Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Zgodovinska etapa. Mark Cavendish je dosegel 35-etapno zmago na Touru

Eddy Merckx 34 etapnih zmag na Touru, Mark Cavendish 35!
Marku je uspela zgodovinska zmaga! FOTO: Stephane Mahe Reuters
Marku je uspela zgodovinska zmaga! FOTO: Stephane Mahe Reuters
3. 7. 2024 | 08:39
3. 7. 2024 | 20:24
12:02

Etapa, ki se je bomo spominjali za vselej. Marku Cavendishu je uspelo doseči 35-etapno zmago na Touru. Nihče v zgodovini dirke vseh dirk jih ni dosegel toliko. Ne, niti kanibal Eddy Merckx!

In to je naredil res na profesorski način. Med najboljšimi sprinterji na svetu se je kot jegulja izmuznil do čela pelotona in zmagal za celo dolžina kolesa. Bil je močnejši in hitrejši tudi od trenutno najboljšega sprinterja Jaspera Philipsena. Mark Cavendish se je zapisal v kolesarsko in športno zgodovino!

Na videz zaspana etapa je postala zgodovinska. Kako lepo je to doživeti v sodobnem, vesoljskem kolesarstvu, ko so nemogoče stvari postale mogoče.

Danes ni v kolesarstvu nič bolj pomembno kot Markova zmaga. Lepo je videti, da v vrhunskem športu še vedno obstaja načrt, ki se začne pri ničli. Nihče razen Aleksandra Vinokurova ni verjel več, da je 39-letni Mark zmožen še vsaj enkrat zmagati na Touru. Mark je najstarejši kolesar, ki je zmagal v sprintu celega pelotona, v novejši dobi kolesarstva. 

FOTO: Marco Bertorello Afp
FOTO: Marco Bertorello Afp

FOTO: Marco Bertorello Afp
FOTO: Marco Bertorello Afp

FOTO: Thomas Samson Pool Via Reuters
FOTO: Thomas Samson Pool Via Reuters

FOTO: Thomas Samson Pool Via Reuters
FOTO: Thomas Samson Pool Via Reuters

FOTO: Thomas Samson Pool Via Reuters
FOTO: Thomas Samson Pool Via Reuters

 

Results powered by FirstCycling.com

 

Spremljali smo v živo

17:39
Cavendishu je uspelo. Zgodovinska zmaga na Touru!!

17:36
Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Arnaud De Lie, Sam Bennett, Fabio Jakobsen, Mads Pedersen, Biniam Girmay, Fernando Gaviria, Mark Cavendish, Arnaud Démare, Phil Bauhaus, so favoriti ...

17:33
Spet zmeda med sprinterji. Vsi hočejo v prvo vrsto. Še 5 km! 

17:28
Cesta je suha. Peloton gre vse hitreje. Astana je na čelu ... zadnjih 10 km!

17:25
Še 13 km do cilja, sprinterske ekipe so zasedle prve položaje v pelotonu ...

17:20
Kristoff je tudi ujel glavnino ...


17:15

Laporte nadaljuje z dirko. Favoriti za današnjo etapno zmago so: Jasper Philipsen, Dylan Groenewegen, Arnaud De Lie, Sam Bennett, Fabio Jakobsen, Mads Pedersen, Biniam Girmay, Fernando Gaviria, Mark Cavendish, Arnaud Démare, Phil Bauhaus. Navijamo za Cavendisha ... Philipsen bo pa zmagal ... 

17:10
Spet padec! Laporte je bil na tleh.

17:05
Cesta je še vedno mokra. 28 km pred ciljem je Cavendisheva Astana na čelu glavnine. Tole bo zgodovinski sprint na Touru. Merckxu se že tresejo hlače ... Kristoff je padel! Čaka na rezervno kolo.

16:57
Ubežnika sta ujeta 35 km pred ciljem! Še kilometer do gorskega cilja.

16:55
Glavnina je tik za ubežnikoma. Še 37 km do cilja, deževati je nehalo, cesta pa je še mokra.

16:50
Še zadnji klanec na današnji etapi. Tudi ta sodi v 4. kategorijo in ne bo pretežak za sprinterje. 

16:45
Še 40 sekund prednosti za ubežnika. Sprinterske ekipe so prevzele vajeti Tima Declercqa.

16:40
Glavnina je raztegnjena čez celo cesto. Dežuje. Treba pa bo ujeti še ubežnika. Potem se začne boj za etapno zmago. Če bo v cilju deževalo, bo spet zelo nevarno. Zadnjih 300 metrov ciljne ravnine je popolnoma ravnih, ampak pred tem je dolg desni ovinek, ki bo v dežju še kako nevaren.

16:35
Močno dežuje na dirki, 50 km pred ciljem, ubežnika Clément Russo (Groupama-FDJ) in Matteo Vercher (TotalEnergies) imata samo še minuto prednosti. 

16:29
Tole je bilo hudo! Kako srečo je imel zdaj Pogi!? No, pa tudi ogromno spretnosti je pokazal. Vendar so zato za njim padli ... Na otočku sredi ceste je manjkal komisar, ki označuje take vrste cestnega pohištva.

16:26
Bilbao je bil na tleh in še vsaj pet kolesarjev. Čisto malo je manjkalo, da se Pogi ni zaletel v prometni znak!

16:24
Hud padec v glavnini!

16:20
Še 60 km do cilja. Še vedno je traktor na čelu glavnine, ki za ubežnikoma zaostaja 2:21.

16:15
Tim Declercq
(Lidl Trek) je že ves čas na čelu glavnine in zasleduje ubežnika. Kolesarji mu ljubkovalno rečejo traktor. Domnu Novaku tudi rečejo traktor, ampak traktor lamborghini.

16:10

16:05
Francoza Clément Russo (Groupama-FDJ) in Matteo Vercher (TotalEnergies) iamta 2:51 prednosti, 74 km pred ciljem. Začelo je deževati! Na vrsti je drugi današnji klanec.

16:00

15:55
V konkurenci Tadeja Pogačarja, Primoža Rogliča, Jonasa Vingegaarda in Remca Evenepoela se bo bahrajnska zasedba stežka vmešala v boj za rumeno majico, vendar ima pripravljeno taktiko za uvrstitve tik za njo.
Profesor Moho je podčrtal 9. in 18. etapo

15:50
Do zdaj so slovenske zastave plapolale povsod, kjer se je začela in končala etapa na letošnjem Touru.

15:45
Povprečna hitrost na etapi je padla pod 39 km/h! Ubežnika imata 3:25 prednosti, prej kot 30 km pred ciljem ju glavnina zagotovo ne bo začela loviti. 

15:40
Prvi gorski cilj je za kolesarji. Še dva klanca 4. kategorije sta pred njimi in 93 km. Še vedno bežita Francoza Clément Russo (Groupama-FDJ) in Matteo Vercher (TotalEnergies).

15:35

15:30
Prvi današnji klanec je pred kolesarji. Prednost ubežnikov je padla na 3:30, 100 km pred ciljem.

15:25
Čudovita fotografija Primoža Rogliča na spustu z Galibierja.

Rogla dirka nadvse smotrno. FOTO: Marco Bertorello Afp
Rogla dirka nadvse smotrno. FOTO: Marco Bertorello Afp

15:20
Krožna izmena na začetku 5. etape! Prvi kilometri na današnji etapi so bili zelo počasni. Niso se mogli dogovoriti kdo bo na čelu pelotona. Kolesarji arabskih emiratov niso bili pri volji, samo Pogi je prijel za delo ...

15:15
Malo je vrhunskih športnikov v Sloveniji, ki so šli skozi tako peklenska obdobja v karieri. Jan Tratnik oziroma Syuk, kot ga ljubkovalno kličejo prijatelji v Idriji, pedale suče po vzoru Valterja Bonče in Boruta Božiča. No, po uspehih je svoja učitelja že presegel, čeprav o tem nikoli ne govori. Rezultati govorijo sami zase. Da pa je Jan dosegel vse te uspehe, je moral biti še kako potrpežljiv in vztrajen.

Syuk je zgled kolesarske vztrajnosti

Jan Tratnik je svoj talent kazal že med mladinci. Lahko govorimo o blestečem talentu, ki mu ni bilo hudega, saj ni poznal bolečega poraza.

15:10
Včerajšnja etapa je dvignila veliko prahu. Večina se jih sprašuje, ali je Pogiju res treba že tako zgodaj napadati, ali je Vingegaard na padcu na dirki po Baskiji res staknil vse tiste hude poškodbe, kot so objavili v Vismi. Njegovo okrevanje je namreč več kot čudežno, nenaravno, pravijo. Imata Roglič in Remco najboljšo taktiko za tritedensko dirkanje? Ali Ayuso dovolj pomaga Pogiju?

15:05
»Izjemno sem zadovoljen, takšen je bi načrt in izpeljali smo ga do popolnosti, to je bila sanjska etapa, neverjetno je, da sem jo končal sam v ospredju. Bolje ne bi moglo biti,« Pogačar ni skrival zadovoljstva po svoji prvi letošnji zmagi na Touru, skupno že 12. 

image_alt
Tadej Pogačar se spet počuti kot gospodar Toura

15:00
Sprinterska 5. etapa že poteka. Začela se je zelo počasi. Nihče ni hotel na beg, saj je danes vsem jasno, da bodo najbolj delovni sprinterji. Mark Cavendish lovi svojo rekordno 35. etapno zmago na Touru. Zelo mu jo privoščimo!
Do cilja je 120 km, Francoza Clément Russo (Groupama-FDJ) in Matteo Vercher (TotalEnergies) imata že skoraj 5 minut prednosti, povprečna hitrost na dirki pa je komaj 39 km/h! Danes bo dolg dan ... 

Results powered by FirstCycling.com

 

Peta etapa od Saint-Jean-Maurienne – Saint-Vulbasa, je dolga 177 kilometrov.  Na drugi ravninski etapi sta dva gorska cilja 4. kategorije in en leteči cilj, ki jih čaka med obema klancema.

image_alt
Tadej Pogačar se spet počuti kot gospodar Toura

Oba klanca sprinterjem ne bi smela otežiti dela. Danes bo Luka Mezgec imel zelo deloven dan. Etapa namenjena sprinterskemu obračunu ali pa begu večje skupine.

Tadej Pogačar je dobil rumeno majico nazaj. Priboril si jo je s pogumnim pobegom na včerajšnji etapi. Kaže, da bi Tadej rad pridobil čim več prednosti pred petkovim prvim kronometrom. 

Na tretji etapi, ki je bila prva sprinterska, je zgodovinsko zmago za Eritrejo in Afriko dosegel Biniam Girmay, Mezgečev kapetan Dylan Groenewegen je bil 5. Danes bosta imela Luka in Dylan popravni izpit. 

Ubežniki bodo imeli svoje načrte. Mogoče je pa danes priložnost tudi za Mateja Mohoriča in Jana Tratnika.

Tako je bilo na včerajšnji etapi:
image_alt
Pogačar sam v cilju, Roglič četrti

S spremljanjem v živo začnemo ob 15. uri

Profil 5. etape. FOTO: Letour.fr
Profil 5. etape. FOTO: Letour.fr

Zemljevid 5. etape. FOTO: Letour.fr
Zemljevid 5. etape. FOTO: Letour.fr

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine