Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

V Beograd odkrito po kolajno

V Srbiji bo na evropskem prvenstvu nastopilo 13 plavalcev, skupaj z umetnostnima plavalkama in daljinsko 16 slovenskih športnikov.
Neža Klančar se ozira po odličjih. FOTO: Leon Vidic
Neža Klančar se ozira po odličjih. FOTO: Leon Vidic
Š. R., STA
3. 6. 2024 | 16:15
3. 6. 2024 | 16:15
5:04

Plavalce dober teden dni loči od začetka evropskega prvenstva v Beogradu. Selektor Gorazd Podržavnik, ki bo v bazenskem delu bdel nad 13 plavalci, skupaj pa bo nastopilo 16 športnikov, odkrito napoveduje boj za odličje. Glavna favorita za najvišja mesta sta Neža Klančar in Peter John Stevens. »Reprezentanca je kar velika in z zelo mešanimi cilji. Največ pričakujemo od Petra Johna Stevensa, pri dekletih odlično celo sezono plava Neža Klančar, odlične izide pa sta konec tedna dosegli tudi Katja Fain in Janja Šegel. Vsekakor pričakujemo zelo visoke uvrstitve,« pravi Podržavnik.

Ta ne skriva, da bosta v boju za kolajno zanesljivo Stevens in Klančar, tudi Fain in Šegel pa sta temu lahko blizu, če bosta v finalu plavali želeno normo A za olimpijske igre v Parizu. Zelo zanimiv bo tudi boj za olimpijsko štafeto 4 x 100 m prosto, kjer se bosta za četrto mesto še enkrat verjetno udarili Tjaša Pintar in Hana Sekuti, pri čemer je zdaj v rezultatski prednosti prva, druga pa je ekipi februarja v Dohi pomagala do olimpijske norme. Tudi v moški konkurenci plavalce čaka posreden boj za nastop v Parizu.

»To prvenstvo bo treba izrabiti. Glede na napovedi bo nekaj plavalcev manjkalo, a to bomo videli, ko bodo znane štartne liste. Zato mislim, da sem med favoriti za kolajno, posebej na krajši 50-metrski razdalji,« je neposreden o boju za odličja Stevens, ki pa si želi tudi normo za OI v Parizu: »Letos sem se z novim trenerjem povsem posvetil 100-metrski razdalji. V preteklosti sem dokazal, da napredujem tudi na 50 metrov, če sem hitrejši na 100-metrski tekmi.«

Štafeta nova smernica

»Ne vem, kdo bo prišel, a sem na tekmah dokazala, da sodim poleg tudi v najmočnejši konkurenci. Tudi na zadnjem evropskem prvenstvu v kratkih bazenih sem bila finalistka, pa najvišje na četrtem mestu. Zdaj želim to prenesti še v veliki bazen, svoje dosežke še malo dvigniti ter se povzpeti tudi na stopničke,« pa pravi Neža Klančar. »Na 50 in 100 m prosto lahko svoje izide še izboljšam in res sem lahko zelo visoko. To velja tudi za 50 m delfin, kjer pa imam nekaj težav zaradi poškodbe rame.«

Tudi slovenski umetnostni plavalki bosta na evropskem prvenstvu. FOTO: Marko Đurica/Reuters
Tudi slovenski umetnostni plavalki bosta na evropskem prvenstvu. FOTO: Marko Đurica/Reuters

»Cilj na 200 m prosto je olimpijska norma za Pariz. Seveda pa si tudi jaz želim dosežke blizu kolajn,« pa je selektorjeve besede podkrepila na zadnjem prvenstvu v Rimu četrtouvrščena na 200 m prosto Janja Šegel. Enak rezultatski izziv ima Katja Fain. Ob omenjenih bodo v ženski konkurenci nastopile še Tjaša Pintar, Tara Vovk, Tina Čelik in Hana Sekuti, ki bo dobila priložnost v štafeti 4 x 200 m prosto, v moški pa ob Stevensu tudi Anže Ferš Eržen, Sašo Boškan, Primož Šenica Pavletič ter oba štafetna plavalca Jaka Pušnik in Arne Furlan Štular.

V posamični konkurenci vsi plavalci napovedujejo preboj med najboljših 16., nekateri tudi finale. Štafeta pa postaja nov trend slovenskega plavanja, ki odpira vrata mlajšim. V zadnjem obdobju se je kakovostna raven posameznih disciplin zelo razširila. Zato je selektor oblikovanje štafet napovedal tudi za naslednje akcije. Prvi bosta v Beogradu na vrsti umetnostni plavalki Karin Pesrl in Maša Avramovič, ki ju že 10. junija čaka premierni skupni nastop na veliki tekmi v duetu, Pesrl pa tudi prvi posamični nastop na EP sploh. »Dosežki se stopnjujejo. Tudi v Beogradu sta plavalki lahko zelo visoko, ob popolni izvedbi tudi v finalu med najboljšimi 12,« je prepričana ena od trenerk Agnieszka Siegienczuk. Za MSP bosta kasneje svoji sestavi dodali še nekaj dodatnih elementov.

Sinhronima plavalkama bo sledil nastop Špele Perše v daljinskem plavanju. Že 12. junija jo čaka 10-kilometrska olimpijska razdalja, naslednji dan pol krajša tekma. »Moj cilj ostaja uvrstitev med najboljših 16. Želja pa je, da izboljšam tudi 14. mesto, ki sem ga osvojila na zadnjem prvenstvu v Rimu,« pravi radovljiška olimpijka.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine