Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Dennis z odstopom povzročil vihar v Bahrain Meridi

Prvo gorsko etapo v Pirenejih so zaznamovali ubežniki, dobil jo je Simon Yates. Po premirju med favoriti bo tudi jutri v rumenem Julian Alaphilippe. 
Kolesarjem Deceunincka (na čelu glavnine) je sestava pobega ustrezala. FOTO: AFP
Kolesarjem Deceunincka (na čelu glavnine) je sestava pobega ustrezala. FOTO: AFP
18. 7. 2019 | 17:20
19. 7. 2019 | 08:49
5:36
Bagneres-de-Bigorre – Dva vzpona prve kategorije v 12. etapi bi lahko služila kot prizorišče prvega spopada favoritov v Pirenejih, a so se kandidati za rumeno majico soglasno odločili, da prihranijo nekaj energije za današnji kronometer v Pauu. Napeto je bilo tako le v ubežni skupini, kjer je Simon Yates tlakoval pot do zmage z napadom na zadnjem vzponu na Ancizan. 
 
V izjavah pred štartom 12. etape so favoriti drug za drugim napovedovali, da je teren prelahek, od vrha zadnjega vzpona pa predaleč, da bi lahko prišlo do večjih sprememb v skupnem seštevku, zato bodo raje hranili moči za petkov posamični kronometer. Njihove napovedi so se uresničile, na začetku etape je pobegnila skupina kar 42 kolesarjev, v kateri pa nihče ni bil resna grožnja za rumeno majico Juliana Alaphilippa, zato so jim kolesarji Deceunincka dovolili slabih pet minut naskoka. 
 

Yates začel napad na zadnjem vzponu


Kolesarjem Deceunincka (na čelu glavnine) je sestava pobega ustrezala. FOTO: AFP
Kolesarjem Deceunincka (na čelu glavnine) je sestava pobega ustrezala. FOTO: AFP

 
Vzpon prve kategorije na Peyresrourde je razredčil glavnino, nato je tempo padel in prednost ubežnikov se je še povečala, še pred začetkom vzpona na Horquette d'Ancizan je bilo jasno, da bo zmagovalec prve etape v Pirenejih prišel iz vodilne skupine. Odločilno akcijo je na dobri polovici vzpona začel Simon Yates, njegovemu pospeševanju je najprej lahko sledil le Avstrijec iz Bore Hansgrohe Gregor Mühlberger, na začetku spusta se jima je pridružil še Pello Bilbao in skupaj so si kmalu privozili minuto naskoka. 
 
Šprint je ustrezal vsem trem, zato so bili pri narekovanju tempa složni, zasledovalci kljub številčni prednosti niso imeli možnosti in v zadnji kilometer so vstopili z minuto prednosti, zato so si lahko privoščili nekaj taktiziranja. Očitno je zjutraj potno knjigo najbolj podrobno preučil Yates, ki je pospešil pred zadnjim zavojem slabih 200 metrov pred ciljem, Bilbau in Mühlbergerju pa je nato zmanjkalo ceste, da bi še lahko prišla mimo britanskega hribolazca. 


 

Dopolnil je trojček zmag

 
»Od začetka dirke sem nabiral zaostanek in hranil moči, da bi mi lahko uspelo nekaj takšnega. Dobil sem priložnost, da naredim nekaj zase in zgrabil sem jo z obema rokama. V šprintu nisem bil najbolj samozavesten, da lahko premagam tekmeca, vedel sem, da moram prvi priti do zadnjega ovinka in potem se je izšlo. Ponosen sem na to zmago,« je pojasnjeval Yates, ki je v letošnji sezoni vse stavil na Giro, a se mu naskok na rožnato majico ni izšel, v Franciji pa si je želel predvsem etapne zmage. Z njo je dopolnil svojo zbirko zmag, zdaj ima v žepu etape z vseh treh tritedenskih dirk, v nadaljevanju Toura pa se bo podredil ambicijam brata dvojčka Adama v skupnem seštevku. 
 
Favoriti so ciljno črto prečkali skupaj, z več kot osmimi minutami zaostanka, tudi jutrišnji 27,2 kilometra dolg posamični kronometer bo v rumeni majici začel Alaphilippe. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine