Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Boogerd si želi dvoboj med Rogličem in Dumoulinom

Pri ekipi Jumbo Visma razblinili dvome o pripravljenosti slovenskega zvezdnika pred vrhuncem sezone.
Primož Roglič je okreval po padcu in v zadnjih dneh brez težav treniral, so sporočili iz ekipe Jumbo Visma. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Primož Roglič je okreval po padcu in v zadnjih dneh brez težav treniral, so sporočili iz ekipe Jumbo Visma. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
25. 8. 2020 | 16:01
25. 8. 2020 | 16:16
5:07
V zadnjih dneh je v kolesarski javnosti završalo ob dvomih, v kakšni pripravljenosti bo Primož Roglič prišel na sobotni štart Toura. Pojavila so se celo vprašanja, ali se bo sploh podal v boj za rumeno majico, potem ko je padel v 4. etapi kriterija Dauphiné. Skrbi Zasavčevih navijačev je odgnal Merijn Zeeman, direktor njegove ekipe Jumbo Visma.

Pri ustvarjanju negotovosti je nekaj olja na ogenj sicer prilil tudi Roglič, ko je pred dnevi na družbenih omrežjih zapisal, da je pričakoval, da se bo njegovo stanje po padcu, pri katerem je utrpel več odrgnin, hitreje izboljšalo. Tedaj je že bil na ekipnih višinskih pripravah v Tignesu, kjer so pri njegovi nizozemski zasedbi delo dokončali danes (Roglič na višini ostaja do jutri) in najavili, da so povsem nared za štart dirke po Franciji.

»To, da smo Primoža po padcu preventivno potegnili z dirke, se je izkazalo za smotrno potezo. V zadnjih dneh je treniral brez težav. V Tignesu smo ga dobro oskrbeli in delali z njim,« je za nizozemski časnik De Telegraaf povedal Zeeman, ki se je brez težav odpovedal rumeni majici na generalki za dirko po Franciji, ki jo je Roglič prepričljivo nosil tudi še po padcu. Nesrečno 4. etapo je končal v vodstvu, pred štartom zadnje 5. etape pa so se v ekipi skupaj odločili, da ne gre tvegati.

Merijn Zeeman pravi, da je zasedba Jumba Visme nared za štart Toura. FOTO: Miha Hočevar
Merijn Zeeman pravi, da je zasedba Jumba Visme nared za štart Toura. FOTO: Miha Hočevar


»To samo kaže na to, kako močno smo osredotočeni na naš glavni cilj, zmago na Touru,« je nadaljeval Zeeman, ki pa se je moral sprijazniti z odsotnostjo še enega močnega aduta v črno-rumkeni ekipi. Posledica padca so bile pri Stevenu Kruijswijku hujše, zaradi poškodbe rame se je moral lani tretjeuvrščeni kolesar Toura odpovedati nastopu.

Kljub temu Jumbu Vismi, ki je na pripravljalnih dirkah Tour de l’Ain in kriterij Dauphine (do Rogličevega odstopa) kazala za tekmece nedosegljivo formo, ostajata dva izjemno močna aduta. Poleg Rogliča še njegov novi zvezdniški moštveni kolega Tom Dumoulin. Nizozemec na letošnji preizkušnjah še ni bil na Rogličevi ravni, vendar so težave 30-letnega Kisovčana vzpodbudile nizozemske apetite po prvi zmagi na Touru po Joopu Zoetemelku leta 1980.
 

Bo odločila vožnja na kronometer?


Domači tisk ga že vidi v boju za zmago, še posebej po tem, ko naj bi v zadnjih dneh priprav dvignil raven pripravlejnosti, ki naj bi bila podobna tisti iz leta 2018, ko je »francosko pentljo« končal na 2. mestu za Geraintom Thomasom. Njihovim besedam pa je pritrdil tudi Zeeman: »Toma vidimo kot enega od favoritov za zmago na Touru.«



Jumbo Visma na štart 3470 km dolge preizkušnje od Nice (29. avgust) do Pariza (20. september) vsekakor odhaja z eno od najmočnejših ekip, v kateri so poleg dveh kapetanov predvideni še izjemni gorski pomočniki Sepp Kuss, Robert Gesink in George Bennett ter izjemna »motorja« za ravninske in razgibane predele Wout van Aert in Tony Martin. Kot zadnji se je zasedbi kot zamenjava za poškodovanega Kruijswijka pridružil Norvežan Amund Grøndahl Jansen.

Tej osmerici naj bi se po pričakovanjih najbolj po robu postavil Ineos, nekdanji Sky, ki je v zadnjih osmih letih 7-krat slavil zmago na Touru, v svojih vrstah pa ima tudi lanskega šampiona Egana Bernala.

Primož Roglič (levo) je bil na dosedanjih dirkah precej močnejši od Toma Dumoulina (v sredini), Nizozemci pa upajo, da se bo lahko vmešal v boj za zmago na Touru. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Primož Roglič (levo) je bil na dosedanjih dirkah precej močnejši od Toma Dumoulina (v sredini), Nizozemci pa upajo, da se bo lahko vmešal v boj za zmago na Touru. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP


Nizozemski optimizem pa seže kar do internega boja za zmago pri Jumbu Vismi. »To je koronsko leto, v katerem je Tour na sporedu dva meseca kasneje kot običajno, vsi se bodo morali prilagoditi. Kapetan Ineosa Bernal ni v blesteči formi, pričakujem pa, da bo napredoval. Najboljši vtis je doslej pustila Jumbo Visma, ne le z Dumoulinom in Rogličem, temveč celotno ekipo. Na žalost je moral Kruijswijk nastop odpovedati, Dumoulin, ki je manjkal lani, pa bo tukaj in vse kaže na to, da je v izjemni formi. To velja tudi za Rogliča, ker je predzadnji dan dirke na sporedu gorska vožnja na čas, je povsem možno, da bo na ta dan odločitev o rumeni majici padla v dvoboju dveh kapetanov Jumba Visme. To bi bil izjemen vrhunec dirke. Vedno je težko napovedovati, vendar mislim, da bo Tom blizu zmagi,« je v kolumni za De Telegraaf zapisal nekdaj eden od najboljših nizozemskih profesionalcev Michael Boogerd.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine