Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Tinina diskvalifikacija še vedno buri duhove

Trstenjakova po rdečem kartonu v polfinalu na svetovnem prvenstvu v Tokiu ostala tudi brez borbe za bron.
29. 8. 2019 | 08:00
4:56
Ljubljana – Izraz na obrazu je povedal vse. Kot da ne bi mogla verjeti, kaj se ji je ravnokar zgodilo. Tina Trstenjak je bila povsem na tleh, potem ko so sodniki v polfinalu svetovnega prvenstva v Tokiu že po dobri minuti (pre)strogo kaznovali njeno akcijo z nedovoljenim vzvodom na roki domače zvezdnice Miku Taširo. Zanj je najboljša slovenska judoistka prejela rdeči karton, ki je avtomatično pomenil še deveti zaporedni poraz v medsebojnih obračunih s štiri leta mlajšo Japonko.

A ne le to; ker so pristojni ocenili, da je nameravala celjska šampionka z napadom na komolec celo poškodovati tekmico, so jo povrhu še diskvalificirali. Tako je Trstenjakova, ki je na poti do polfinala prepričljivo ugnala Španko Cristino Cabana Perez (z iponom), Britanko Lucy Renshall (z vazarijem) in Mongolko Gankhaich Bold (10:0), ostala tudi brez borbe za bronasto kolajno v finalu repešaža kategorije do 63 kilogramov. V njem bi se sicer pomerila z Martyno Trajdos, proti kateri je dobila kar 13 od 17 dvobojev. Nazadnje je z leto starejšo Nemko, ki je luč sveta ugledala v Belchatowu na Poljskem, izgubila leta 2015. Trajdosova je tako do svojega prvega (bronastega) odličja na svetovnih prvenstvih prišla brez boja.
 

Prekinjen niz osvajanja kolajn


Trstenjakova, ki se je morala na koncu sprijazniti s sila nehvaležnim petim mestom, ni skrivala velikega razočaranja. Razumljivo, ko pa je po petih letih prvič ostala brez žlahtne kovine na tem tekmovanju. V japonski prestolnici, kjer – mimogrede – moči meri kar 839 judoistov in judoistk iz 147 držav (!), je lovila že svojo peto zaporedno kolajno na svetovnih prvenstvih po bronasti v Čeljabinsku '14, zlati v Astani '15, srebrni v Budimpešti '17 in bronasti v Bakuju '18. Vmes se je v Riu de Janeiru '16 ovenčala še z naslovom olimpijske prvakinje ter med letoma 2013 in 2018 osvojila tudi šest zaporednih odličij na evropskih prvenstvih.

Odločitev je v judoističnih krogih dvignila obilo prahu. Ni jih malo, ki menijo, da je ne bi smeli diskvalificirati. Med njimi je nekdanji vrhunski judoist Franc Očko, ki je priznal, da je kazen zelo mejna. »Začetek napada je bil pravilen. Japonka se je izmikala, ostala na nogah in se znašla v položaju, ko bi morala Tina popustiti. Nato je Miku še malo odigrala, se prijela za ramo in sodniki so se po ogledu posnetka odločili, kakor so se. Ocenili so, da je obstajala možnost za poškodbo nasprotnice, v takšnih primerih pa sodniki ščitimo tekmovalce. Varnost je na prvem mestu,« je diskvalifikacijo komentiral dolgoletni sodnik in generalni sekretar pri Judo zvezi Slovenije, pri čemer je še dodal, da se sam ne bi odločil zanjo, ker ni šlo za neposreden poskus napada na komolec.
 

Fabjan: Tega ni storila namerno


Kakor koli že; Tina je potrebovala kar nekaj časa, da si je opomogla od šoka. Ko je stopila pred novinarje, je dejala, da je poskušala izvesti met, ki ga sicer ne izvaja pogosto. »Miku se je izmaknila in posledično je izpadlo, kakor pač je. Na koncu je šlo za nedovoljeni vzvod. Škoda, kajti počutila sem se zelo močno. Na žalost sem ostala še brez borbe za bron,« je bila potrta Trstenjakova, medtem ko je njen trener Marjan Fabjan poudaril, da tega Tina zagotovo ni storila namerno. »Nasprotnice nikakor nismo želeli poškodovati, tega svojih tekmovalk ne učim!«

Z naslovom svetovne prvakinje v kategoriji do 63 kilogramov se je okitila francoska šampionka Clarisse Agbegnenou, ki se je v finalu po hudem boju in debelih sedmih minutah podaljška vendarle veselila zlate točke in zmage nad Miku Taširo. Japonska zvezdnica, ki je bila proti koncu obračuna v boljšem položaju, tako ni izkoristila prednosti domačega tatamija in bučnega navijanja svojih navijačev, po koncu razburljivega zaključnega obračuna pa so obe judoistki oblile solze.

Svetovno prvenstvo se bo danes nadaljevalo z boji v kategorijah do 70 in 90 kilogramov, v katerih pa Slovenija v Tokiu nima nobenega predstavnika. Jutri pa bo svojo nadarjenost potrjevala evropska prvakinja Klara Apotekar (do 78 kg), ki se bo v uvodnem krogu pomerila z Marie Branser iz Konga.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine