Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Belgijce le še flamski praznik loči od katastrofe

V letošnji sezoni enodnevnih klasik Belgija še nima zmage. V nedeljo na Ronde van Vlaanderen ob cesti skoraj milijon gledalcev. 
O vzdušju na Kapelmuuru v Geraardsbergnu kolesarji pripovedujejo kot nogometaši o občutkih na Maracani. Na fotografiji Tom Boonen v majici svetovnega prvaka pred navdušenimi Belgijci. FOTO: Reuters
O vzdušju na Kapelmuuru v Geraardsbergnu kolesarji pripovedujejo kot nogometaši o občutkih na Maracani. Na fotografiji Tom Boonen v majici svetovnega prvaka pred navdušenimi Belgijci. FOTO: Reuters
6. 4. 2019 | 09:00
5:13
V nedeljo se bo v Belgiji ustavil čas, na vrsti je neuradni državni praznik, ob katerem predvsem v Flandriji, pa tudi drugod po državi ne šteje nič drugega. Kolesarska dirka po Flandriji je za marsikoga najbolj pomembna na svetu, letos pa trume navijačev skrbi forma domačih matadorjev.

Iz prestolnice diamantov bo v nedeljo karavana krenila na 270 kilometrov dolgo pot proti ciljni črti v Oudenaardeju. Vreme je bilo v Flandriji kolesarjem ves teden naklonjeno, v nedeljo pa je napovedano močno deževje, mokri tlakovci na Ronde pa so le še pika na i enemu od najbolj razburljivih dni v kolesarskem koledarju. Razplet dirke krojijo bergi, kratki in zelo strmi vzponi, ki so večinoma prekriti s tlakovci v ne najboljšem stanju, najbolj sloviti so zid v Geraardsbergnu, imenovan tudi Kapelmuur, Oude Kwaremont, Koppenberg in Patersberg, ki bo tudi letos zadnji vzpon na dirki.

V spomladanskem koledarju je bilo do dirke po Flandriji na sporedu 12 enodnevnih klasik, belgijski kolesarji pa niso dobili niti ene, kar se je zgodilo prvič po koncu druge svetovne vojne. Če bodo domačini v nedeljo poskrbeli za domačo veselico, bodo težave hitro pozabljene, a jim ne kaže tako dobro kot še pred tednom dni. Philippe Gilbert se spopada z želodčnimi težavami, v še boljši formi pa je bil Oliver Naesen, ki je zbolel po Gent Wevelgemu, za bronhitis je okrivil kar šampanjec, ki sta si ga z Alexandrom Kristoffom brizgala v obraz na zmagovalnem odru v Wevelgemu. Oba bosta v nedeljo na štartu, vprašanje pa je, kako dobro bosta pripravljena.

Niki Terpstra je pred množico navdušenih gledalcev lani že zgodaj uprizoril odločilni napad na Ronde. FOTO: AFP
Niki Terpstra je pred množico navdušenih gledalcev lani že zgodaj uprizoril odločilni napad na Ronde. FOTO: AFP


Glede na formo je prvo belgijsko orožje Wout van Aert, ki to pomlad dirka izvrstno, tudi branilec naslova Niki Terpstra in »zlati« Greg van Avermaet se ne bosta predala brez boja. Na stavnicah je prvi favorit Zdenek Štybar, po zanj podpovprečni pomladi pa je kar nekoliko pozabljen Peter Sagan, a v Bori zagotavljajo, da je Slovak izvrstno tempiral formo in bo na poti do Oudenaardeja zagotovo v igri za zmago.
 

Veseli se selektivnih dirk


Dirka se bo zares začela z vzponom na Kapelmuur sto kilometrov pred ciljem, kot vsako leto pa bo odločal zadnji krog z Oude Kwaremontom in Patersbergom. Predvsem vzponi na Kwaremont so v zadnjih letih nekaj posebnega, tam so tlakovci najslabši, ob cesti pa se zbere ogromno ljudi, saj se tam dirka odloča. Skupaj v nedeljo ob cestah pričakujejo skoraj milijon gledalcev, kar je slaba šestina vseh prebivalcev Flandrije.



Prvič se bo s pastmi Ronde srečal Matej Mohorič, ki si je hitro izboril mesto med elito severnih klasik: »S formo sem zelo zadovoljen, z zadnjimi rezultati pa ne najbolj, v sredo na Dwars Door Vlaanderen bi lahko iztržili še več, a sem bil v ključnem trenutku nekoliko preveč v ozadju. Težko rečem, kaj pričakovati od dirke po Flandriji, zagotovo se je najbolj veselim, vedno mi ustrezajo preizkušnje, na katerih je treba biti zelo osredotočen in nikoli ne veš, kdaj bo prišlo do odločilne selekcije.«

Matej Mohorič je včeraj s sotekmovalci preučil progo dirke po Flandriji. FOTO: Twila Federica Muzzi/Bahrain Merida
Matej Mohorič je včeraj s sotekmovalci preučil progo dirke po Flandriji. FOTO: Twila Federica Muzzi/Bahrain Merida


Mohorič bo po dolgem času spet poskrbel, da bodo slovenski navijači v pelotonu iskali dres državnega prvaka tudi v ključnih trenutkih, ob ugodnem razpletu je dosegljivo tudi izboljšanje najboljše slovenske uvrstitve na Ronde, ki jo z 9. mestom drži Simon Špilak. Slovenski navijači bodo lahko pozdravili tudi Kristijana Korena, Jana Tratnika in Luko Mezgeca, ki bo na dirki v vlogi pomočnika evropskemu prvaku Matteu Trentinu.
 

V nedeljo tudi v Novem mestu


Kolesarska sezona se bo v nedeljo nadaljevala tudi na domačih tleh s peto izvedbo VN Adrie Mobil (1.2). Na štartni listi je 130 kolesarjev iz 19 ekip, prihaja močna kolumbijska zasedba Bicicleta Strongman, prvi favorit za zmago pa je kapetan novomeške zasedbe Marko Kump, ki je dobil že uvodno izvedbo dirke leta 2015: »Pripravljeni smo dobro, bo pa zaključek nekoliko drugačen, ker bomo na Kandijski most prišli naravnost in z večjo hitrostjo, zato bo treba v šprintu ubrati nekoliko drugačno taktiko. Zagotovo bo zanimivo.« Štart dirke bo ob 12.30, cilj pa dobre štiri ure pozneje na Glavnem trgu v Novem mestu.

Že danes bo v Španiji na sporedu VN Miguela Induraina, enodnevna dirka, na kateri je Simon Špilak leta 2013 slavil. Tokrat bo od Slovencev na štartu Tadej Pogačar, ki se bo po nekoliko daljšem tekmovalnem premoru ogreval za dirko po Baskiji, ki se začne v ponedeljek, tam bo eden od kapetanov ekipe UAE Emirates. 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine