Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Skupna korejska kandidatura za gostiteljstvo OI 2032 vse bližje

Enotna reprezentanca Južne in Severne Koreje bo s povabilom IHF tekmovala tudi na SP 2019 v rokometu.
Olimpijska roka sodelovanja med obema Korejama. FOTO: Yonhap/AP
Olimpijska roka sodelovanja med obema Korejama. FOTO: Yonhap/AP
J. P., STA
2. 11. 2018 | 13:57
2. 11. 2018 | 14:12
2:26
Seul – Predstavniki Južne in Severne Koreje so se dogovorili, da bodo Mednarodni olimpijski komite (MOK) tudi uradno pisno obvestili, da nameravata nekoč sovražni državi brez vzpostavljenih diplomatskih odnosov vložiti skupno kandidaturo za gostiteljstvo poletnih olimpijskih iger leta 2032. MOK bo prireditelja iger določil leta 2025.


Tudi želja MOK


Politična voditelja obeh držav sta na septembrskem srečanju v Pjongjangu že govorila o možnostih skupne kandidature, zdaj sta obe Koreji napovedi tudi udejanjili s konkretno pisno napovedjo. MOK je sicer na nedavnem zasedanju v Buenos Airesu izrazil željo, da bi državi že na igrah čez dve leti v Tokiu oblikovali čim več skupnih ekip in tekmovali pod eno zastavo.


Ob dogovorjenih obletnicah


»Dogovorili smo se za prijateljske tekme na obeh straneh meje, ki bi jih odigrali ob obletnicah, o katerih smo soglašali. Denimo ob prvi obletnici zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu,« je poudaril namestnik južnokorejskega ministra za šport Tae-kang Roh. Strani se bosta še uskladili o protokolu sodelovanja enotne korejske delegacije na igrah v Tokiu.


Na OI skupna hokejska ekipa


Že letos v Pjongčangu sta obe Koreji sestavili skupno žensko hokejsko reprezentanco, na azijskih igrah v Džakarti pa sta se dogovorili za nadaljnje sodelovanje na športnem področju. Denimo na rokometnem svetovnem prvenstvu prihodnje leto, saj jima je Mednarodna rokometna zveza (IHF) za nastop s skupno ekipo podelila posebno povabilo.


Povečana skupna ekipa


Enotno moštvo bo sicer sestavljeno iz 16 južnokorejskih in štirih severnokorejskih rokometašev. Medtem ko se je Južna Koreja na turnir kvalificirala s tretjim mestom na azijskem prvenstvu, se Severna ni. IHF se je odločila tudi za izjemo in odobrila, da bo imela lahko skupna ekipa v kadru 20 igralcev in ne le 16 kot vse ostale.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine