Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Mohorič sezono sklenil s stopničkami

Vrhunski slovenski kolesar se je na dirki na Japonskem izkazal s tretjim mestom. Zmaga Matevža Govekarja na Kitajskem.
Matej Mohorič se je izkazal s tretjim mestom na Japonskem. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Matej Mohorič se je izkazal s tretjim mestom na Japonskem. FOTO: Marco Bertorello/AFP
M. Š., STA
20. 10. 2024 | 12:14
20. 10. 2024 | 12:16
3:28

Vrhunski slovenski kolesar Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je na svoji zadnji dirki v letošnji sezoni osvojil tretje mesto. Na preizkušnji serije 1.Pro v Uconomiji je bil del najboljše peterice, v šprintu pa je zaostal za ameriškim zmagovalcem Neilsonom Powlessom (EF Education EasyPost) in drugouvrščenim Belgijcem Ilanom Van Wilderjem (Soudal Quick-Step).

Kolesarji so morali na tradicionalni dirki na Japonskem, ki poteka okoli 100 km severno od središča Tokia, premagati 144,2 km oziroma 14 krogov s po 185 m višinske razlike. Kot vselej je bil za selekcijo odločilen vzpon Kogaši (1,6 km/6,6 %).

V ospredju se je v drugi polovici po napadu Kanadčana Michaela Woodsa (na koncu četrti) oblikovala skupina petih kolesarjev, med katerimi je bil tudi Mohorič. Bil je v igri za 26. zmago v karieri, a je na koncu ostal malce prekratek za prvo mesto. Ugnala sta ga Powless in Van Wilder. Najboljša peterica je imela sicer več kot štiri minute naskoka pred glavnino.

»Dobro sem se počutil. Od samega začetka je bilo zelo zahtevno, veliko je bila napadov in agresivnega dirkanja. Ni bilo časa za počitek, še posebej ker gre za krajšo preizkušnjo,« je v izjavi za spletno stran svojega moštva povedal Mohorič.

»Ko je pospešil Woods po dveh tretjinah dirke, je ostala le še peterica. Čeprav smo poskušali napadati drug drugega, je prišlo do šprinta. Skušal sem igrati na svoje karte, a mi manjka nekaj hitrosti v primerjavi s Powlessom. Dokazal je, da je bil najboljši in je zasluženo zmagal,« je še dodal Mohorič.

Svoj pogled je usmeril tudi v prihodnost, potem ko je v včeraj praznoval 30. rojstni dan. »Zelo sem zadovoljen s predstavo. Sezona je končana in z dobrim izidom se lahko odpravim na počitnice ter pripravim za naslednje leto 2025,« je še pristavil kolesar iz Podblice, ki ima pogodbo z Bahrain-Victoriousom sklenjeno še do konca prihodnje sezone.

Na dirki je nastopila tudi slovenska ekipa Ljubljana Gusto Santic, a sta oba slovenska kolesarja Mihael Štajnar in Dan Andrej Tomšič odstopila.

Zmagoslavje Govekarja

Mohoričev moštveno sotekmovalec Matevž Govekar (Bahrain Victorious) pa je zmagal na zadnji etapi dirke svetovne serije po Guangxiju. Štiriindvajsetletnik je bil najboljši v šprintu večje skupine na krožni trasi v Nanningu (134,3 km). Skupni zmagovalec dirke je postal Belgijec Lennert Van Eetvelt (Lotto Dstny).

Na enodnevni dirki svetovne serije po Guangxiju za ženske nastopila ekipa BTC City Ljubljana Zhiraf Ambedo. Zmago je slavila Španka Sandra Alonso, od obeh Slovenk v ekipi pa se je najbolj izkazala Urša Pintar z 12. mestom (+ 2:47). Špela Colnar je zasedla 62. mesto (+ 9:04).

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine