Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Vsi proti Rogliču, Roglič v rdeči majici

Zaključek za srčni infarkt. Roglič je bil za etapno zmago prekratek za dolžino kolesa, vendar je spet v rdeči majici vodilnega.
7 Etapa Vuelta 2021
7 Etapa Vuelta 2021
19. 8. 2021 | 11:56
19. 8. 2021 | 17:46
17:20
Šesta etapa je bila vsekakor najbolj zanimiva na letošnji Vuelti. Začelo se je silovito, tudi potem ko je petim ubežnikom uspelo oddaljiti se od glavnine, tempo dirke ni padel. V cilju je bila povprečna hitrost kar 45,4 km/h. Ampak prava drama se je začela, ko so 30 kilometrov pred ciljem najprej napadli kolesarji Ineosa, potem so jim pripomogli še kolesarji iz Movistarja in Deceunincka. Na vse pretege so se trudili, da bi se rešili Rogličevega zasledovanja. Ni jim uspelo.

 Magnus Cort Nielsen se veseli zmage in da je ugnal Rogliča. FOTO: Jose Jordan Afp
 Magnus Cort Nielsen se veseli zmage in da je ugnal Rogliča. FOTO: Jose Jordan Afp


Ubežniki so imeli največ sedem minut prednosti, vendar je bilo hitro jasno, da jim bo težko uspelo priti prej do cilja. Šesta etapa je svoj vrhunec doživela v zaključku, na zadnjem klancu na Cullero. Ubežniki razen Magnusa Corta so bili ujeti. Najprej so napadli kolesarji Ineosa. Napad je bil jalov, kajti Primož Roglič je brez vidnih težav nadaljeval in skoraj na ciljni črti prehitel Corta. Ni mu uspelo, in če smo odkriti, smo se bali, da mu bo, ker smo se spomnili, kaj, je naredil Švicarju Ginu Maderju na letošnji dirki Pariz-Nica. Tega pa ne bi radi videli še enkrat, pa čeprav gre za profesionalni šport.


 

Spremljali smo v živo


Prvih 5 v 6. etapi:

1. Magnus Cort Nielsen (EF Education Nipo)
2. Primoz Roglic (Jumbo-Visma), 
3. Andrea Bagioli (Deceuninck-Quick Step), +2 sekundi
4. Aleksandr Vlasov (Astana-Premier Tech), +4
5. Enric Mas (Movistar Team) 

Skupni vrsti red po 6. etapi:

1. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
2. Enric Mas (Movistar Team), +25 sekund
3. Miguel Angel Lopez (Movistar Team), +36
4. Alejandro Valverde (Movistar Team), +41
5. Egan Bernal (Ineos Grenadiers), +41

17:26
Cortu
je uspelo! Uganite, kdo bi ga kmalu ujel na ciljni črti? Nihče drug kot Primož Roglič! Da, Magnus Cort je junak dneva, junak iz skupine ubežnikov je prišel v cilj edini pred glavnino. Roglič je spet pokazal, da je vladar Vuelte.

17:24
Cortu kaže dobro za etapno zmago, Rogliču odlično za rdečo majico!

17:21
Ineos napada! Vse je pripravljeno za Bernala. Roglič udobno zraven ... Elissonde je odpadel, Roglič je že v rdeči majici. Cort je sam spredaj, tako kot smo predvideli.

17:20
Kolesarji Movistar Teama in Bahrain Victoriousa vlečejo glavnino, ubežniki imajo še 40 sekund prednosti, 3 km pred ciljem.

17:15
Samo še 6 km do cilja, 4 km do začetka zaključnega klanca. Prav smo imeli, ubežniki bodo ujeti ravno na klancu. No, mogoče se Cort ne bo predal ... Zdi se mi, da je najbolj varčeval z močmi pri izmenjavah med begom. 

17:12
In če Carthy ujame glavnino tik pod klancem? Ne bo imel moči za končni obračun! Roglič je videti dobro. Nismo ga vajeni gledati v klubski majici. Čim prej naj obleče spet v rdečo, da bo vse tako vidno in prepoznavno, kot smo vajeni na Vuelti. Deceuninck je še vedno na čelu. Za koga pripravljajo teren? Nikogar nimajo med prvih 43! Pomagajo Movistarju, dogovor pod mizo?

17:10
Današnja etapa je prava osnovna šola dirkanja. Res vredna ogleda. Carthy je zdaj v težavah! Tole bo še zanimivo, 11 km pred ciljem, ubežniki imajo 1:06 prednosti, Decuninck vleče na vso moč! Hugh Carthy ne more do prve skupine, čeprav so ga počakali skoraj vsi sotrpini.

17:06
Osnovna taktika v takih primerih, kot gledamo danes, je tudi, da morajo konkurenti priti do klanca na smrt utrujeni. To naredijo pomočniki, ki do začetka klanca vlečejo na vso moč, pomočniki favoritov, tekmecev pa morajo poskrbeti, da njihovi varovanci pridejo kar se da spočit do podnožja ... Torej, kako utruditi Primoža, ki je neutrudljiv?

17:03
Če bodo ekipe uporabljale osnovno taktiko, potem zagotovo ne bodo čakale, da jim Roglič vzame mero na klancu. Prej se ga bodo morali znebiti. Še dobro, da so vsi trenerji, direktorji v ekipah prepričani, da je to nemogoče ... 

16:58
Zatišje pred nevihto. Kaj sledi? Prvi preskus moči je za kolesarji, zdaj se preštevajo, samo še kakih 70 jih je v prvi skupini, drugi lovijo v ozadju. Cesta je ravna, ubežniki: Jetse Bol (Burgos-BH), Magnus Cort (EF Education Nippo), Bert Jan Lindeman (Qhubeka NextHash), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), ki je tudi domačin, saj živi nedaleč od današnjega cilja in Ryan Gibbons (UAE Team Emirates) imajo še 2:03 prednosti, 20 km pred ciljem. Magnus Cort bo zmagal, če ubežnikom uspe? Ali pa Joan Bou, ki ima Cullere pravzaprav za hišni klanec?

16:55
La Roja
oz. rdeča majica je spet ob Rogliču. Elassonde je končno priključil, precej dela je imel.

16:50
V Ineosu Grenadiersu dobro vedo, da Rogliča lahko premagajo samo iz zasede, zato so tudi poskusili s takim napadom. Ne, ne smem napisati, da je to zahrbten napad, to je kolesarski napad z razlogom. Vsa (športna) sredstva so dovoljena, le pravočasno jih moraš izkoristiti. Čudno, da Astana ni nič sodelovala? Ubežniki imajo 2:09 prednosti, 25 km pred ciljem. Zelo na tesno bo šlo.

16:46
Tale odsek je pa bil! Movistar je prevzel vajeti skupine v ospredju. V tej skupini je tudi Roglič. Ne vidimo Polanca in Tratnika. Mezgec je vmes. Rdeča majica je nekje zadaj. Elissonde je izgubljen. Dobro je, Roglič je preživel prvo sito na današnji etapi. Trenutno nosi virtualno rdečo majico.

16:44
Ineos je napadel! Skušal se je otresti jumbovec in seveda Rogliča. Uspelo jim je raztrgati glavnino, ki je zdaj uničena in stresena po celi cesti. Vendar Roglič je zraven, Rogliča ne morejo uničiti, Roglič je med prvimi. Zdaj napada ekipa UAE!

16:42
Glavnina je najprej postala ena sama elastika ... ta elastika je zdaj počila na treh koncih. 6. etapa se je začela zares! Da, da glavnina gre na vso moč! Ineos grozi z navijanjem tempa!

16:40
Šesta etapa se bliža kilometrini, ki ji pravimo prelomnica na dirki. Pet ubežnikov se ne da, še vedno imajo 3:22 prednosti, do cilja pa je še 36 km. Torej, glavnina bo morala pohiteti z lovom. Verjetno vsi vedo, da bodo ubežniki ujeti šele na zaključnem 1,9 km dolgem klancu na Cullero. Ta klanec poznamo z lanske dirke po Valenciji, ko je Pogačar ugnal Valverdeja. Vse drugo kot gladka zmaga Primoža Rogliča bo pravzaprav presenečenje. Seveda, to sklepamo po prikazanem v 3. etapi ...

16:33
image_alt
Misija opravljena, Primož Roglič cel v cilju


16:30
Roglič
je prvi favorit za današnjo zmago, na drugem mestu je Valverde, na tretjem Adam Yates ... tako pravijo stavnice. Kaj pa Mathews? Herrada? Mader?

16:25
Padla sta dva kolesarja, vendar nadaljujeta. Malica je končana, lov na ubežnike je spet odprt! Pet ubežnikov ima 3:05 prednosti 44 km pred ciljem.

16:21
Okrepna postaja. Čakajo na nesrečnike, ki so padli. Luka Mezgec je pri 50 km/h ujel museto! Res mora biti lačen in žejen!

16:20 
Hud padec! Kdo je na tleh? Peloton se je skoraj ustavil. Nihče iz deseterice ni na tleh ...

Prvih 10 po 5. etapi:

1. Kenny Elissonde (Fra) Trek-Segafredo 17:33:57
2. Primož Roglič (Slo) Jumbo-Visma 0:00:05
3. Lilian Calmejane (Fra) AG2R Citroën Team 0:00:10
4. Enric Mas Nicolau (Špa) Movistar Team 0:00:20
5. Miguel Angel Lopez Moreno (Kol) Movistar Team 0:00:26
6. Alejandro Valverde (Špa) Movistar Team 0:00:32
7. Giulio Ciccone (Ita) Trek-Segafredo
8. Egan Bernal Gomez (Kol) Ineos Grenadiers
9. Mikel Landa Meana (Špa) Bahrain Victorious 0:00:44
10. Gino Mäder (Švi) Bahrain Victorious 0:00:45

16:15
Danes bomo pa hitro v cilju. Trenutna povprečna hitrost na dirki je 46 km/h! 

Rezultati edinega letečaga cilja:
1. Jetse Bol (Burgos-BH), 20 točk / 3 sekunde
2. Magnus Cort (EF Education Nippo), 17 točk  / 2
3. Ryan Gibbons (UAE Team Emirates), 15 točk / 1
4. Bert-Jan Lindeman (Team Qhubeka NextHash), 13 točk 
5. Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), 10 točk 

16:10
Še vedno so v begu: Jetse Bol (Burgos-BH), Magnus Cort (EF Education Nippo), Bert Jan Lindeman (Qhubeka NextHash), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), ki je tudi domačin, saj živi nedaleč od današnjega cilja in Ryan Gibbons (UAE Team Emirates). Prednost kopni, trenutno je 3:34, 57 km pred ciljem.

16:05


16:00
Primož Roglič
se je pred startom politično izognil vprašanjem o prevzemu majice. Dejal je, da bo cesta dala odgovor. Trenutno je glavnina še raztegnjena, povprečna hitrost na dirki je kar 45 km/h. Bike Excange moštvo gre na vso moč. 

15:55
Bike Excange z Mezgecem na čelu se še najbolj trudi ujeti peterko, ki ima še 4:33 prednosti. Torej bo Roglič imel obilico dela z Matthewsom?

15:50
Kaj pravi Cigara?


15:45
Prednost petih ubežnikov se je ustalila okoli petih minut. Vse kaže, da jim glavnina ne bo dovolila priti v cilj prej. Današnji ciljni sprint bo prav gotovo brez sprinterjev. Mogoče (tokrat res) preseneti Michael Matthews, ki je najboljši klančar med sprinterji na letošnji Vuelti. Vseeno je več tistih, ki so prepričani, da je današnji dan pravzaprav Rogličev dan. V tretji etapi smo lahko opazili, da je Primož med vzpenjanjem v cilj imel zategnjeno ročno zavoro ...

15:40
V begu so: Jetse Bol (Burgos-BH), Magnus Cort (EF Education Nippo), Bert Jan Lindeman (Qhubeka NextHash), Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), ki je tudi domačin, saj živi nedaleč od današnjega cilja in Ryan Gibbons (UAE Team Emirates). Ekipa Bike Excange je prevzela vajeti glavnine.

15:36
Trek Segafredo se je pognal v lov, glavnina je raztegnjena, elastika je strgana na treh koncih ... na vso moč lovijo pet ubežnikov, ki imajo 6:33 prednosti. Temu se reče dirkanje!

15:33
Ubežniki imajo že 7 minut prednosti. Jetse Bol (Burgos-BH) bo kmalu v virtualni rdeči majici, saj je v skupnem seštevku na 71. mestu, zaostaja za 9:17. 

15:28
Ne samo, da je najboljši kolesar na svetu ... tudi najbolje plačan je. Kar je logično. 
image_alt
Pogačar po novem najbolje plačani kolesar na svetu


15:23
Ubežniki imajo že 6:12 prednosti.


15:19
Trek Segafredo se je, kot kaže, poslovil od rdeče majice že zdaj. Pet ubežnikov ima že 5:56 prednosti. Do cilja je še 93 km. Časa je še dovolj vendar ...

15:15
Danes bo na tnalu tudi Jan Polanc. V skupnem seštevku je na 15. mestu, najbolje urščeni iz ekipe UAE, zato bo moral biti izredno pazljiv, da ne izgublja po nepotrebnem na takih zaključkih kot je danes. Za rdečo majico zaostaja 1:41.

15:15
Napoved za današnjo etapo je jasna; Roglič naj bi bil spet nosilec rdeče majice, saj za Elissondejem zaostaja samo za 5 sekund. Zaključek današnje etape je med težjimi na letošnji dirki. Ciljni vzpon na Cullere je dolg samo 1,9 km, vendar je na dveh odsekih zelo strm, skupni povprečni naklon je 9,4-odstoten.

15:10
Jetse Bol (Burgos-BH), Magnus Cort (EF Education Nippo) in Bert Jan Lindeman (Team Qhubeka NextHash) so dohiteli Joana Boua (Euskaltel-Euskadi) in Ryana Gibbonsa (UAE Team Emirates). Združeni v peterko se že pridno oddaljujejo od glavnine.

15:05
Začetek 6. etape je bil vseeno napadalen. Vrstili so se dug za drugim. Trenutno so na cesti trije zasledovalci, ki lovijo dva ubežnka, peloton zaostaja 1:44. Jetse Bol (Burgos-BH), Magnus Cort (EF Education Nippo) in Bert Jan Lindeman (Team Qhubeka NextHash) lovijo Joana Boua (Euskaltel-Euskadi) in Ryana Gibbonsa (UAE Team Emirates).

15:00
Dan po tako hudem skupinskem padcu, kot se je zgodil včeraj je vedno mučen. Edini, ki se veseli današnje etape je Francoz Kenny Elassonde, ki je novi nosilec rdeče majice. Vendar tudi on je tarnal, da na tak način nihče ne mara obleči majicE vodilnega. Včeraj jo je nosil Estonec Rein Taaramae, vendar je bil največji osmoljenec skupinskega padca 12 km pred ciljem. Za tolažbo mu je ostala pikčasta majica.

***
Šesta etapa od Requena do Cullere je dolga 158,3 kilometra in sodi med hribovske. Profil trase 6. etape je zelo zanimiv. Prvih 75 kilometrov se stalno spušča, spust pa močno ovirajo posuti strmi klančki.Trasa, ki nikoli ni priljubljena med kolesarji.
image_alt
Philipsen najmočnejši, Roglič pet sekund za rdečo majico

Noge se ravno spočijejo na spustu, ko je na vrsti kratek in strm klanec in spet in spet. Po 75. kilometru sledi čista ravnina, cesta je ravna kot palačinka, temu rečejo v pelotonu. Na 140. kilometru preseka klanček, ki bo prav gotovo koga spodbudil k napadu, potem pa spet čista ravnina do zaključnih dveh kilometrov, ki sta neugodna in ravno toliko strma, da so klanec Cullera lahko uvrstili v 3. težavnostno kategorijo.

Lansko leto je na dirki po Valencii Tadej Pogačar na tem klancu, cilj je bil še nekoliko višje, kot je danes, ugnal slavnega Alejandra Valverdeja in vedno neugodnega Dylana Teunsa.

Primoža Rogliča od rdeče majice, ki jo bo danes nosil Francoz Kenny Elissonde, loči samo pet sekund. Ellisonde je izvrsten klančar, vendar ne tako eksploziven, kot je Roglič. Torej si lahko obetamo spet Primoža v rdeči majici, če ne bo glavnina predaleč predse spustila ubežnike.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine