Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Lafay uspešno pobegnil, favoriti so ohranili položaje

Osma etapa dirke po Italiji je pripadla francoskemu ubežniku, Slovenca nista bila v ospredju.
Victor Lafay je bil najhitrejši v osmi etapi Gira. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Victor Lafay je bil najhitrejši v osmi etapi Gira. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
STA, B. E.
15. 5. 2021 | 17:17
15. 5. 2021 | 17:39
2:57
Francoski kolesar Victor Lafay je zmagovalec osme etape dirke po Italiji. Petindvajsetletnik je bil najhitrejši med ubežniki na trasi od Foggie do Guardie Sanframondija (170 km), medtem ko so se v ozadju favoriti za skupno zmago le malce spogledovali. Rožnato majico vodilnega je tako zadržal Madžar Attila Valter (Groupama-FDJ).

Lafay, član Cofidisa, je v svoji drugi sezoni profesionalnega kolesarstva in drugem nastopu na tritedenskih pentljah osvojil prvo zmago v karieri. To je bila prva zmaga po 11 letih za moštvo Cofidisa na Giru.

Najbolj agresivni kolesarji, med njimi tudi Jan Tratnik, so danes dolgo čakali, da se je vzpostavila ubežna skupina. V njej je bilo na koncu devet kolesarjev, glavnina pa jim je dovolila spopad za etapno zmago. Napadi so se v zadnjih 20 km vrstili eden za drugim, na zaključnem 3,5 km dolgem vzponu (6,7 %) pa je bil najmočnejši Lafay. Na cilju je imel 36 sekund naskoka pred Francescom Gavazzijem (EOLO-Kometa) in 37 pred Nemcem Nikiasom Arndtom (DSM).

Glavnina se je mirno pripeljala do cilja. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters
Glavnina se je mirno pripeljala do cilja. FOTO: Jennifer Lorenzini/Reuters

 

Valter ohranil 11 sekund prednosti


Med etapo sta potekali dve različni dirki, nekaj minut za ubežniki so na zadnji vzpon prispeli favoriti za skupno zmago. A razlik v ne ravno zahtevnih zadnjih 3,5 km ni bilo. V prvi skupini favoritov je z zaostankom 4:48 minute v cilj prispel tudi Valter, ki je obdržal rožnato majico.

Še naprej ima 11 sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Deceuninck-Quick-Step) in 16 pred Kolumbijcem Eganom Bernalom (Ineos Grenadiers). Nekaj časa je izgubil le Belgijec Louis Vervaeke (Alpecin-Fenix), a obdržal mesto v prvi deseterici.

Obeh slovenskih predstavnikov Bahrain Victoriousa, Mateja Mohoriča (68.) in Tratnika (144.) ni bilo v ospredju, v skupni razvrstitvi zasedata 49. in 106. mesto.


Caleb Ewan je odstopil zaradi bolečin v kolenu. FOTO: Luca Bettini/AFP
Caleb Ewan je odstopil zaradi bolečin v kolenu. FOTO: Luca Bettini/AFP

 


Ewan zapustil dirko


Giro je danes zapustil avstralski kolesarski zvezdnik Caleb Ewan (Lotto Soudal). Dvakratni etapni zmagovalec ni bil udeležen v padcu v enem od tunelov, kot je sprva poročal radio Tour, temveč je odstopil zaradi bolečin v kolenu. Bil je vodilni v razvrstitvi za majico najboljšega šprinterja, v nadaljevanju sezone pa bo v lovu na etapne zmage nastopil še na Touru in Vuelti.

V nedeljo bo na sporedu razgibana deveta etapa z gorskim zaključkom. Kolesarje čaka 158 km dolga preizkušnja od Castel di Sangra do Campo Feliceja, premagati pa bodo morali tri kategorizirane in nekaj zahtevnih nekategoriziranih vzponov. Zaključni bo dolg šest kilometrov s 6-odstotnim povprečnim naklonom.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine