Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Tokio do olimpijskih iger 2020 s kupovanjem glasov?

V Franciji so predsednika Olimpijskega komiteja Japonske Tsunekazuja Takedo obtožili korupcije pri pridobivanju glasov za olimpijske igre v Tokiu 2020. 
Tsunekazuja Takedo so v Parizu obtožili 10. decembra lani. FOTO: AFP
Tsunekazuja Takedo so v Parizu obtožili 10. decembra lani. FOTO: AFP
11. 1. 2019 | 10:48
11. 1. 2019 | 12:07
2:56
Danes je v javnost prišla novica, da je bil predsednik japonskega olimpijskega komiteja Tsunekazu Takeda po tri leta trajajoči preiskavi minuli mesec v Parizu obtožen korupcije. Obtožil ga je državni finančni tožilec, ki Takedo obtožuje na podlagi dveh milijonov dolarjev plačil iz proračuna za kandidaturo za OI 2020 v Tokiu na račun svetovalnega podjetja v Singapurju Black Tidings
 
Takedo so že leta 2017 zaslišali japonski preiskovalci prav zaradi omenjenih spornih plačil. Takrat so japonski uradniki odločili, da so bila plačila res namenjena za svetovanje in zato preiskave niso nadaljevale, francoski preiskovalci pa Takedo in japonski olimpijski komite obtožujejo, da so s tem denarjem podkupili afriške članice Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK), njihovi glasovi pa so bili jeziček na tehtnici, ki je Japonski prinesel organizacijo poletnih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu. 

Slavje Takede, ko je Jacques Rogge objavil, da bo Tokio gostil olimpijske igre 2020. FOTO: Reurters
Slavje Takede, ko je Jacques Rogge objavil, da bo Tokio gostil olimpijske igre 2020. FOTO: Reurters


Prejšnji mesec je predsednik Moka Thomas Bach uradno zahteval, da mora Senegal sodelovati s francoskimi sodnimi oblastmi v povezavi s preiskavo o korupciji, pismo pa je predsednik Senegala Macky Sall prejel že 16. novembra lani. Senegalec Papa Massa Diack, sin nekdanjega predsednika Mednarodne atletske zveze (IAAF) Lamina Diacka, je na Interpolovem seznamu najbolj želenih oseb za izročitev Franciji od decembra 2015, česar pa senegalske oblasti ne dovolijo. Prav Diack je osumljen, da je prejel podkupnine za ključne glasove že za OI 2016 v Riu in tudi za prihajajoče OI v Tokiu čez leto in pol. 
 
Zdaj 71-letni Takeda je nekdanji profesionalni jahač, ki je nastopil na olimpijskih igrah leta 1972 in 1976. Od leta 1987 je član japonskega olimpijskega komiteja, od leta 2001 pa njegov predsednik in eden glavnih pri organizaciji olimpijskih iger. Takeda se je še minuli petek udeležil slovesnosti v Tokiu skupaj z nekdanjim premierom in predsednikom organizacijskega odbora Tokia 2020 Joširom Morijem
 
Francoske oblasti zaenkrat izjav ne dajejo, prav tako obtožb niso komentirali niti Takeda, japonski olimpijski komite in mednarodni olimpijski komite. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine