Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Lia Apostolovski in Čeh jutri v finalu diamantne lige

Lia Apostolovski bo nastopila v skoku v višino, Kristjan Čeh v metu diska, Maja Mihalinec Zidar bo v teku na 200m nastopila izven diamantnega točkovanja.
Kristjan Čeh je 8. septembra zmagal na mitingu zlate serije v Zagrebu. FOTO: Ciro De Luca/Reuters

 
Kristjan Čeh je 8. septembra zmagal na mitingu zlate serije v Zagrebu. FOTO: Ciro De Luca/Reuters  
STA, T. E.
12. 9. 2024 | 11:51
12. 9. 2024 | 11:57
4:12

Slovenska atleta Lia Apostolovski in Kristjan Čeh bosta v petek tekmovala v finalu diamantne lige, ko se bo prvi dan zaključnega tekmovanja te najprestižnejše serije začel v petek. Nastopila bosta v razmaku šestih minut, ob 20.29 se bo začel skok v višino z Lio Apostolovski, ob 20.35 pa bo met diska s Čehom v boju za zmago.

Tretja slovenska predstavnica v evropski prestolnici, Maja Mihalinec Zidar, bo izven diamantnega točkovanja nastopila med posebej povabljenimi tekmovalkami v teku na 200 m drugi dan finala v soboto, startna pištola bo začetek naznanila ob 19.53.

Evropski prvak in svetovni podprvak Čeh je predzadnjo tekmo sezone, v kateri je bil četrti še na olimpijskih igrah v Parizu, opravil 8. septembra v Zagrebu. Tam je ubranil lansko zmago in vrgel je 67,95 metra. S tem je premagal tudi dva dobitnika medalj na OI. Tretji je bil dobitnik bronaste olimpijske kolajne Matthew Denny iz Avstralije s 66,99 m, presenetljivi olimpijski zmagovalec, Jamajčan Roje Stona, je bil s 65,98 m šele četrti.

»Zdaj me čaka še finale diamantne lige. Želim si, da bi tudi na tej tretji največji tekmi sezone, za olimpijskimi igrami in evropskim prvenstvom, ponovno nastopil zelo dobro,« si je zaželel Čeh. Predlani je ob slavjih na vseh tekmah lige zmagal v diamantni ligi, lani ga je na finalu v Eugenu prav na koncu tekmovanja premagal le Denny. Čeh je v letošnji finale prišel s četrtim mestom v točkovanju, a zmagovalec bo tisti, ki bo prvi na finalni tekmi v petek.

Lia Apostolovski je marca osvojila bronasto kolajno na dvoranskem svetovnem prvenstvu. FOTO: Hannah Mckay/Reuters
Lia Apostolovski je marca osvojila bronasto kolajno na dvoranskem svetovnem prvenstvu. FOTO: Hannah Mckay/Reuters

Lia Apostolovski je v skoku v višino na predzadnjem mitingu sezone v ligi v Zürichu zasedla šesto mesto z 1,89 metra in si s tem zagotovila finale. »To je bil tudi moj cilj. Zanj sem garala vso sezono in je neka nagrada za celotno delo letos. Težko je bilo, le šesterica bo nastopila v finalu, sploh v primerjavi z drugimi disciplinami, kjer je precej več mest,« je dejala Ljubljančanka.

Nato je tekmovalka, ki je marca letos osvojila bron na dvoranskem SP, 8. septembra v Brescii preskočila 1,86 metra in zasedla tretje mesto na deževni tekmi, ki se je končala predčasno. Pri prvem skoku na 1,90 m je nerodno pristala s hrbtom na letvico in ji je počila koža na hrbtenici.

V finalu bo tako kot lani trojica Slovencev, a le dva v boju za diamantno zmago. Lani je poleg Čehovega boja za prvo mesto Tina Šutej z državnim rekordom na prostem in drugim mestom izboljšala predlansko tretje mesto. Državna rekorderka Maruša Mišmaš Zrimšek je bila s svojim drugim dosežkom kariere v teku na 3000 m zapreke šesta. Omenjeni tekmovalki sta imeli letos obilo težav s poškodbami, Maruša Mišmaš Zrimšek sploh ni tekmovala.

Letošnja diamantna liga se je v sezoni olimpijskih iger in evropskega prvenstva začela že 20. aprila v kitajskem Xiamenu, s petnajstim mitingom se bo končala v Bruslju. Zmaga v finalu in s tem v ligi prinaša poleg posebnega pokala še 30.000 ameriških dolarjev (27 200 evrov). To je trikrat več kot na siceršnjih mitingih serije. Denarne nagrade bodo dobili tudi ostali udeleženci zaključne tekme.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine