Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Spomini na Doho so jo popeljali v finale

Martina Ratej na SP uspešna v kvalifikacijah meta kopja, Maja Mihalinec v 1. krogu teka na 200 metrov
Majo Mihalinec loči le še šest stotink sekunde od državnega rekorda Merlene Ottey na 200 m. FOTO: AFP
Majo Mihalinec loči le še šest stotink sekunde od državnega rekorda Merlene Ottey na 200 m. FOTO: AFP
30. 9. 2019 | 19:40
30. 9. 2019 | 19:41
4:31
Doha – Pred atletskim svetovnim prvenstvom v Dohi je bilo veliko dvomov o pripravljenosti metalke kopja Martine Ratej, ki je bila na zadnjih velikih tekmovanjih glavni adut reprezentance, letos pa za sabo nima najboljše sezone. Štajerka je odgovorila z zanesljivo preskočenimi kvalifikacijami. Kaj zmore, ko je neobremenjena s pričakovanji, bo pokazala v jutrišnjem finalu. Odlično je v 1. krogu teka na 200 metrov nastopila tudi Maja Mihalinec, ki se je v polfinale prebila s časom 22,78, s katerim je dosegla osebni rekord in izpolnila normo za nastop na olimpijskih igrah 2020 v Tokiu.

Martina Ratej je poskrbela za tretji slovenski finale v Dohi – v prvem je Tina Šutej v skoku s palico s preskočenimi 570 cm zasedla 13. mesto –, in sicer skorajda tako rutinirano kot v najboljših časih. Resda ni presegla kvalifikacijske norme 63,50 metra, vendar pa je že z drugim metom, dolgim 62,87 m, vedela, da ji finale ne more uiti, zato v tretje ni poskusila. V svoji skupini je na koncu osvojila 2. mesto, skupno je bila četrta.

Ker je za njo slaba sezona – na zadnjih štirih preizkušnjah je le enkrat presegla 60 m –, je priznala, da so ji v Dohi pomagali spomini na prejšnje tekme v katarski metropoli (na štadionu Kalifa je nastopila le enkrat), v kateri se je vedno dobro znašla, ne nazadnje je tu leta 2010 postavila tudi državni rekord, leta 2014 pa dosegla edino slovensko zmago v diamantni ligi. "Doha mi je pisana na kožo. Ker letošnja sezona ni bila blesteča, sem si priklicala spomine in občutke na vse štiri tekme tu. Presenetila sem tudi sebe," je bila nasmejana v mešani coni za druženje z novinarji Ratejeva, ki je v kvalifikacijah dosegla svoj drugi rezultat sezone.

"To veliko šteje, glede na to, da je to tekma sezone, v finalu pa želim to še preseči, želim najdaljši letošnji met, za to pa bo potreben hitrejši izmet. Časa za pripravo bo malo, napadla bom in kar bo, bo," je še dodala Ratejeva, ki jo finale čaka jutri. Začetek bo ob 20.20 po slovenskem času. V kvalifikacijah sta avtomatično mejo za finale presegli zgolj dve tekmovalki, Kitajka Huihui Lyu in Nemka Christin Hussong.


Majo Mihalinec loči le še šest stotink sekunde od državnega rekorda Merlene Ottey na 200 m. FOTO: AFP
Majo Mihalinec loči le še šest stotink sekunde od državnega rekorda Merlene Ottey na 200 m. FOTO: AFP


Dobila, po kar je prišla


Jutri (20.51) čaka polfinale teka na 200 metrov tudi Majo Mihalinec, ki je odlično nastopila v 1. krogu tekmovanja. V svoji skupini je osvojila 4. mesto, avtomatično so napredovale najboljše tri, tako da je bila sprva Mozirčanka razočarana, a ko je videla čas, je bilo vse drugače. Takoj je bilo jasno, da bo ta dovolj za polfinale (na koncu je dosegla 11. čas), poleg tega je tudi spoznala, da gre v Tokio z osebnim rekordom. "Po to sem prišla, presrečna sem. V tem, da sem polfinale teka na 100 m zgrešila le za stotinko sekunde, je bilo res nekaj dobrega, saj sem spoznala, kakšna je najboljša priprava na tek v teh razmerah. Počutila sem se bolje, četudi sem čutila bolečine v mišicah od prvega nastopa. Upam, da si bom odpočila do polfinala," je ocenila Mihalinčeva, ki je imela odlično motivacijo na sosednji progi, na njej je tekla olimpijska prvakinja Elaine Thompson. Mihalinčeva je drugič v karieri tekla pod 23 sekundami, pri čemer njen tek še vedno ni bil idealen, državnemu rekordu Merlene Ottey, ki je njen cilj, pa se je približala na šest stotink sekunde. "Upam, da ga zrušim v polfinalu, sicer pa v Tokiu."

Anita Horvat je bila prepočasna za polfinale teka na 400 metrov. FOTO: Reuters
Anita Horvat je bila prepočasna za polfinale teka na 400 metrov. FOTO: Reuters


Anita Horvat je bila 1. krogu teka na 400 m 38. (52,73). Jutri čaka nastop na 400 m tudi Luko Janežiča.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine