Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Prve kolajne so pobrali Slovenci

Moštvo kanuistov najhitrejše, kajakaši tretji na slalomskem EP.
Luka Božič in Anže Berčič sta odlično sledila Benjaminu Savšku. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Luka Božič in Anže Berčič sta odlično sledila Benjaminu Savšku. FOTO: Nina Jelenc/KZS
31. 5. 2019 | 19:56
3:49
Prva podelitev kolajn za 20. evropskem prvenstvu v slalomu na divjih vodah in že prvo zmagoslavje za slovensko reprezentanco. Benjamin Savšek, Luka Božič in Anže Berčič so se po moštveni tekmi kanuistov povzpeli na najvišjo stopničko zmagovalnega odra in obogatili svojo zbirko odličij. Le dobro uro pozneje so njihov uspeh dopolnili Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen s tretjim mestom med navezami kajakašev.

Trojica kanuistov je v enaki zasedbi spisala že veliko lepih zgodb. Na EP 2014 je osvojila zlato kolajno na Dunaju, pred dvema letoma je bila srebrna v Tacnu in leta 2012 bronasta v Augsburgu, izkazala pa se je tudi na svetovnih prvenstvih z lanskim srebrom v Riu in bronom v Deep Creeku 2014. Tokrat je imela tesnega zasledovalca le v Francozih, ki so bili hitrejši pri vseh merjenjih vmesnega časa, a slednjič zaostali za pičlih 16 stotink sekunde. Bronasti Rusi so si že nabrali dve sekundi in 36 sekund zamude.

»Naš nastop je bil brez napak, združili smo svoje ege v moštveni duh. Vesel sem, da smo prišli do naslova prvakov, saj je bila bitka s Francozi res tesna. Prebili smo led in zdaj upam, da bomo na tem valu veslali tudi v sobotnem polfinalu in finalu za posameznike. Današnji uspeh moramo za zdaj pozabiti, upam pa, da ne bo edini in da bom imel po prvenstvu dva razloga za proslavo,« je po zmagi poudaril naizkušenejši član moštva Benjamin Savšek, ki je v pred dvema letoma osvojil naslov svetovnega prvaka na tej isti progi na francoskem jugu. Božič ga je pohvalil: »Beni je dobro napadal v ospredju in naju dobro vodil, z Anžetom sva mu le sledila. Vse se je odlično izšlo, na koncu pa smo imeli tudi nekaj sreče.«
 

Kauzerjev dotik


Še bolj so bili na trnih kajakaši. Sodniki so jim namreč najprej prisodili štiri kazenske sekunde, kar jih je potisnilo iz kroga dobitnikov kolajn, a po slovenski pritožbi dve izbrisali. Z zamudo so lahko proslavili drugo mesto s štiri sekundami in 19 stotinkami zaostanka za Češko, a z 18 stotinkami prednosti pred Nemčijo.

Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen (z leve) s srebrnimi odličji. FOTO: Nina Jelenc/KZS
Peter Kauzer, Martin Srabotnik in Niko Testen (z leve) s srebrnimi odličji. FOTO: Nina Jelenc/KZS


»Vedel sem, da sem se po neumnem dotaknil vratic s konico čolna, kar se mi zgodi zelo poredko, sicer pa je bil naš nastop zelo dober, časovno usklajen in v pravem ritmu. Na cilju sem oba fanta vprašal, ali sta ga tudi onadva polomila, in dejala sta mi, da ne. Ogled videoposnetka je potrdil, da sta govorila resnico in čez nekaj časa mi je oče zavpil z drugega brega: 'Pero, drugi ste!' Odvalil se nam je kamen s srca,« je po uspehu priznal Kauzer, ki je v dopoldanskih urah uspešno prestal tudi kvalifikacijsko tekmo kajakašev. Zasedel je 15. mesto, v nedeljski polfinale se je že v prvem poskusu uvrstil tudi Srabotnik (13.). Testenu je uspelo s petim rezultatom na drugi progi, Žan Jakše (28., 14.) pa je bil dvakrat prepočasen.

Slabše so se odrezala dekleta. Eva Terčelj, Urša Kragelj in Ajda Novak so bile s 56 kazenskimi sekundami osme med ekipami kajakašic, Eva Alina Hočevar, Alja Kozorog in Lea Novak pa so zasedle isto mesto med kanuistkami ter pred tem vse tri obtičale v kvalifikacijah tekme posameznic

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine