Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Jaka Primožič, osamljeni jezdec v neurju

Mikkel Bjerg ima »hat-trick« mavričnih majic. Mlajši člani opravili s komaj regularno dirko.
Danec Mikkel Bjerg je tretjič zapored postal svetovni prvak v kronometru! Foto: AFP
Danec Mikkel Bjerg je tretjič zapored postal svetovni prvak v kronometru! Foto: AFP
24. 9. 2019 | 14:56
24. 9. 2019 | 17:22
5:01
Harrogate – Posamična vožnja na čas v konkurenci mlajših članov (U-23) je minila v močnem dežju in vetru. V boj z uro in dvaintridesetimi kilometri se je podalo 61 kolesarjev, med njimi samo en Slovenec, Jaka Primožič, član kolesarskega kluba Kranj. Ura resnice se je spremenila v uro neurja.

Kot kažejo dosedanje dirke na letošnjem svetovnem prvenstvu, brez drame ne moreš postati svetovni prvak. Začelo se je z mešanimi štafetami, Nizozemci, kasnejši zmagovalci so imeli najprej težave z opremo, kmalu bi zaradi nepravilne izbire bili diskvalificirani, potem se je moški del ekipe skoraj zapletel v hud padec, samo ogromna sreča jih je ločila od katastrofe.

Včeraj so posamično vožnjo na čas imele najprej mladinke, zmagovalka Rusinja Aigul Gareeva je v zadnjem ovinku zgrešila progo, vrnila se je, in zmagala za pičle tri sekunde. Kasneje so štartali mladinci, Italijanu Antoniu Tiberiju se je kolo pokvarilo že po petdesetih metrih, moral je menjati celo kolo, vendar je v cilj prišel kot zmagovalec, samo 8 sekund pred drugo uvrščenim.


Danes je bil spet dramski razplet. »To je bila najbolj nora dirka, kar sem jih kdaj vozil, cesta je bila na ključnih, najhitrejših delih pod vodo, voda je stala, bile so globoke luže, nisi vedel, kaj te čaka, če si zapeljal v lužo, še dobro, da smo povezani s trenerjem v avtu, da je vsaj malo lahko usmerjal,« je ves tresoč v cilju razlagal zmagovalec Mikkel Bjerg, ki je postal svetovni prvak že tretje leto zapored.
 

Primožič, edini Slovenec na štartu


To je že drugi Primožičev nastop na tem svetovnem prvenstvu, pred dvema dnevoma je bil član mešane štafete, ki je zasedla sedmo mesto. Njegova pričakovanja so bila velika, pred štartom je povedal, da je v dobri formi, da se je za ta nastop pripravljal veliko in kakovostno in da pričakuje dober rezultat. Mokra cesta je pokazala nevarnejšo plat kolesarstva. Globoke luže na asfaltu, močen dež je kolesarje bičal celo dirko, Jaka Primožič je začel hitro, vendar je na polovici dirke že zaostajal za več kot minuto.

Mikkel Bjerg med dvema Američanoma. Foto: AFP
Mikkel Bjerg med dvema Američanoma. Foto: AFP


Potem je njegova hitrost samo še padala, v cilj je prišel razočaran na 49. mestu z zaostankom +4:16. »Nemogoče razmere, noro, kaj takega pa še ne, tudi nog ne morem pohvaliti,« je v cilju razočaran izjavil Jaka Primožič, edini Slovenec, ki je danes vozil na tej izjemno težki dirki. "Tisti, ki so štartali na začetku so imeli malce boljše razmere, jaz sem dirkal v najslabših, vendar to ni izgovor. Pričakoval sem uvrstitev v prvo polovico, zdaj sem srečen,da sem živ v cilju. Grem naprej, nisem se še predal, ostaja še cestna dirka."

"Jaka ni naredil nobene napake. Razmere so bile za vse enake, deževalo je v intervalih, Jaka je imel smolo, da je za časa njegovega nastopa še najbolj lilo z neba. Rezultat je, kot je. Proga je zelo nevarna, zelo zahtevna. Ta trenutek nimamo boljših kronometristov. Nik Čemažar je čisto izven forme, tako, da je Primožič bil danes osamljeni jezdec v tem neurju." Je povedal Martin Hvastija, selektor mlajših članov.
 

Rezultati:


1. Mikkel Bjerg (Denmark)    0:40:20
2. Ian Garrison (USA)    0:00:26
3. Brandon McNulty (USA)    0:00:28
4. Mathias Norsgaard Jorgensen (Denmark)    0:00:37
5. Brent Van Moer (Belgium)    0:00:43
49. Jaka Primožič 0:04:16

 

Poglejte si dva najbolj grozovita padca današnjega kronometra







 

Med ženskami Slovenija nima predstavnice


Na današnjem sporedu 92. svetovnega prvenstva v cestnem kolesarstvu je še posamična vožnja na čas za ženske v elitni konkurenci. Žal selektor Gorazd Penko za današnjo dirko ni izbral nobene kolesarke. Štart kronometra je zaradi slabega vremena prestavljen za eno uro. Štart bo ob 16:30.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine