Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Izjemni Roglič kot sokol do epske zmage v Pirenejih (FOTO in VIDEO)

Primož Roglič spet premika meje mogočega, na spustu je dobil zadnjo gorsko etapo in se prebil na oder za zmagovalce.
FOTO: Philippe Lopez/AFP
FOTO: Philippe Lopez/AFP
27. 7. 2018 | 17:43
27. 7. 2018 | 19:23
2:59
Slovenski as Primož Roglič je bil izjemen že v kratki pirenejski etapi in načel Chrisa Frooma, v epski današnji preizkušnji pa je pokazal, za kako izjemnega kolesarja gre. Roglič je napadal na vzponu na Aubisque in lomil Frooma, zlomil pa ga je šele na spustu, ko se je z izjemno vožnjo odpeljal etapni zmagi naproti.
 
Šest kategoriziranih vzponov in prelaza Tourmalet ter Aubisque so bili zagotovilo, da nas čaka ena od najtežjih etap letošnjega Toura. Že na Tourmaletu sta napadla Romain Bardet in Mikel Landa in si privozila tri minute prednosti, zato je nekaj časa v zraku viselo tudi četrto mesto Rogliča. V ospredje se je podal Robert Gesink in pogasil požar, na zadnjem vzponu na Aubisque pa je sledil slovenski šov.

FOTO: Peter Dejong/AP
FOTO: Peter Dejong/AP

 
Roglič je prvič napadel že trideset kilometrov pred ciljem in Chris Froome je hitro popustil. Nato je tempo padel, Froome se je s pomočjo Egana Bernala vrnil, a je Tom Dumoulin z napadom Britanca spet spravil v krizo. Kasneje je Roglič še poizkušal in do vmesnega vrha vzpona na Aubisque so si pred Froomom privozili že dobrih 20 sekund naskoka, a je nato Bernal na vmesnem ravninskem delu štirikratnega zmagovalca spet privlekel nazaj v ospredje in dirka se je začela znova.
 
Dva kilometra pred vrhom je šel Roglič še enkrat naprej in takrat je šlo na polno, privozil si je nekaj metrov prednosti, a je tokrat tudi Froome še uspel nekako slediti silovitemu tempu Zasavca, največ zaslug za to pa je imel Tom Dumoulin, ki se enostavno ni pustil zlomiti. Nato je imel vsega dovolj, na spustu je po vzoru reprezentančnega kolega Mateja Mohoriča šel na vse ali nič in se odpeljal naprej, epski etapni zmagi in tretjemu mestu v skupnem seštevku naproti. »Sploh nimam besed, to je povsem noro in res lep občutek. Imel sem odlične noge in mislil sem si, da bi bila res škoda, če jih nekako ne bi izkoristil. Če ni šlo prej, sem jih uspel izkoristiti na spustu. Perfektno se je izšlo, seveda sem vesel, da sem med prvimi tremi, a je jutri nov dan in za vse bo še enkrat težko,« je dejal slovenski junak.



Zdaj je Roglič že tretji v skupnem seštevku, po zaslugi bonifikacijskih 10 sekund za zmago je proti Dumoulinu in Froomu pridobil 29 sekund, Britanec zdaj zaostaja za 13, Dumoulin pa ima le še 19 sekund prednosti. Kar naenkrat niso več dosegljive le stopničke, temveč tudi drugo mesto, le rumena majica Gerainta Thomasa je tako rekoč že v žepu Valižana. »Rogla« je tako spet poskrbel za nov nor dan slovenskega kolesarstva!



Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine