Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Martin in Bagnaia po točkah poravnana na vrhu

Vodilni v SP motociklistov razreda motoGP Jorge Martin najboljši v kvalifikacijah, Francesco Bagnaia dobil šprintersko dirko in Španca ujel v skupnem seštevku.
Jorge Martin si je privozil najboljše začetno izhodišče. FOTO: Jure Makovec/AFP
Jorge Martin si je privozil najboljše začetno izhodišče. FOTO: Jure Makovec/AFP
Š. R., STA
17. 8. 2024 | 12:20
17. 8. 2024 | 18:42
2:51

Italijan Francesco Bagnaia (Ducati) je zmagal na šprinterski dirki svetovnega motociklističnega prvenstva razreda motoGP v avstrijskem Spielbergu. Drugi je bil doslej vodilni v seštevku sezone, Španec Jorge Martin (Pramac Ducati), ki ga je Bagnaia v SP ujel, oba imata zdaj na vrhu po 250 točk.

Martin je bil dopoldne najboljši v kvalifikacijah. Bagnaia je bil drugi, nekdanji svetovni prvak v razredu motoGP, Španec Marc Marquez (Gresini Ducati), pa tretji. Na popoldanski šprinterski dirki so se ti trije dirkači v začetnih krogih udarili za najvišja mesta. Začetek je pripadel Bagnaii, toda Martin ga je že v prvem krogu prehitel.

A v vodstvu ni ostal dolgo, pri zaviranju je naredil napako, zapeljal izven steze in se vrnil na drugo mesto pred Marquezom. Vodstvo dirke pa je ocenilo, da je na ta način pridobil prednost, zato je dobil kazen – vožnjo v dolgem krogu.

Ko jo je v osmem krogu odslužil, se je na stezo vrnil za Marquezom. Bagnaia je bil tedaj že daleč spredaj, kazalo je zgolj na boj za drugo mesto, toda v desetem krogu je napako naredil še Marquez. Zdrsnil je po tleh, se ob pomoči osebja ob stezi sicer pobral in nadaljeval, vendar je dva kroga pozneje odstopil.

Jorge Martin je bil pred začetkom dirke za VN Avstrije dobre volje. FOTO: Jure Makovec/AFP
Jorge Martin je bil pred začetkom dirke za VN Avstrije dobre volje. FOTO: Jure Makovec/AFP

Do tretjega mesta je tako prišel njegov rojak Aleix Espargaro (Aprilia), četrti je bil drugi tovarniški dirkač Ducatija, Italijan Enea Bastianini, oster boj treh dirkačev za peto mesto pa je nazadnje dobil Avstralec Jack Miller, za katerega je to v ekipi avstrijskega KTM delno tudi domača dirka.

V seštevku SP sta zdaj na vrhu Bagnaia in Martin s po 250 točkami, Italijan je prvi zaradi več zmag v sezoni. Tretji je Bastianini s 198 točkami. »Izjemna dirka. Dober boj je bil, včasih izjemno tesen, a zame se je končalo fantastično,« je po dirki za prireditelje dejal zmagovalec. Nekoliko manj zadovoljen je bil Martin: »Če ne bi bilo dolgega kroga, bi bilo zelo tesno. V prvih krogih je bil boj izjemo tesen, na koncu se zaradi kazni ni dalo iztržiti več.«

V nedeljo bo ob 14. uri na avstrijskem Štajerskem še klasična dirka motoGP.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine