2 kilometra, povprečen naklon je 10-odstoten. Spustijo se v Bilbao, v zadnjem kilometru pa se cesta dvigne s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom. 

15:25
Prvi, ki se je znašel na tleh na letošnjem Touru jeTorstein Traaen (Uno-X), novinec na Touru, ki je na dirki po Dofineji, generalki za Tour, zasedel 8 mesto. Nadaljuje z dirko ...

15:18
Dež je samo za trenutek ustrašil kolesarje. Cesta je trenutno suha, do cilja je še 83 km, glavnina lovi pet ubežnikov, ki imajo samo še 45 sekund prednosti. Prvi padec na dirki!

15:15

15:12
Ubežniki: Pascal Eenkhorn (Lotto-Dstny), Lilian Calméjane (Intermarché), Simon Guglielmi (Arkea), Jonas Gregaard (Uno-X) in Valentin Ferron (TotalEnergies), imajo minuto prednosti pred glavnino 90 km pred ciljem.

15:07
Ubežniki so tik pred letečim ciljem v Guernici rojstnem kraju Pella Bilbaa (Bahrain Victorious), ki je tudi med današnjimi favoriti za etapno zmago.

FOTO: Benoit Tessier Reuters
FOTO: Benoit Tessier Reuters

FOTO: Marco Bertorello Afp
FOTO: Marco Bertorello Afp

FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp

15:05
Začelo je deževati! Pogačar je za glavnino! Ne vemo še, zakaj je ostal zadaj. Skupaj s pomočniki lovi priključek med spremljevalnimi avtomobili.

15:02
100 km pred ciljem ima 5 ubežnikov še vedno poldrugo minuto prednosti.

14:58
Milanom Erženom bi se morala dobiti v petek ob 10.30 v Ljubljani. Na moj telefon je priletelo sporočilo, da morava do nadaljnjega preložiti pogovor. Ob 11.30 pa so v moštvu Bahrain Victorious, v katerem je Milan Eržen glavni direktor, objavili, da je njihov kolesar Gino Mäder zaradi posledic padca v peti etapi dirke po Švici umrl v bolnišnici …

image_alt
Milan Eržen, direktor Bahrain Victorious: Dirkali bomo za Gina Mäderja

14:55
Zmagovalec Toura 2014 Vincenzo Nibali sicer meni, da Pogačar v uvodnem tednu ne bo streljal z vsemi topovi, kot je to počel lani. »Letos se bo drugače lotil Toura. Bolj bo preračunljiv, ne bo tratil energije po nepotrebnem, drugače bi ga Vingegaard lahko spet kaznoval. Lani je vseskozi napadal in počel stvari, ki niso imele pravega smisla, čeprav je številka ena na svetu. To je kot da imaš polno denarnico, a nekaj zapraviš danes, nekaj jutri in se prej ali slej izprazni,« je v pogovoru za Gazzetto dello Sport dejal Nibali, ki največjo razliko z lansko dirko vidi v odsotnosti Primoža Rogliča pri Jumbu Vismi.

14:50
Jutri, v nedeljo bo podobno, kot danes, na 209 km dolgi trasi od Vitorie do San Sebastiana bo treba premagati 3000 višinskih metrov, zadnja velika ovira bo Jaizkibel (8,1 km, 5,3 %), tradicionalno odločilni klanec na enodnevni klasiki San Sebastian. »Če sem nared, bi lahko v uvodnih etapah pridobil nekaj sekund.

Na zadnjem vzponu 1. etape so sicer črtali predvidene odbitne sekunde, tako da je šlo osem sekund po zlu,« je dejal Pogačar, o katerem so pri španski Marci zapisali, da na štart prihaja z nekaj sekundami prednosti pred Vingegaardom, saj je osvojil srca domačih navijačev, ko je na predstavitvi ekip pozdravil v baskovščini z »aúpa Bilbao, aúpa Athletic, gora Euskadi,« naprej Bilbao, naprej Athletic, naprej Baskija.

14:44
Pascal Eenkhorn
(Lotto-Dstny) je bil prvi na drugem gorskem cilju. Peloton zaostaja za dve minuti.

14:40
Danec Vingegaard je pred štartom dejal, da ga Pogi ni speljal na limanice, da bo o zmagovalcu njunega dvoboja odločala pripravljenost in moč nog. Te pa velika favorita ne bosta mogla skrivati dolgo. Baskovski začetek bo eksploziven. V prvi etapi s štartom in ciljem v Bilbau bodo morali kolesarji v 182 km premagati pet kategoriziranih vzponov in še kopico nekategoriziranih za skupno več kot 3200 višinskih metrov.

Če ne prej, se bo boj za etapno zmago in prvo rumeno majico razplamtel na 2 km dolgem vzponu na Côte de Pike (10-odstotni povprečni naklon), ki mu bo sledil spust v Bilbao, kjer se bo zadnji kilometer vzpenjal pri povprečnem naklonu 4,6 odstotka.

14:35
Kolesarji so že na drugem kategoriziranem klancu na današnji etapi. Drugi kategorizirani vzpon je na Cote de San de Gaztelungaxte, dolg je 3,5 kilometra, kar 7,6 povprečen naklon.

14:30
Alpecin-Deceuninck, Soudal-Quick Step in Jumbo-Visma, so ekipe, ki lovijo ubežnike. Pogačarjev UAE še ne sodeluje. 

14:25
120 km pred ciljem imajo: Pascal Eenkhorn (Lotto-Dstny), Lilian Calméjane (Intermarché), Simon Guglielmi (Arkea), Jonas Gregaard (Uno-X) in Valentin Ferron (TotalEnergies), poldrugo prednosti pred glavnino. Trenutna povprečna hitrost na dirki je 43 km/h!

14:20
Dirka po Franciji se vsako leto želi še bolj približati občinstvu. Letos so se dolgo trudili za novo pridobitev in naposled jim je uspelo - gledalci bodo lahko prisluhnili pogovorom med športnimi direktorji v avtomobilih in kolesarji. 

Le pet ekip ni dalo privoljenja, da se njihovi pogovori lahko uporabljajo, to so Jayco AlUla, Cofidis, Groupama FDJ, Movistar in Deceuninck Alpecin. Ekipi prvih dveh favoritov, UAE Emirates in Jumbo Visma, s tem očitno nimata nobenih problemov.

Vse pogovore bodo snemali, nato pa bo ekipa šestih strokovnjakov (predstavniki ekip in prirediteljev) filitrirala pogovore in najbolj zanimive delčke poslala v eter. Nekaterim bomo lahko prisluhnili skoraj v živo, torej takoj, ko bodo prestala filter ekipe strokovnjakov, spet druge bomo lahko slišali v zamiku. 

Finančna spodbuda je zanemarljiva

Tudi s pomočjo filtriranja želijo preprečiti prisluškovanje ekip taktiki njihovih konkurentov. A če bodo vse odločilne dele izrezali, je vprašanje, kako informativni ti izseki zares bodo. Vsekakor pa bodo zanimiva popestritev televizijskih prenosov.

 

14:15

14:10
130 km pred ciljem ima 5 ubežnikov še vedno 1:44 prednosti.

14:05
Na današnji 1. etapi sta tudi dva nekategorizirana klanca, ki sta v resnici na cesti, težja od štirih kategoriziranih!

Profil 1. etape Toura. FOTO: Infografika Delo
Profil 1. etape Toura. FOTO: Infografika Delo

14:00
Ubežnikom danes ne bo uspelo priti do cilja pred glavnino. Današnja plen, rumena majica diši mnogim mojstrom za enodnevne dirke. Danes je njihova etapa. Na čelu glavnine so večinoma kolesarji Quick Stepa, ki najbrž delajo za Alaphilippa, tudi jumbovci so spredaj, ki utirajo pot za Van Aerta, kolesarji Alpecina za Van der Poela ...

13:55
Ubežniki imajo poldrugo minuto prednosti, 140 km pred ciljem. Gledalcev ob cesti je zares ogromno!

Izjemno število navdušenih navijačev ob cesti spremlja 1. etapo 110. Toura. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
Izjemno število navdušenih navijačev ob cesti spremlja 1. etapo 110. Toura. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp

13:50
O današnji, 1. etapi, je bilo veliko govora. Malokrat se zgodi, da ima že prva etapa 3200 višincev. Klasični šprinterji bodo morali počakati na ponedeljkovo, 3. etapo. Tudi jutrišnja, 2. etapa ima pred zaključkom klanec 2. kategorije, kar bo najbrž previsoka ovira za šprinterje.

13:45
Danes zagotovo ni šprinterska etapa, predvsem zaradi zadnjega klanca. Cote de Pike je dolg 2 kilometra, povprečen naklon je 10-odstoten. Spustijo se v Bilbao, v zadnjem kilometru pa se cesta dvigne s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom. 

13:40
Pet ubežnikov: Pascal Eenkhorn (Lotto-Dstny), Lilian Calméjane (Intermarché), Simon Guglielmi (Arkea), Jonas Gregaard (Uno-X) in Valentin Ferron (TotalEnergies), je še vedno 1:10 pred glavnino, 150 km pred ciljem. 

13:35
Tudi jumbovci so se pojavili na čelu glavnine! Petim ubežnikom je v nekaj kilometrih za minuto padla prednost! 

13:33
Tudi dva Afričana na letošnjem Touru.

13:32
V karavani 110. Toura je bilo v zadnjih dneh veliko besedičenja, na novinarskih konferencah, predstavitvah ekip. Del tega je bil tudi Tadej Pogačar, ki je s svojo ekipo UAE v javnost spuščal mešane signale. O tem, kako zaradi vrnitve po zlomu zapestja še ni povsem nared in bo imel ob sebi enakovrednega kapetana v Adamu Yatesu, a tudi o tem, kako bo že na uvodnih etapah začel pridobivati sekunde in oblekel rumeno majico.

image_alt
Konec ugibanj, naj spregovorijo Pogačarjeve noge

13:30
Tudi kolesarji Ineosa se izmenjujejo na čelu glavnine, ki se je, kot kaže, pognala na lov za ubežniki. Za njimi so tudi kolesarji Quick Stepa ... Danes morajo imeti vajeti v rokah ekipe, ki imajo v svojih vrstah odlične klasike, specialiste za enodnevne dirke.

13:25
Pet ubežnikov: Pascal Eenkhorn (Lotto-Dstny), Lilian Calméjane (Intermarché), Simon Guglielmi (Arkea), Jonas Gregaard (Uno-X) in Valentin Ferron (TotalEnergies), ima že poltretjo minuto prednosti pred glavnino, ki jo vleče ekipa Alpecin Deceuninck.

13:20
Boj za prve točke na prvem gorskem cilju je ogorčen ... Jonas Gregaard (Uno-X) je napadel. Zmagal je na prvem gorskem cilju in osvojil 2 točki. Če bo jutri hotel dirkati v pikčasti majici, bo moral točke pobirati še na štirih gorskih ciljih.

13:16
Lilian Calmejane
(Intermarche) in še štirje ubežniki so že na prvem današnjem klancu. Prvi vzpon letošnjega Toura je že na 13,8 kilometru, prvi klanec se imenuje Cote de Laukiz, dolg je 2,2 kilometra, povprečni naklon pa je 6,9-odstoten.

13:12
Pascal Eenkhorn
(Lotto-Dstny) je na dirki po Švici osvojil rdečo majico, najboljšega na gorskih ciljih, torej je odločen napasti pikčasto majica na Touru.

13:10
Pet ubežnikov: Pascal Eenkhorn (Lotto-Dstny), Lilian Calméjane (Intermarché), Simon Guglielmi (Arkea), Jonas Gregaard (Uno-X) in Valentin Ferron (TotalEnergies), ima poldrugo minuto prednosti pred glavnino 171 km pred ciljem. 

13:08
Tadej Pogačar
nosi opornico čez levo zapestje. Tega smo veseli, saj so še včeraj trdili, da je ne potrebuje. Če ni moteča, je bolje, da jo nosi. Tudi mi bomo bolj »mirni«.

13:07
Vreme za dirkanje je idealno, 22 stopinj Celzija, veter piha z leve strani 22 km/h!

13:05
Prva etapa, prvo presenečenje! Beg je uspel v prvem poskusu!? Pet kolesarev ima že 45 sekund prednosti, peloton pa ne kaže želje po lovu. Tega pa nismo pričakovali.

13:00

Med 176. kolesarji je sedem Baskov: Omar Fraile and Jonathan Castroviejo (Ineos Grenadiers), Ion Izagirre (Cofidis), Alex Aranburu in Gorka Izagirre (Movistar), Mikel Landa in Pello Bilbao (Bahrain Victorious). 

12:55
Današnji prvi favorit za zmago je zagotovo Mathieu van der Poel (Alpecin Fenix). Pred štartom je izjavil, da jih danes čaka nerazumno težka etapa za sam začetek Toura, vendar je prepričan, da ji bo kos, saj ima za sabo zelo uspešne priprave, ki so trajale več kot mesec. 110. Tour se je začel! Z napadi, seveda!

12:50
Baski so že okupirali vseh pet kategoriziranih klancev na današnji 1. etapi.

12:45

Končno se je začelo! Kolesarji tudi letos ne morejo brez zaščitnih mask. Maske vidimo »samo« še med kolesarji. 110. Tour se je začel z 9-kilometrsko zaprto vožnjo v Bilbau, v Baskiji, v Španiji. Dobrodošli, vsi, ki boste rumeno pentljo spremljali tudi na naši spletni strani. Skupaj bomo v naslednjih treh tednih, vse od kilometra 0 do cilja.

Pogačar z zaščitno masko na štartu 110. Toura. FOTO: Benoit Tessier Reuters
Pogačar z zaščitno masko na štartu 110. Toura. FOTO: Benoit Tessier Reuters


Profil 1. etape Toura. FOTO: Infografika Delo
Profil 1. etape Toura. FOTO: Infografika Delo

 

***

Že prva etapa od 21. je na papirju zelo hribovita, s kar 3221 višinskimi metri, dobesedno je posuta s kategoriziranimi in nekategoriziranimi klanci.

image_alt
Konec ugibanj, naj spregovorijo Pogačarjeve noge

Za gledalce bo izjemna, veliko bolj zanimiva, kot so prologi, ki največkrat služijo za uvod v tritedensko bitko in podelitev vseh majic, ki so na voljo. In tako kot že nekaj desetletij so na voljo rumena, zelena, pikčasta in bela majica za najboljšega v skupnem seštevku, najboljšega po točkah, najboljšega na gorskih ciljih in najboljšega, ki še ni dopolnil 25 let.

Prva etapa po Bilbau in okolici je dolga 182 kilometrov, pet kategoriziranih klancev, en leteči cilj. Baskija bo pokazala, da ni niti malo ravna, da bo današnji zmagovalec tisti, ki bo resno lahko računal na katerokoli majico. 

Prvi vzpon letošnjega Toura je že na 13,8 kilometru, prvi klanec se imenuje Cote de Laukiz, dolg je 2,2 kilometra, povprečni naklon pa je 6,9-odstoten. Po spustu sledi 40 kilometrov ravnine, drugi vzpon ne sodi v nobeno težavnostno kategorijo, čeprav je dolg 4,4 kilometra. Drugi kategorizirani vzpon je na Cote de San de Gaztelungaxte, dolg je 3,5 kilometra, kar 7,6 povprečen naklon.

Potem sledi kolesarska lažna ravnina, valovita cesta, ki bo počasi, a sigurno izčrpavala kolesarje na klancu Col de Morga, ki je dol malce manj od štirih kilometrov, naklon je blag, sodi v 4. kategorijo. Predzadnji klanec Cote de Vivero je dolg 4,2 kilometra, sodi v 2. kategorijo. Po spustu sledi zadnji klanec, ki bo najbrž tudi sito za preživele šprinterje, Cote de Pike je dolg 2 kilometra, povprečen naklon je 10-odstoten. Spustijo se v Bilbao, v zadnjem kilometru pa se cesta dvigne s 4,6-odstotnim povprečnim naklonom. 

Vremenska napoved je odlična, ozračje se bo segrelo do 23 stopinj, oblačno bo, brez padavin in vetra. Na letošnjem Touru bomo redno pogledovali na vremensko napoved, kot tudi na kakovost asfaltne podlage. Vreme zato, ker vemo, da Pogi ne prenaša najbolje hude pripeke, asfaltno podlago pa zaradi njegove poškodbe zapestja. Ne samo mi, še bolj se za Pogačarjevo zapestje zanimajo tekmeci. Začelo se je šušljati, da se bo zgodil pravi čudež, če bo Pogijevo zapestje zdržalo vseh 21 etap. V moštvu UAE so prepričani v zdravniško konzultacijo o Tadejevem zdravju, zato bo dirkal tudi brez opornice. 

Mathieu van der Poel je današnji prvi favorit za zmago v Bilbau. FOTO: Benoit Tessier Reuters
Mathieu van der Poel je današnji prvi favorit za zmago v Bilbau. FOTO: Benoit Tessier Reuters

Favoriti za današnjo zmago

Favorita iz prve vrste na današnji uvodni etapi sta samo dva: Mathieu van der Poel (Alpecin Deceuninck) in Wout van Aert (Jumbo Visma). Favoriti iz druge vrste so trije Tadej Pogačar (UAE), Tom Pidcock (Ineos Grenadier) in Biniam Girmay (Intermarche - Circus - Wanty), za njimi pa Mads Pedersen in in Mattias Skjelmose (oba Trek Segafredo) in Julian Alaphilippe (Soudal Quick Step). Tako vsaj pravijo na stavnicah. 

Na letošnjem Touru štartata še dva Slovenca, Matej Mohorič za Bahrain Victorious in Luka Mezgec za Jayco Alulo.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine