Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Koren in Božič suspendirana zaradi dopinške afere

Slovenska kolesarja naj bi pred leti posegala po nedovoljenih metodah
Kristijan Koren, na fotografiji pred startom Gira v Bologni, je moral zapustiti krog po Italiji. FOTO: Leon Vidic
Kristijan Koren, na fotografiji pred startom Gira v Bologni, je moral zapustiti krog po Italiji. FOTO: Leon Vidic
Marko Uršič
15. 5. 2019 | 10:48
15. 5. 2019 | 14:53
3:30
Mednarodna kolesarska zveza (Uci) je suspendirala slovenska kolesarja Boruta Božiča in Kristijana Korena. Prvi je zdaj pomočnik športnega direktorja pri ekipi Bahrain-Merida, drugi pa je kot član Bahrain-Meride udeleženec letošnjega Gira, a je zaradi suspenza že sklenil z nastopi, tako da danes ne bo startal v 5. etapi.
 

Tudi Hrvat in Petacchi


Oba avstrijske oblasti sumijo vpletenosti v dopinško afero, ki so jo odkrili med svetovneim prvenstvom v nordijskem smučanju v Seefeldu. Gre za protidopinško operacijo Aderlass. Dvaintridesetletni Kristijan Koren, na Giru je bil pomočnik italijanskemu asu Vincenzu Nibaliju, naj bi prepovedane metode oplemenitenja krvi uporabljal v sezonah 2012 in 2013, ko je bil član moštva Liquigas-Cannondale.

Božič (38 let) je bil v časih, ko mu očitajo doping, član Astane, na  letošnjem Giru pa ni v strokovnem štabu Bahrain-Meride.

"Ekipa striktno zagovarja nično toleranco in je zato začasno oba suspendirala. Radi bi poudarili, da sta oba primera iz leta 2012 in 2013. V ekipi vedno izvajamo natančne zdravstvene preglede, tudi v bioloških potnih listih, za vsakega novega kolesarja. Ekipa do zaključka preiskave ne bo komentirala primera," so zapisali pri Bahrain-Meridi. "Postopek vodi Uci, ki je tudi sporočil novico, zato o tem primeru ne moremo dajati izjav," pa pravil direktor Slovenske protidopinške agencije (Sloado) Jani Dvoršak.

To je letošnji drugi primer dopinga slovenskih kolesarjev v letošnjem letu. Jani Brajkovič je lani med dirko po Hrvaški padel na dopinškem testu, 35-letni kolesar je omenjal nenamerni vnosu nedovoljene snovi s prehrambenim dopolnilom. Uci mu je naložil 10-mesečno kazen.

Tudi Borut Božič naj bi se krvno dopingiral. FOTO: Jože Suhadolnik
Tudi Borut Božič naj bi se krvno dopingiral. FOTO: Jože Suhadolnik


Poleg Slovencev sta suspendirana tudi 31-letni Hrvat Kristijan Đurasek, član ekipe UAE-Emirates, zdaj je nastopal na dirki po Kaliforniji, in italijanski sprinter Alessandro Petacchi, ki pa je že zaključil s kariero in je zdaj televizijski komentator za italijansko nacionalno televizijo.
 

Ne pozna Schmidta


Đurasek naj bi po nedovoljenih metodah posegal v letu 2017, Petacchi, v spornih časih član moštva Lampre-Merida, zdaj Bahrain-Merida, pa je že zanikal vse obtožbe.

"Nikoli nisem prejel transfuzije krvi, ne vem, zakaj se je moje ime pojavilo v tej preiskavi, tega res ne razumem," je povedal nekdanji zvezdnik z 48 zmagami (22 na Giru) na trej največjih tritedenskih dirkah.

Pred dnevi je svojo vpletenost v doping priznal tudi nekdanji nemški kolesarski zvezdnik Danilo Hondo. Vse niti dopinga pa je vodil nemški zdravnik Mark Schmidt. "Tega doktorja sploh ne poznam. Res sem v letih 2006 do 2008 dirkal za Milram, a Schmidta iz te ekipe ne poznam," je povezavo z dopingom ponovno zanikal Petacchi.


 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine