Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Dva tedna resnice od flamskih polj do Roubaixa

Z današnjo dirko E3 Harelbeke se začenja tritedenski šov kolesarskih klasik v Belgiji in Franciji. V nedeljo Gent Wevelgem.
Niki Terpstra je lani v Harelbekeju začel pot proti zmagi na dirki po Flandriji. Kdo bo junak Flandrije letos? Foto AFP
Niki Terpstra je lani v Harelbekeju začel pot proti zmagi na dirki po Flandriji. Kdo bo junak Flandrije letos? Foto AFP
29. 3. 2019 | 08:09
29. 3. 2019 | 09:27
4:00
Harelbeke – Od uvodnega vikenda v Belgiji so minili že trije tedni, z dirko v Harelbekeju, ki velja za generalko pred dirko po Flandriji, pa se sezona enodnevnih klasik na severu začenja zares. Po dolgem času jo z nestrpnostjo lahko pričakujemo tudi v Sloveniji, saj od dirk na tlakovcih zelo veliko pričakuje tudi Matej Mohorič.

Velik del kolesarskih navdušencev prisega na klasike, ker so v marsikaterem pogledu najbolj poštene dirke, popravnih izpitov ni, predvsem pa vsako leto poskrbijo za toliko razburjenja, da se predvsem v Flandriji o njih govori celo leto. Po zanimivih 14 dneh v Italiji in vrhuncu na dirki Milano – Sanremo je večina specialistov za enodnevne dirke prišla v Belgijo, kjer se bo že danes dirkalo na nož.

E3 Harelbeke, ki se letos imenuje E3 Binck Bank Classic, je prava dirka po Flandriji v malem, predvsem pa zelo dober pokazatelj moči pred odločilnim tednom z Ronde in Pariz – Roubaixom. Prireditelji so sredi devetdesetih let minulega stoletja začeli s traso posnemati dirko po Flandriji in od takrat je osemkrat zmagovalec E3 zmagal tudi na največji belgijski klasiki teden dni pozneje – prvi je dvojček v žep pospravil flamski lev Johan Museeuw, zadnji pa v lanski sezoni Niki Terpstra.
 

Bo Sagan pokazal pravi obraz?


Letos je krog favoritov širok, v prvi vrsti so to kolesarji Deceuninck QuickStepa, ki so letos dobili vse enodnevne dirke svetovne serije, pa Philippe Gilbert in belgijski državni prvak Yves Lampaert sploh še nista stopila v ospredje. Vseh sedem kolesarjev v ekipi lahko dirko tudi dobi, zato bo razplet v Harelbekeju in na preostalih dirkah v Flandriji odvisen predvsem od njih.

Domačini stavijo še na Grega van Avermaeta, ki se je ujel z novimi kolesarji v ekipi CCC in kaže dobro formo, nekdanji belgijski prvak Oliver Naesen je na Milanu Sanremu zaostal le za zmagovalcem Alaphilippom, ne gre pozabiti niti na Nikija Terpstro, čeprav v ekipi Direct Energie nima tako močnih pomočnikov kot lani. Ne glede na vse pa bo največ pozornosti namenjene Petru Saganu, ki sicer letos še ni zablestel v polnem sijaju, a Slovak v Belgijo vedno pride vrhunsko pripravljen. Trikratni svetovni prvak je tudi edini, ki je uspel kolesarjem QuickStepa zlesti pod kožo in jih spraviti ob živce, a se mu na koncu taktika ni obrestovala, saj so večkrat vsi skupaj ostali brez zmage.
 

Mohorič po izkušnje


Tako je Matej Mohorič lani poziral z nagrado za zmago na Binck Bank Touru, ki si jo je privozil na kockah. FOTO: Cor Vos
Tako je Matej Mohorič lani poziral z nagrado za zmago na Binck Bank Touru, ki si jo je privozil na kockah. FOTO: Cor Vos


Iz ozadja bo napadalo kar nekaj imen, ki se med specialisti za klasike šele želijo uveljaviti, med njimi je marsikdo podčrtal ime Mateja Mohoriča. Lanska zmaga na Binck Bank Touru ga je spodbudila, da je letos belgijsko sezono označil kot glavni cilj spomladanskega dela in temu prilagodil tudi priprave.

S petim mestom na Milanu – Sanremu je potrdil, da se približuje vrhunski formi, zato samozavestno čaka na boje v Belgiji: »Čutim, da se moja forma iz dneva v dan še nekoliko vzdiguje in da bom za dirko po Flandriji, ki je moj glavni cilj, v pravi formi. Prvič se bom pomeril na cestah, ki so za kolesarstvo tako pomembne, tukaj je ogromno kolesarske zgodovine in že zdaj se vsake dirke veselim.«

Mohorič je že večkrat poudaril, da bi se v prvem letu rad le spoznal s specifikami dirkanja na severnih klasikah in si nabral nekaj izkušenj, a je hkrati tudi povedal, da z rezultati v prvem delu sezone ni povsem zadovoljen. Če bi se v prihodnjih treh tednih kdaj vmešal v boj za vrh, bi dobil potrditev, da sodi ob bok orjakom, ki blestijo na severnih cestah.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine