Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Vsaka dirka se začne s kilometrom nič

Prvenec Lore Klinc in dokumentarec Moja pot na dirko po Franciji sta dober uvod v Tour, ki se začenja v soboto.
Med koronsko krizo je Primož pazil na Leva, medtem ko je Lora pisala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Med koronsko krizo je Primož pazil na Leva, medtem ko je Lora pisala. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
24. 8. 2020 | 17:32
24. 8. 2020 | 17:45
5:32
Slovenski ljubitelji kolesarstva odštevajo dneve do starta 107. Toura, ki se bo, če bo šlo vse po sreči, v soboto v Nici začel s Primožem Rogličem in Tadejem Pogačarjem v glavnih vlogah. Kolesarske užitke bodo poleg s spremljanjem napetih bojev na francoskih cestah tokrat lahko nadgradili s pogledom v zakulisje, ki ga vsak na svoj način predstavljata Lora Klinc in David Črmelj.

Rogličeva življenjska sopotnica v svojem knjižnem prvencu Kilometer nič bralce vodi v ozadje zmage na lanski Vuelti, novinar nacionalne televizije pa se je lotil priprav številke ena na svetu na vrhunec te sezone in morda tudi njegove kariere.

Obe zgodi o Rogliču sta sicer dobili drugačno končno podobo, kot sta bili sprva zamišljeni. Lora Klinc je želela spisati vodnik za spremljanje kolesarskih dirk, temelj zgodbe pa bi moral biti lanski Giro d'Italia, na katerega je Roglič odšel kot prvi favorit. Obetala se je zgodovinska prva slovenska zmaga, ki pa se je razblinila zaradi Rogličevih zdravstvenih težav in padca. Njen nastanek je upočasnilo tudi rojstvo prvorojenca Leva, kar pa je stvari le postavilo na svoje mesto. Sledila je Vuelta in dramatičen boj za zmago, v katerem je Roglič osvojil rdečo majico najboljšega, Pogačar pa končal na 3. mestu.

Morda je nova knjiga tudi začetek pisateljske kariere Lore Klinc. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Morda je nova knjiga tudi začetek pisateljske kariere Lore Klinc. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Te nepozabne tri tedne v Španiji je spremljala vsa kolesarska Slovenija in to je bilo kot nalašč za knjigo, v katero je Lora lahko vpletla vsa svoja čustva. Od »sterilnega« vodnika za kolesarske telebane ni ostalo nič, razen naslova. »Še preden sem si bila povsem na jasnem, kakšna bo knjiga, sem si izbrala naslov in pri njem vztrajala. Kilometer nič je začetek vsake dirke, morda tudi začetek moje pisateljske kariere, v kateri morda sledi še kakšno nadaljevanje. Je pa tudi začetek za tiste, ki bodo šele začeli spremljati kolesarski šport,« je povedala 29-letna magistra evropskih ved, za katero najlepši trenutek v Primoževi karieri niso njegovi etapni zmagi na Touru v letih 2017 in 2018 ali lansko zmagoslavje na Vuelti.

Rogličev bianchi in rdeča majica z lanske Vuelte. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Rogličev bianchi in rdeča majica z lanske Vuelte. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


»Najlepši trenutek je zame veronska arena, ko je bilo lani konec Gira. Bila sem srečna, ker se je Primož v zadnji etapi vrnil na oder za zmagovalce. Na dirko je šel sicer zmagat, vendar je imel obilico težav, ob katerih je bilo 3. mesto prava zmaga. Ko je konec dirke in zmaga, je to sicer zame bolj trenutek olajšanja kot sreče. Primož nas zelo dobro pripravi na svoje uspehe, kar napove, običajno tudi doseže,« o spremljanju svojega princa na karbonskem kolesu pravi Lora.


Padec je prizemljil vse


Razumljivo je, zakaj čuti olajšanje. Padci, včasih tudi smrtno nevarni, so sestavni del kolesarskega športa. Ne nazadnje je Roglič padel tudi v predzadnji etapi kriterija Dauphiné, generalki za Tour de France, na kateri se je zdelo, da bo brez težav slavil zmago. Zaradi odrgnin in bolečin ga ni bilo na startu zadnje etape, predvsem zato, da ne bi na kocko postavil nastopa na dirki po Franciji, ki pa ta čas vsaj še malo visi v zraku.

Primož Roglič še vedno okreva pa padcu v 4. etapi kriterija Dauphine. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP
Primož Roglič še vedno okreva pa padcu v 4. etapi kriterija Dauphine. FOTO: Anne-Christine Poujoulat/AFP


»Ta padec nas je malo preveč prizemljil. Po njem sem si rekla, da je dobro, da bi bilo lahko še precej huje, po drugi strani pa sem si dejala, zakaj se je to moralo zgoditi ravno zdaj, ko je Primož pred tako velikim ciljem. V nekem čudnem krču čakam, kaj bo,« je še povedala Lora, ki ji je pisanje knjige posredno omogočila koronska kriza. Zaradi nje je bil njen Primož doma precej več od predvidenega ter se je lahko ukvarjal z enoletnim Levom, medtem ko je pisala.
 

Koronska kriza spremenila vse


Zaustavitev kolesarskega sveta pa je precej spremenila Črmeljeve načrte. Dokumentarec (snemalec je bil Blaž Oman) o pripravah na Tour, največjo dirko na svetu, so namreč začeli snemati že pred tem.

Primož Roglič je bil zaradi koronske krize letos veliko doma in je imel zato več časa za enoletnega Leva. FOTO: Jure Eržen/Delo
Primož Roglič je bil zaradi koronske krize letos veliko doma in je imel zato več časa za enoletnega Leva. FOTO: Jure Eržen/Delo


»Prvo snemanje je potekalo na Tenerifih konec februarja, koronavirus je nato vse spremenil. Primož si je želel, da vseeno nadaljujemo. Prilagajali smo se položaju. Kot kolesarja sem ga že dolgo poznal, o njem sem imel vseskozi visoko mnenje, med snemanjem pa me je najbolj navdušila njegova preprostost v trenutkih, ko ga na cesti zaustavljajo in ogovarjajo ljubiteljski kolesarji. Čeprav je številka ena na svetu, te človeške preprostosti ni izgubil,« je Črmelj povedal o nastajanju 50-minutnega dokumentarca, ki ga bodo na nacionalni televiziji premierno predvajali v soboto ob 19.55.

Verzija, ki smo jo na predpremieri videli novinarji, še ni dokončna. Manjkalo je še poglavje o Rogličevem okrevanju po padcu in odločitev, ali ga bomo v Nici videli na startu.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine