Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Pariz 2024

Bujakova skoraj padla, odpovedal ji je tudi merilec moči

Eugenia Bujak je na kolesarskem kronometru zasedla 16. mesto, Urša Pintar 31., premočno je zmagala Avstralka Grace Brown.
Eugenia Bujak je dobro odkolesarila. FOTO: Piroschka van de Wouw/Reuters
Eugenia Bujak je dobro odkolesarila. FOTO: Piroschka van de Wouw/Reuters
Š. R., STA
27. 7. 2024 | 16:30
27. 7. 2024 | 20:51
5:35

Avstralka Grace Brown je zmagala v ženskem kronometru na olimpijskih igrah v Parizu. Srebrno kolajno v 32,4 km dolgi vožnji na čas v okolici francoske prestolnice je z zaostankom več kot minute in pol osvojila Britanka Anna Henderson. Slovenki Eugenia Bujak in Urša Pintar sta končali na 16. in 31. mestu.

Avstralka se je na poti do zlate medalje v deževnih razmerah, kar je povzročilo tudi nekaj zdrsov in padcev, znašla daleč najbolje izmed 35 kolesark. V cilj je prišla v času 39:38,24 minute.

Hendersonova je na povsem ravninski trasi, kjer so kolesarke opravile le s 150 metri nadmorske višine, zaostala za 1:31,59 minute. Še slabo sekundo več je na tretjem mestu zaostala Američanka Chloe Dygert.

Od Slovenk se je prva na progo pognala Pintarjeva. Osemintridesetletnica, ki je na igrah nastopila prvič, je odprla kronometer, na koncu pa s časom 45:07,15 prehitela štiri tekmovalke. Za zmagovalko je zaostala slabih pet minut in pol.

Druga Slovenka, ki se je pognala na deževne pariške ceste, je bila Bujakova. V Litvi rojena kolesarka, ki je pred desetletjem zastopala poljske barve, je na svojih drugih igrah tokrat v cilju prevzela vodstvo z 42:54,96. Mesta je ob prihodu boljših tekmovalk v cilj počasi izgubljala in na koncu zasedla 16. mesto z zaostankom nekaj več kot treh minut za Grace Brown.

Zlato je osvojila Grace Brown iz Avstralije. FOTO: Paul Childs/Reuters
Zlato je osvojila Grace Brown iz Avstralije. FOTO: Paul Childs/Reuters

Uro in pol čakanja

Slovenki bi morali o zelo zahtevnih razmerah poročati slovenskim medijem, a ju več kot uro in pol ni bilo v mešano cono. Medtem ko sta obe slovenski tekmovalki prečkali ciljno črto med prvimi desetimi tekmovalkami od skupno 35, so vse druge kolesarke, tudi številne poškodovane, kot kasnejša tretjeuvrščena Dygertova, ki je padla, in vse dobitnice medalj že končale svoje medijske obveznosti.

»Kje sta bili? To je naloga organizatorjev, da tekmovalce napotijo v mešano cono. Niso storili ne eno ne drugo. To ni njuna napaka, temveč od organizatorjev. Nato pa je imela Bujakova takoj še dopinško kontrolo. Pintarjeva pa je šla potem na drugi strani mimo mešane cone. Toda to je napaka organizatorjev,« je zagotavljal selektor slovenskih kolesark Gorazd Penko.

Petintridesetletna Bujak je za vsega dobro sekundo zgrešila 15. mesto, in razkrila, kaj se je zgodilo že na samem štartu, ko je skoraj padla: »Ravno v trenutku, ko bi morala štartati, me je možakar, ki je držal kolo, spustil in sem skoraj padla. Tu je zagotovo šla tista sekunda za 15. mesto.« A to še ni bilo vse, tudi med samo preizkušnjo je imela izkušena slovenska tekmovalka težave. »Imela sem nesrečo z merilcem moči, ki mi od štarta ni delal. Na ogrevanju je bilo vse v redu, tudi vmes je kdaj zaznal moč,« je sprva dejala Eugenia Bujak.

»Ko sem vozila brez, nisem imela nobenih številk in nisem vedela, kako naj peljem. Nisem imela podatkov, tudi Gorazd ni nič vedel. Škoda, ker vem, da bi lahko bila še boljša. Zadovoljna sem glede pripravljenosti in zato tudi komaj čakam na nedeljo, ko bi rada odpeljala zelo dobro, tu pa vem, da sem nekaj izgubila zaradi tega merilca,« je še pristavila Bujakova.

Eugenia Bujak je imela tehnične težave z opremo. FOTO: Ben Stansall/AFP
Eugenia Bujak je imela tehnične težave z opremo. FOTO: Ben Stansall/AFP

Pintarjeva po možnosti za nastop na OI ni veliko pričakovala od kronometra. »Na štartu so bile vse izjemne kronometristke, a to ni moja primarna disciplina. Lahko rečem, da je bil kronometer hiter, ceste pa so bile spolzke, zaradi česar je bilo veliko padcev. Že od štarta sem čutila, kakšne so ceste, zato sem šla bolj previdno,« je uro in pol po koncu ženske preizkušnje dejala Urša Pintar.

»Posebej sem se pripravljala na cestno dirko, kronometru nisem posvetila toliko pozornosti. Glede na vse, je bil občutek dober,« je dodala.

Vseeno se je odzvala tudi na vprašanje, da olimpijske igre vendarle štejejo dovolj, da se je treba na vsaki dirki izkazati in da le redki dobijo priložnost za nastop na OI: »Res je. Eugenia nam je privozila dve mesti, a tu so res dobre kronometristke, ki veliko časa posvetijo temu in imajo zelo dobro opremo, ki je sama nimam. Seveda sem nekaj pozornosti posvetila kronometru, predvsem pa cestni vožnji, tam mi trasa bolj leži.«

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine