Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Na mednarodnih lestvicah je Roglič še više kot na Giru

Slovenski zvezdnik je velik skok naprej naredil tudi na lestvici UCI. Polanc in Pogačar bosta med glavnimi imeni dirke po Sloveniji. 
Primož Roglič je pozdravil navijače v Ljubljani. FOTO: Roman Šipić/Delo
Primož Roglič je pozdravil navijače v Ljubljani. FOTO: Roman Šipić/Delo
4. 6. 2019 | 12:26
4:53
Ljubljana – Dirka po Italiji je pod streho, eden od njenih junakov Primož Roglič pa že v domovini. V prihodnjih dneh bo moral analizo boja za rožnato majico počasi potisniti na stran, saj pričakuje prvega otroka, še enega od junakov Gira Jana Polanca pa ne čaka prav veliko odmora pred naslednjimi tekmovalnimi obveznostmi. Sezona je tudi po koncu Gira v polnem teku, v naslednjem mesecu bodo v ospredju domače dirke.

Roglič je po prevoženi ciljni črti v nedeljo izgledal kot duh, upadlega obraza in vidno izčrpan je tudi zaradi pomanjkanja apetita in želodčnih težav v zadnjem tednu dirke plačal davek, na koncu pa vseeno končal na zgodovinskem tretjem mestu v Veroni. Tudi sam priznava, da bo potreboval še nekaj časa, da spozna velikost svojega dosežka, že zdaj pa se njegovi uspehi poznajo na lestvici Mednarodne kolesarske zveze (UCI).



Na glavni lestvici, kjer se štejejo dosežki z vseh dirk v minulih 12 mesecih, je s petega mesta skočil tik za Juliana Alaphilippa, ki ima pred Rogličem le še 50 točk naskoka. Za sam vrh je tako Rogliču zelo malo zmanjkalo, v naslednjem obdobju pa ga bo težko prehitel, saj se Julian Alaphilippe vrača na dirke, pred Rogličem pa je očetovsko obdobje, v katerem bo njegov tekmovalni program nepredvidljiv. V Jumbu Vismi so si želeli, da bi Roglič nastopil tudi na Touru, kjer bi bil v vlogi pomočnika Stevena Kruijswijka, boril pa bi se tudi za etapne zmage, za zdaj pa Roglič o francoski pentlji ne želi razpravljati. Slišati je, da si prav zelo ne želi nastopiti v Franciji, kako potekajo dogovori in kakšen program si želi za drugi del sezone, zato še ni znano. Morda si bo za osrednji cilj izbral špansko Vuelto, ki se začne v drugi polovici avgusta, nato pa bo v Yorkshiru na svetovnem prvenstvu pomagal svojim reprezentančnim kolegom, ki so lani svoje možnosti žrtvovali zanj. Vuelto predvsem Chris Froome že nekaj let izkorišča kot temelj za pripravo na novo sezono, taktika se mu je glede na štiri zmage na rumeni pentlji kar dobro izšla.

Primož Roglič. FOTO: Roman Šipić/Delo
Primož Roglič. FOTO: Roman Šipić/Delo

 

Utrdil se je na vrhu lestvice


Na Giru je Roglič potrdil, da spada v sam vrh kolesarjev za etapne dirke, po dirki po Italiji je še povečal prednost na UCI lestvici etapnih dirk, ki zdaj pred Geraintom Thomasom znaša že več kot 1000 točk. Uspehi na Giru mu niso prinesli le točk, kar zajeten je bil tudi finančni izkupiček za dve etapni zmagi, pet dni v rožnati majici in tretje mesto v skupnem seštevku. Roglič je zaslužil dobrih 105 tisoč evrov, ki pa jih bo razdelil med ekipo, ki je bila z njim v minulih treh tednih v Italiji. Čeprav se pomočniki niso najbolj izkazali, se tudi Roglič zaveda, da bo v prihodnje njihovo pomoč še potreboval.

Kar nekoliko potisnjen v ozadje v minulih treh tednih je bil Grega Bole, ki pa je opravil veliko dela in Vincenzu Nibaliju pomagal do drugega mesta v skupnem seštevku. Bole se je izkazal kot zelo zanesljiv pomočnik in eden najtesnejših zaupnikov Nibalija v ekipi, Sicilijanec in Gorenjec sta bila večino časa drug ob drugem. Bole bi moral biti del reprezentance, ki bo nastopila na evropskih igrah, a naj bi po neuradnih informacijah po težkem Giru bolj kot o Minsku razmišljal o počitku.
 

Polanc in Pogačar na dirki po Sloveniji


Sprejem za Polanca (levo), Rogliča in Pogačarja. FOTO: Roman Šipić/Delo
Sprejem za Polanca (levo), Rogliča in Pogačarja. FOTO: Roman Šipić/Delo


Jan Polanc je prvi sprejem dobil že v nedeljo zvečer v Britofu, včeraj je navijače pozdravil še pred Mestno hišo v Ljubljani, prav veliko odmora pa zanj ne bo. Že v nedeljo bo na štartu enodnevne dirke v Luganu, kjer se bo preizkusil tudi Tadej Pogačar, oba pa bosta ob Fabiu Aruju del zelo močne ekipe UAE Emirates na dirki po Sloveniji, naslednjem vrhuncu kolesarske sezone, ki se bo začela 19. junija.

Že v petek zvečer najboljše čaka boj za naslov državnega prvaka v kronometru med Domžalami in BTC Cityjem, po dirki po Sloveniji se bodo konec meseca v Radovljici kolesarji pomerili še za naslov prvaka na cestni dirki. Slovenski kolesarski maj je bil z zmago Pogačarja v Kaliforniji in dosežki na Giru zelo uspešen v tujini, v naslednjem mesecu dni bodo v ospredju domače preizkušnje. Upajmo, da z vsaj približno tako dobro podporo navijačev, kot so jo izkazovali v minulih dneh v Italiji.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine