Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Stevens 8., Fainova diskvalificirana

Prvi dan plavalnega EP v 25-metrskem bazenu je naš udarni adut uresničil poglavitni cilj uvrstitve v finale, tam pa ni bilo podviga. 
Peter John Stevens je nastopil med izbrano osmerico, tam pa bil predaleč od novih stopničk. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Peter John Stevens je nastopil med izbrano osmerico, tam pa bil predaleč od novih stopničk. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
4. 12. 2019 | 20:09
4. 12. 2019 | 22:48
4:28
Že uvodni dan plavalnega evropskega prvenstva v 25-metrskem bazenu je bil za slovensko reprezentanco močno podčrtan, saj sta bila pred izkušenima reprezentantoma Petrom Johnom Stevensom in Tjašo Oder udarni disciplini.. Stevens si je uresničil poglavitni cilj uvrstitve v finale, v katerem je bil 8., Odrovo finalna tekma čaka danes.

Vodilni slovenski plavalec v moški konkurenci, ki po vrnitvi iz ZDA vadi pri profesionalni ekipi iz Budimpešte, je lani prav v Glasgowu, takrat na klasičnem prvenstvu stare celine v poletni sezoni, osvojil bronasto kolajno na 50 m prsno, to je bila jubilejna 100. uvrstitev za slovensko plavanje na stopničke velikih tekmovanj.

Želel si je svojo zgodbo o uspehu nadaljevati prav v tem škotskem mestu tudi tokrat, jo lepo začel z uvrstitvijo v popoldanski del tekmovanja discipline 50 m prsno, nakar je tam preskočil tudi psihično zahtevno polfinalno oviro, med konkurenco izbrane osmerice pa so bile zanj nato stopničke vendarle predaleč. V skupini je bil najpočasnejši in je tako s časom 26,19 zasedel končno 8. mesto. Zmage se je veselil Rus Vladimir Morozov, njegov dosežek 25,51 pa predstavlja tudi novi rekord stare celine. "Nisem si mislil, da sem tudi v prsnem slogu zdaj tako hiter. Plaval sem proti mojstrom te discipline, pa jih vendarle ugnal," je bil vesel 27-letnik iz Novosibirska, ki je bil doslej sicer močnejši v prostem slogu.

Peter John Stevens je bil zadovoljen ob uvrstitvi v finale na 50 m prsno. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Peter John Stevens je bil zadovoljen ob uvrstitvi v finale na 50 m prsno. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Stevens ni bil videti pretirano razočaran, seveda pa si je v finalu želel kakšno vidnejše. Po koncu je za Slovensko tiskovno agencijo poudaril: "Finale je bil hitrejši kot na svetovnem prvenstvu. Z izidom nisem povsem zadovoljen, a obenem sem se prepričal o pravi poti v tej sezoni, potem ko sem zamenjal okolje in trenerja." Reprezentant iz Triglava je sicer sklenil študij v ZDA; se vrnil v Evropo, kjer zdaj plava pri profesionalni ekipi iz Budimpešte, ta pa večinoma vadi in tekmuje v Nemčiji. Pri tej ekipi je tudi Katinka Hosszu, najboljša plavalka zadnjih let na svetu, in tudi sinoči zmagovalka na 400 m mešano.


Mariborčanka zaradi napake ob uvrstitev


Sicer pa se je prav v omenjeni disciplini v finale prebila obetavna mariborska najstnica Katja Fain, toda tam je bila nato diskvalificirana. S 4:35,53 je sprva dosegla 6. čas, a je nato zaradi napačne nog pri plavanju delfina ostala brez uvrstitve. V natrpanem urniku je štartala tudi v predtekmovanju na 800 m prosto in s časom 8:23,72 zasedla 10. mesto. Naša vodilna plavalka te discipline in sploh najvidnejša slovenska reprezentantka zadnje dobe Tjaša Oder pa je z 8:19,34 dosegla osebni rekord in se kot 6. uvrstila v današnji finale. 

Tjaša Oder bo danes nastopila v finalu na 800 prosto. FOTO: Blažž Samec/Delo
Tjaša Oder bo danes nastopila v finalu na 800 prosto. FOTO: Blažž Samec/Delo


Severovzhodno slovensko falango pa je lepo predstavil tudi Martin Bau, povratnik k plavanju, potem ko se je že ukvarjal s triatlonom. Na 400 m prosto je s 3:41,98 dosegel slovenski rekord, ta pa mu ni zadostoval za finale – bil je 11. Druge slovenske uvrstitve; moški; 200 hrbtno – 27. Šenica Pavletič 1:56,67; ženske – 100 hrbtno: 25. Šegel 1:00,41; 800 prosto: 15. Tušek 8:28,65; 50 prsno: 26. Pintar 31,07; 31. Vozel 31,26.

Katja Fain zavoljo diskvalifikacije ni skrivala razočaranja. FOTO: Blažž Samec/Delo
Katja Fain zavoljo diskvalifikacije ni skrivala razočaranja. FOTO: Blažž Samec/Delo

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine