Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pedersenu nesrečna 13. etapa, Pogačar ostaja drugi

Trinajsta etapa je vedno nesrečna, razen za zmagovalca. Danec Mads Pedersen je dobil obračun ubežnikov.
Končno je uspelo tudi večno drugemu: FOTO: Gonzalo Fuentes Reuters
Končno je uspelo tudi večno drugemu: FOTO: Gonzalo Fuentes Reuters
15. 7. 2022 | 10:00
15. 7. 2022 | 17:51
21:12

Trinajsta etapa je bila na papirju valovita, na cesti pa zelo vetrovna. Veter je tudi določil ubežnike, ki so se celih 30 kilometrov trudili zbežati, a jim ni uspelo.

Potem pa sta v svoje noge etapo vzela Filippo Ganna (Ineos Grenadier) in Stefan Küng (Groupama-FDJ). Močno sta pospešila in samo še pet kolesarjev jima je lahko sledilo: Matteo Jorgenson (Movistar), Hugo Houle (Israel-Premier Tech), Fred Wright (Bahrain Victorious), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Quinn Simmons (Trek-Segafredo).

Vendar glavnina jih nikoli ni spustila dlje kot poldrugo minuto proč. Vse je kazalo, da bodo šprinterske ekipe spet imele svoj zmagovalni obračun. A veter je spisal drugačen scenarij; na zadnjem klancu 3. kategorije so odpadli še zadnji šprinterji razen Mezgečevega kolega Michaela Matthewsa in Dylana Groenewegena. Mezgečevi so se podali v lov na šest ubežnikov, a njihova časovnica danes ni bila točna. Sami niso mogli ujeti ubežnikov, pomoči od drugih ekip pa ni bilo od nikoder.

Na zadnjem klancu je od ubežnikov odpadel še najmlajši Simmons, potem je sledil napad Kunga, ki je bil jalov, sledil je napad Pedersena, ki se je izkazal za zmagovalnega. S sabo je potegnil mladega Bahrajnovca Wrighta in Houleja, Kung, Ganna in Jorgenson so ostali zadaj. Seveda je bil v šprintu najhitrejši bivši svetovni prvak Danec Mads Pedersen.

Danes nas je dobro prestrašil Primož Roglič, ki je še iz neznanega razloga ostal zadaj. Videti je bilo kot bi se že predal in vse misli usmeril na Vuelto, a je prišel nazaj in bil vseskozi senca rumeni majici, ki je obdržala vodstvo, Pogi ostaja drugi tik pred Thomasom.

Mads Pedersen je bil najhitrejši med ubežniki. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp
Mads Pedersen je bil najhitrejši med ubežniki. FOTO: Anne-christine Poujoulat Afp

***

Spremljali smov živo

17:32
Mads Pedersen je zmagovalec 13. etape!

17:30
Še 3 km do cilja. Zasledovalci zaostajajo pol minute, glavnina 5 minut.

17:26
Mads Pedersen (Trek-Segafredo),Hugo Houle (Israel-Premier Tech) in Fred Wright (Bahrain Victorious), se bodo pomerili za zmago na 13. etapi.

17:23
Houle in Wright ne moreta v šprintu nič proti Pedersenu, nekaj bosta morala storiti že prej. Še 8 km do cilja, 20 sekund pred zasledovalci.

17:19
Filippo Ganna (Ineos Grenadier), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Matteo Jorgenson (Movistar) so ostali zadaj! Hugo Houle (Israel-Premier Tech), Fred Wright (Bahrain Victorious), Mads Pedersen (Trek-Segafredo) bežijo, 15 sekund prednosti imajo že.

17:16
Lov na ubežnike je ustavljen! Mezgečevi ne zmorejo sami. Šest ubežnikov bo obračunalo med sabo za zmago na 13. etapi. za koga navijamo? Za Bahrajnovca seveda, Freda Wrighta!

17:13
​Še 14 km, Mezgečevi še niso obupali, vendar zaostajajo še vedno 2:14.

17:10

17:05
Ubežniki, ki bodo med sabo obračunali za zmago na 13. etapi: Filippo Ganna (Ineos Grenadier), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Matteo Jorgenson (Movistar), Hugo Houle (Israel-Premier Tech), Fred Wright (Bahrain Victorious), Mads Pedersen (Trek-Segafredo)

17:00
Ne, ne, BikeExchange-Jayco ne bodo ujeli ubežnikov, sami že ne, pomoči pa nimajo.

16:55
BikeExchange-Jayco, prepozno so se odločili za lov. Še vedno imajo ubežniki 2:30 prednosti, 25 km pred ciljem. Kung in Ganna pa še nimata verige na verižniku z desetimi, enajstimi zobci ...

16:50
Mezgečevi lovijo na vso moč, a brez pomoči ne bodo zmogli ...

16:46
Team BikeExchange-Jayco imajo ekipni lov na 6 ubežnikov. Vendar jim nihče ne pomaga, niti Quick Step. 33 km do cilja, še vedno imajo ubežniki 2:34 prednosti. Ne pozabimo kdo je med ubežniki: Ganna in Kung. Kdo ju lahko ulovi?

16:42
Ubežnikov je še 6: Filippo Ganna (Ineos Grenadier), Stefan Küng (Groupama-FDJ), Matteo Jorgenson (Movistar), Hugo Houle (Israel-Premier Tech), Fred Wright (Bahrain Victorious), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Simmons je odpadel na klancu. Mezgečevi lovijo na vse pretege ...

16:38
Nekaj šprinterjev je preživelo tudi zadnji klanec, vendar zmanjkuje kilometrov do cilja in razlika do ubežnikov se samo še veča. Trenutno znaša 3:21, 40 km do cilja.

16:33
Ubežniki imajo že 3 minute prednosti, 44 km do cilja. Jih bodo sploh ujeli? V glavnini so si raje privoščili malico.

16:28
Fabio Jakobsen je tudi odpadel, Sagan že zdavnaj ... torej Van Aert spet zmagal?

16:27
Caleb Ewan se je predal. 

16:26
Še zadnji klanec na današnji 13. etapi. Saint-Romain-en-Gal, klanec je dolg 6,6 km. Sito za preživele šprinterje in odločilni odsek za ubežnike. Ganna?

16:23

16:20
Kako veter lahko postane kolesarjev prijatelj? Nasprotni veter ni nujno zlo, s katerim se morajo kolesarji vsakič spopadati. A pravilno vožnjo in nekaterimi kolesarskimi »zakoni« o zavetrju lahko celo uživajo. No, ne na dirki.

Ves čas vožnje morajo biti pozorni, kakšna je smer vetra. Večkrat se zgodi, da se v nekaj klometrih smer pihanja večkrat spremeni. Vedno znova morajo ugotoviti, s katere smeri hoče nagajati in vedno znova ga morajo ukaniti.

16:15
Veter ima na današnji 13. etapi glavno vlogo. Stransko pa vročina, trenutno je 32 stopinj. 

16:10
Ewan še ni v glavnini, najprej je ujel nekaj odpadnikov iz glavnine. Še nekaj dela ga čaka ...

16:07
Najtežje pa je gledati, kako kolesar med avtomobili lovi peloton! Ewan je že v glavnini. Najprej sem mislil, da ne bo preživel padca, zdaj je že v pelotonu, ki je tudi že v enem kosu. Še 63 km do cilja, 2:10 imajo ubežniki prednosti.

16:05
Kaže, da ni hudo z Ewanom saj med avtomobili lovi na vso moč. Če bi bil resno poškodovan ne bi imer 110 obratov na minuto ...

16:02
Ewan je že na kolesu, vendar ni videti dobro. Rumena majica za las ušla padcu, Roglič tudi

16:00
Caleb Ewan je hudo padel!

15:59
Bolj ko lovijo ubežnike, večjo prednost ima sedem ubežnikov. Zanimivo ...

15:56

15:52
Če bežijo: Mads Pedersen, Hugo Houle, Quinn Simmons, Fred Wright, Stefan Küng, Filippo Ganna in Matteo Jorgenson, potem je lov zelo težko dejanje. Spet so povečali prednost na 2:15, čeprav zadaj lovijo na vso moč.

15:49
Šprinterji so v prvi skupini razpadle glavnine. Tudi rumena majica. 80 km pred ciljem ima sedem ubežnikov še vedno 1:38 prednosti.

15:47
Glavnina je razpadla na tri skupine!  Kolesarji Alpecin-Deceunincka in Lotto-Soudala so naredili ogromno škodo glavnini!

15:45
Alpecin-Deceuninck in Lotto-Soudal na vso moč lovijo ubežnike. Bomo videli šprint velike skupine? 

15:40
Novi selektor članske reprezentance Uroš Murn o Pogiju:

image_alt
V sredo ni bilo več bencina v motorju, toda Pogi je spet v igri za vrh

15:35
Beg danes zagotovo ne bo uspel. Razen, če se kdo odloči za samostojni poskus. Glavnina jih drži na poldrugi minuti že kar nekaj časa.

15:30

15:25
100 km do cilja, 1:34 zaostaja glavnina za sedmimi ubežniki med katerimi ni nevarnega za skupni seštevek.

15:20
Valovita 13. etapa ima tri gorske cilje in enega letečega. Bahrajnovci so verjetno že zmenjeni, kdo bo danes poskušal z begom. Kandidatov imajo še dovolj. Upajmo, da bomo danes gledali koga izmed Slovencev, najraje pa kar oba, Jana Tratnika in Mateja Mohoriča. Luka Mezgec bo najbrž spet senca Michaelu Matthewsu, ker ne verjamemo, da se bo Dylan Groenewegen prekucnil čez klanec druge kategorije, ki jih čaka nekje na polovici etape. Primož Roglič je videti z mislimi že na Vuelti. Nisem prepričan, da mu dišijo etapne zmage, ker je do Elizejskih poljan dirka še dolga. Nisem prepričan, ali ima potrpljenje biti tako dolgo pomočnik Vingegaardu. Bolečine so, kot kaže, minile, ne more pa dirkati na vso moč, zato pomaga rumeni majici, da ostane na plečih Danca vse do 21. etape.

15:15

image_alt
Kralj Toura je ponovno vstal na dan Bastilje

15:10
Mads Pedersen prvi čez gorski cilj. Glavnina 2:35 zadaj, 111 km do cilja.

15:05

image_alt
Fotogalerija Pogačarjevega debakla v 11. etapi

15:00
Klanca še ni konec. Roglič je v glavnini, ki za sedmimi ubežniki zaostaja 1:30.

14:55
Klanec bo pokazal ali ima Roglič resnejše težave.

14:50
Na dirki je 31 stopinj, povprečna hitrost je 49 km/h, 115 km do cilja, peloton zaostaja 1:30. Pred koelsarji je drugi kategorizirani klanec Parmenie je dolg 5,1 km.

14:44

14:39
Trenutno stanje na dirki: 123 km pred ciljem, sedem kolesarjev beži 1:46 pred glavnino.

14:34
Roglič je v glavnini. Upamo, da je z njim vse v redu. Vingegaard ga bo še nujno potreboval. Tudi za take etape, kot je današnja. Prvih 80 km so prekolesarili s povprečno hitrostjo 51,2 km/h!

14:29
Dobro je! Roglič je v glavnini. 

14:26
Owain Doull (EF Education - Easypost) je med ubežniki in glavnino. No, zdaj se je predal in peloton ga bo pogoltnil. Še zdaj ne vemo ali je Roglič odstopil ali ne.

14:24
Sedem kolesarjev je v begu

14:19
Mads Pedersen, Hugo Houle, Quinn Simmons, Fred Wright so ujeli Künga, Ganno in Jorgensona. Glavnina zaostaja 55 sekund, 140 km pred ciljem.

14:17
Rumena majica je že v tretji skupini. Küng, Ganna in Jorgenson bežijo, vmes je spet nekaj zasledovalcev. 

14:16
Rogliča ni v tretji skupini, prvi za glavnino. Nimamo podatkov ali je v hujših težavah, upajmo, da je v glavnini ...

14:15
150 km do cilja, Küng, Ganna in Jorgenson bežijo. Glavnina zaostaja 22 sekund.

14:10
Čeprav je bil vmes klanec je povprečna hitrost 53 km/h. Roglič je odpadel!

14:06
Bežijo:Küng, Ganna in Jorgenson, 30 sekund za njimi je 19 kolesarjev: Marc Soler (UAE Team Emirates), Patrick Konrad, Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Mattia Cattaneo, Mikkel Honoré (Quick-Step Alpha Vinyl), Pierre-Luc Perichon (Cofidis), Damiano Caruso, Fred Wright (Bahrain Victorious), Chris Hamilton, Andreas Leknessund (Team DSM), Alberto Bettiol (EF Education-Easy Post), Andreas Kron (Lotto-Soudal), Mads Pedersen, Bauke Mollema (Trek-Segafredo), Edvald Boasson Hagen (TotalEnergies), Hugo Houle, Krists Neilands (Israel-Premier Tech), Nick Schultz (BikeExchange-Jayco), Luca Mozzato (B&B Hotels-KTM). Glavnina zaostaja 50 sekund. Ne vemo še kje je Roglič.

14:02
Roglič, Froome in Groenewegen so odpadli, ker Van Aert tako močno vleče glavnino!

13:59
Roglič je v težavah! Upajmo, da je šel na malo potrebo ali pa po pijačo v avto ...

13:55
Filippo Ganna prvi čez gorski cilj! 

13:52
Luca Mozzato (B&B Hotels-KTM), Mads Pedersen (Trek-Segafredo), Pierre-Luc Périchon (Cofidis), Danny van Poppel (Bora-Hasngrohe) in Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) napadajo na vso moč.

13:51
Končno so pod prvim današnjim klancem. Cote de Brie je dolg samo 2,4 km, a dovolj, da se ritem dirke malce umiri.

13:48
Kakšno rzmetavanje moči! Prvih 30 km so prevozili s povprečno hitrostjo 61,2 km/h! Mar ne dirkajo že 13 dni?

13:44
Glavnina je spet skupaj. Nikomur ni uspelo pobegniti.

13:42
Kamil Gradek (Bahrain Victorious), Taco van der Hoorn (Intermarché-Wanty-Gobert), Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Matîs Louvel (Arkéa-Samsic) in Jérémy Lecroq (B&B Hotels-KTM) so naredili nekaj sekund razlike od pelotona.

13:39

13:36
Kamil Gradek,
Taco van der Hoorn in Jérémy Lecroq gredo kot kaže 70 km/h. Pidcock je skoraj odpadel iz glavnine.

13:33
Povprečna se je zvišala na 59 km/h!

13:29
Nikomur še ni uspelo pobegniti. Uvodni kilometri so zelo hitri, trenutna povprečna hitrost je 57 km/h! In kako boš potem ušel?

13:25
Zaprta vožnja na začetku vsake etape ni namenjena ogrevanju kolesarjev. Zaprta vožnja je v bistvu varnostna vožnja, kajti štarti etap so vedno v centru mesta ali kraja in bi bilo nevarno, če bi kolesarji začeli dirkati že takoj po poku štartne pištole. Zato se v zaprti vožnji, nihče ne sme prehiteti sodnikove škode superb, vse do točke, kjer sodnik presodi, da ni več nevarnosti.

13:20
13. etapa se je začela z napadi. Poskušal je tudi Mohorič.

13:15

13:12
Zaprta vožnja je dolga 4 km.

13:09
Pogačar je na drugem mestu, za Vingegaardom zaostaja 2:22, Thomas je tretji, zaostaja 2:26.

13:05
Nosilci majic so:  Jonas Vingegaard (rumena), Wout van Aert (zelena), Simon Geschke (pikčasta) inTadej Pogacar (Bela). 

13:00

Že na začetku slaba novica. Warren Barguil, najnapadalnejši kolesar v 11. etapi in osvajalec nagrade Souvenir Henri-Desgrange na vrhu Galibierja, danes ni štartal, ker je pozitiven na covid-19. Virus kroji dirko še naprej.

13. etapa Tour 2022. FOTO: Letour.fr
13. etapa Tour 2022. FOTO: Letour.fr

***

Tako razmišljajo v ekipah, ki še vedno imajo kandidate za stopničke na Elizejskih poljanah. V ekipi Bahrain Victorious so opustili vsa upanja na visoka mesta, zato bodo poskušali z etapnimi zmagami.

image_alt
Pogiju ni uspelo streti rumene majice, Pidcock zmagal

Letos so skoraj nevidni, če jih primerjamo z lanskim Tourom. In vendar, danes je šele 13. etapa in do 21. je še dovolj časa tudi za rumene čelade. Spomnimo se, bahrajnovci so bili lani pod rumenimi čeladami najboljša ekipa na dirki po Franciji.

13. etapa je dan za rouleurje, tudi za baroudeurje, seveda, ker zanje je vsaka etapa, kot bi bila zadnja v življenju. Klasiki bodo imeli danes svoj ognjemet. Valovita etapa ni ne hribovska ne ravninska, dolga je 193 kilometrov od Le Bourg d'Oisansa do Saint-Etienna, 2109 višinskih metrov je obliž na rano od včerajšnjih 4660. Na papirju ni videti ravnine, upajmo, da bo na cesti nekaj odsekov, na katerih bomo lahko rekli, da so kolesarji za skupno razvrstitev na varnem in se akumulirajo za Pireneje, ki so na vrsti prihodnji teden.

Danec Jonas Vingegaard ima trenutno tesno oprijeto rumeno majico na sebi. Tadej Pogačar mu jo bo le stežka slekel. Včeraj se je kazalo to, kar smo bili vajeni v obrnjeni vlogi; Tadej je napadal in napadal, Jonas pa se je z lahkoto branil. Manjkal mu je samo še nasmešek na bledoličnem obrazu. Ribič se ni dal zmesti niti za en meter. Vendar Pogi vse upe prelaga na Pireneje, klance, ki jih že dobro pozna. 

Bo bolezen odločala o zmagovalcu?

Po pelotonu se šušlja, da se izplača vztrajati tudi, če imaš trenutno večji zaostanek, kajti covid-19 lahko čez noč pomete tudi prvo peterico, na primer. Zakaj pa ne? Ta virus je še vedno poln presenečenj. Je zato Geraint Thomas tako trdoživo vzdržljiv? Dirka z virusom kot zaveznikom, kajti njegovi pomočniki odpadajo vsakodnevno. Adam Yates je daleč od svoje prave forme, Dani Martinez se je že poslovil od upov za deseterico, tudi pomagati ne more več, Tom Pidcock je včeraj zmagal, vendar je imel zmago postlano s šestimi minutami prednosti. Take priložnosti, pa aktualni svetovni prvak v ciklokrosu in aktualni olimpijski prvak v gorskem kolesarstvu, ne izpusti iz nog, tudi če šteje le dobrih 22 let.

image_alt
Kralj Toura je ponovno vstal na dan Bastilje

Tratnikov in Mohoričev dan

Valovita etapa ima tri gorske cilje in enega letečega. Bahrajnovci so verjetno že zmenjeni, kdo bo danes poskušal z begom. Kandidatov imajo še dovolj. Upajmo, da bomo danes gledali koga izmed Slovencev, najraje pa kar oba, Jana Tratnika in Mateja Mohoriča. Luka Mezgec bo najbrž spet senca Michaelu Matthewsu, ker ne verjamemo, da se bo Dylan Groenewegen prekucnil čez klanec druge kategorije, ki jih čaka nekje na polovici etape. Primož Roglič je videti z mislimi že na Vuelti. Nisem prepričan, da mu dišijo etapne zmage, ker je do Elizejskih poljan dirka še dolga. Nisem prepričan, ali ima potrpljenje biti tako dolgo pomočnik Vingegaardu. Bolečine so, kot kaže, minile, ne more pa dirkati na vso moč, zato pomaga rumeni majici, da ostane na plečih Danca vse do 21. etape.

Matej Mohorič, zmagovalec lanske 19. etape od Morenxa in Libourneja, dolge 207 kilometrov. FOTO: Philippe Lopez Afp
Matej Mohorič, zmagovalec lanske 19. etape od Morenxa in Libourneja, dolge 207 kilometrov. FOTO: Philippe Lopez Afp

Etapa, ki nosi številko 13, je lahko res nesrečna za marsikoga. Na letošnjem touru je vročina velik sovražnik, in če se združi še s covidom ali napadalnim moštvom UAE in Ineosom, potem bo zanimiv petek. »Tant que je respire, j'attaque«, dokler diham, napadam, je slavni citat Bernarda Hinaulta. Kaže, da postaja tudi Pogijev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine