Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Pred peklenskim izzivom je formo pilil tudi ob boku Moju Farahu

Velenjski triatlonec David Pleše danes že petič med profesionalci na SP v ironmanu na Havajih.
David Pleše bi rad popravil doslej najboljšo uvrstitev na SP, 17. mesto. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
David Pleše bi rad popravil doslej najboljšo uvrstitev na SP, 17. mesto. FOTO: Ljubo Vukelič/Delo
13. 10. 2018 | 09:00
13. 10. 2018 | 09:33
3:17
Honolulu – »Vsekakor je cilj popraviti dosedanjo najboljšo uvrstitev,« pred današnjim nastopom na SP v ironmanu na Havajih optimistično in visoko ambiciozno zatrjuje slovenski triatlonec David Pleše. Končati bo moral globoko v zgornji polovici nastopajočih, doslej je bil namreč član moštva Bahrain Endurance najvišje – predlani – na 17. mestu.

Pri 35 letih bo vodilni slovenski profesionalni triatlonec petič doslej tekmoval med elito na najprestižnejšem tovrstnem tekmovanju na svetu, ki se ga je prvič udeležil leta 2013 in tedaj zasedel 27. mesto. Odtlej je manjkal le dve leti pozneje, sicer pa je v sleherni sezoni nanizal dovolj dobre dosežke, da si je zagotovil mesto med 50 profesionalci, ki se imajo čast postaviti v štartno linijo v Koni. Letos si je povabilo prislužil z odličnim dosežkom konec julija na ironmanu v Zürichu, ko se je celo spogledoval z zmago, nato pa je moral zaradi želodčnih težav sestopiti z vodilnega položaja, a vseeno osvojil odlično drugo mesto. Za štiri minute ga je ugnal le domači as Jan van Berkel, ki je še po kolesarskem delu zaostajal skoraj deset minut.

Vstopnico za Havaje si je priboril z 2. mestom v Zürichu. FOTO:  Ljubo Vukelič/Delo
Vstopnico za Havaje si je priboril z 2. mestom v Zürichu. FOTO:  Ljubo Vukelič/Delo


V Dolomitih in Arizoni


V zadnjem obdobju priprav je del treninga opravil tudi v domovini in precej pozornosti posvetil plavanju, v katerem je v preteklosti največ izgubljal, zdaj pa v njem uspešno klesti zaostanek za najboljšimi. Zadnje malenkosti pred vrhuncem sezone je pilil na tretjem letošnjem sklopu višinskih priprav v Arizoni, kjer se je predvsem privajal na vremenske razmere, ki ga čakajo na prvenstvu. Pred tem je avgusta v Dolomitih požiral kilometre med tamkajšnjimi zimskošportnimi središči. »Zadovoljen sem s potekom letošnjih treningov in priprav, opravil sem jih brez poškodb, kar me pred nastopom na Havajih navdaja z optimizmom,« poudarja visokorasli Velenjčan, ki že tradicionalno največ stavi na tekaški del, želi pa si, da bi čim manj dragocenih sekund izgubljal pri menjavah disciplin.

Med pripravami v Arizoni je imel prav posebno eminentno družbo nekdanjega trikratnega olimpijskega zmagovalca in šestkratnega svetovnega prvaka, britanskega atleta somalijskega rodu Moja Faraha, ki mu je višinski trening očitno koristil, saj je nato na čikaškem maratonu postavil nov evropski rekord. Tudi Pleše ima dober občutek: »Za SP se pripravljam že od julija, pred višinskimi pripravami onkraj 'luže' sem bil dvakrat v Italiji. Treniral sem enako obsežno kot minula leta, vse je bilo, kot je moralo biti, zadnje dni sem moral telo dobro spočiti in ga pripraviti za zahteven izziv,« je pojasnil Pleše, ki se je na Havajih privajal že ves teden. Na dosedanjih štirih nastopih na SP je poleg 27. in 17. mesta še dvakrat odstopil, leta 2014 in po težavah tudi lani.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine