Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Med Slovenci uvodni dan na EP najvišje posegla Eugenia Bujak

V Belgiji se je začelo prvenstvo stare celine v kolesarstvu. Med člani sta v kronometru zmagi slavila domača zvezdnica Lotte Kopecky in Italijan Edoardo Affini.
Belgijka Lotte Kopecky je bila najhitrejša v vožnji na čas. FOTO: Dirk Waem/AFP
Belgijka Lotte Kopecky je bila najhitrejša v vožnji na čas. FOTO: Dirk Waem/AFP
M. Š., STA
11. 9. 2024 | 22:26
11. 9. 2024 | 22:42
3:24

V belgijski provinci Limburg se je z današnjimi vožnjami na čas začelo evropsko prvenstvo v kolesarstvu. Najboljšo slovensko uvrstitev je uvodni dan dosegla Eugenia Bujak, ki je na 31,2 kilometra dolgem kronometru članic z zaostankom minute in 52 sekund končala na osmem mestu.

Vožnjo na čas med krajema Heusden-Zolder in Hasselt je med 27 tekmovalkami gladko dobila domača zvezdnica Lotte Kopecky. Vodilna kolesarka svetovne lestvice UCI je za 43 sekund ugnala drugouvrščeno Nizozemko Ellen van Dijk. Tretja je bila že z več kot minuto zaostanka Avstrijka Christina Schweinberger.

Moški članski kronometer, v katerem Slovenija ni imela tekmovalca, je v svojo korist odločil Italijan Edoardo Affini, ki je ciljno črto prečkal v času 35:15,47. Za slabih deset sekund je ugnal Švicarja Stefana Künga in svojega rojaka Mattio Cattanea, ki je zaostal za slabih 20 sekund.

Med mlajšimi člani je bil najhitrejši Belgijec Alec Segaert, ki je za pol minute ugnal Šveda Jakoba Soderqvista in Nizozemca Wessela Mourisa. Edini Slovenec v tej konkurenci Anže Ravbar je bil 28., za zmagovalcem pa je zaostal za tri minute in 43 sekund.

Eugenia Bujak je pristala na osmem mestu. FOTO: Paul Childs/Reuters
Eugenia Bujak je pristala na osmem mestu. FOTO: Paul Childs/Reuters

Med mlajšimi članicami je s skoraj pol minutnim naskokom zmago slavila Finka Anniina Ahtosalo, druga je bila Nemka Antonia Niedermaier, tretja pa Luksemburžanka Marie Schreiber. Nika Bobnar je zaostala za minuto in 44 sekund ter se uvrstila na 16. mesto, Špela Colnar pa je z zaostankom dobrih dveh minut in pol zasedla 21. mesto.

Najkrajši kronometer so imele mladinke, na 13,3 km pa je zmagala Španka Paula Ostiz Taco. Za dobro sekundo je ugnala Nizozemko Fee Knaven in za deset Slovakinjo Viktorio Chladonovo. Od Slovenk je najvišje posegla Eva Potočnik z 18. mestom (+ 1:12,384), Dominika Štrukelj je končala na 38. mestu (+ 2:21,197), Anet Trakonja pa tik za njo (+ 2:30,849).

Med mladinci je bil najhitrejši Nizozemec Michiel Mouris, drugouvrščeni Belgijec Jasper Schoofs je zaostal za sedem sekund, tretjeuvrščenii Nemec Paul Fietzke pa za slabih 24 sekund. Erazem Valjavec je z zaostankom minute in 12 sekund zasedel 11. mesto, Tine Jenko pa je zaostal za tri minute in 15 sekund, kar je bilo dovolj za 36. mesto.

Evropsko prvenstvo bo trajalo do nedelje, jutri, ko na štartu ne bo slovenskih predstavnikov, sta na sporedu mešana ekipna kronometra v mladinskih in članskih konkurencah, od petka do nedelje pa se bodo zvrstile še cestne dirke.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine