Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Slovenci po maratonski bitki tudi prek azijskih prvakov

Odbojkarska četa Slobodana Kovača je za stožiško zmago s 3:2 potrebovala skoraj dve uri in tri četrt.
Jan Kozamernik in soigralci so po dveh dvobojih še neporaženi. FOTO: Roman Šipić/Delo
Jan Kozamernik in soigralci so po dveh dvobojih še neporaženi. FOTO: Roman Šipić/Delo
J. P.
7. 9. 2018 | 23:06
7. 9. 2018 | 23:14
3:25
Ljubljana – Slovenska moška odbojkarska reprezentanca se je morala za zmago v drugem dvoboju stožiškega pripravljalnega turnirja pred skorajšnjim svetovnim prvenstvom precej bolj potruditi kot dan poprej proti Kanadi (3:1). Od azijskega prvaka Irana, sicer osme izbrane vrste na svetovni jakostni lestvici FIVB, je bila namreč po dveh urah in tri četrt zares enakovredne igre boljša s 3:2 (-25, 29, 22, -23, 16), pri čemer se zgolj tretji niz ni končal z najmanjšo možno razliko dveh točk.


Udarna zasedba


Danes je, za razliko od uvodnega obračuna, selektor Slobodan Kovač v ogenj poslal najmočnejšo zasedbo, tudi s podajalcem Dejanom Vinčičem, blokerjem Alenom Pajenkom, sprejemalcem Klemnom Čebuljem in korektorjem Mitjo Gasparinijem. Na nasprotni strani mreže je stala zasedba z nekaj odličnimi posamezniki z izkušnjami iz treh najmočnejših evropskih lig, italijanske, ruske in poljske, nad katerimi bdi nekdanji trener serijskega slovenskega prvaka ACH Volleyja Igor Kolaković.


Blok na Gaspariniju


Že v uvodnem nizu so imeli gostitelji priložnost, da bi ga uspešno zaključili, saj so imeli po uspešnem Čebuljevem napadu zaključno žogo (25:24), ki pa je niso znali unovčiti. Iran je ta del spravil pod streho z uspešnim blokom na Gaspariniju. Drugi niz je bil ravno obrnjen, gostje so imeli štiri zaključne žoge, ki so letele v prazno, izolski korektor pa se je odkupil z asom za končnih 31:29. Izjemno izenačen niz, v katerem sta se nasprotnika neprestano izmenjevala v vodstvu, se je končal po 39 minutah.


Štalekar prva menjava


Tretji del je Iran začel poletno in ušel že z udobnih 13:8, na servis Vinčiča pa sta bili zasedbi zopet poravnani. Selektor Kovač je želel učvrstiti igro ob mreži z menjavo blokerja, Jana Kozamernika je nadomestil hrust Sašo Štalekar. Izid je bil nazadnje izenačen pri 17:17, nato pa so trije močni Čebuljevi začetni udarci poskrbeli za vodstvo Slovencev. Tudi v četrtem nizu je isti igralec z neubranljivim začetnim udarcem poskrbel za vodstvo z 19:15, a je Iran pravočasno strnil vrste in zrežiral zasuk.


As Ropreta za konec


Obenem je izsilil skrajšani peti niz, v katerem ni nobena od zasedb izdatneje pobegnila, v končnici pa so bili zbranejši gostitelji, z asom je kakovosten dvoboj zapečatil rezervist Gregor Ropret, ki je pred tem zamenjal Vinčiča. Jutri se ob 18. uri v Stožicah obeta še pravcata odbojkarska poslastica še neporaženih zasedb, Slovenci bodo izzvali številko 2 s svetovne jakostne lestvice ZDA. Favorizirani in zvezdniški Američani, eni od favoritov za odličje na SP, so včeraj gladko (3:0) odpravili Irance, danes pa oddali niz Kanadčanom.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine