Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Po uspešnem lovu za Doohanom potrebuje samo še nevesto

Marc Marquez je po zmagi na VN Japonske petič svetovni prvak razreda motogp, med proslavo pa si je izpahnil ramo
Marc Marquez si je po osvojitvi naslova prešerno dal duška v Motegiju. FOTO: AFP
Marc Marquez si je po osvojitvi naslova prešerno dal duška v Motegiju. FOTO: AFP
22. 10. 2018 | 23:46
4:48
Motegi – Kar 78 prvih štartnih položajev, najhitrejši krog na 60 dirkah, 115 uvrstitev na zmagovalni oder, 69 zmag in 7 naslovov svetovnega prvaka, od teh 5 v elitnem razredu motogp v zadnjih šestih sezonah ... Seznam dosežkov Marca Marqueza je izjemen, še posebej, če se spomnimo, da je star le 25 let. Svojo izjemnost je potrdil tudi kot najhitrejši na VN Japonske in si privozil lovoriko že pred zadnjimi tremi dirkami sezone.

Če smo povsem točni, si je Marquez zagotovil naslov prvaka že dva kroga pred koncem preizkušnje v Motegiju. Takrat se je Andrei Doviziosu, ki je vodil v uvodnih 20 krogih, ponesrečil poskus, da bi se v ogorčenem dvoboju s Špancem znova prebil v ospredje in je zdrsnil s proge. Nemudoma se je sicer pobral in nadaljeval dirko, toda na cilj je prispel šele kot 18. z več kot 42 sekundami zaostanka za Marquezom, ki je s tretjo zaporedno zmago in že osmo v letošnji sezoni povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem na neulovljivi 102 točki.

Do uspešne obrambe scenarija so Hondinega asa vodili še številni drugi scenariji, toda sam pravi, da prvenstvo moraš osvojiti z zmago. Zgodba ima še dodatno razsežnost, saj je še tretjič potrdil naslov na Japonskem, v domovini njegovih delodajalcev. Zadnje dirke sezone v Avstraliji, Maleziji in Valencii bodo zanj zgolj formalnost, zato pa se bo moral Dovizioso potruditi, da bo ubranil drugo mesto pred rojakom Valentinom Rossijem. Slednji resda ni zmagal od junija lani, a v tej sezoni ni odstopil niti enkrat in zaradi stanovitnosti zaostaja le za devet točk za Doviziosom, ki je zaradi padcev štirikrat ostal brez točk.

Marc Marquez je po dirki tako energično proslavljal uspeh, da si je pri tem izpahnil levo ramo. V pravi položaj sta mu jo pomagala vrniti mlajši brat Alex in eden od članov moštvenega štaba, že nekaj tednov prej pa se je dogovoril za operacijo, s katero bodo premostili težave zaradi raztegnjenih vezi v sklepu. Krajši zaplet vendarle ni pokvaril slavja velemojstra iz katalonske Cervere: »Zelo sem vesel, ker sem izkoristil že prvo priložnost za osvojitev naslova. Motegi ni ravno proga po moji meri, kar so pokazale tudi kvalifikacije, na katerih sem dosegel šele šesti čas. Toda na dirki mi je šlo vse od rok, čutil sem, da imam večje možnosti kot Dovi. Tokrat nisem čakal na zadnji krog, ampak sem ga napadel že prej. Tudi on bi si zaslužil, da bi bil na stopničkah ob meni, Calu Crutchlowu in Alexu Rinsu.«
 

Dovizioso ga sili k vadbi


Junak motociklistične sezone se je z lovorikami kraljevskega razreda v letih 2013-14 in 2016-18 izenačil z Michaelom Doohanom, ki je bil prvak petkrat zapored (1994-98). Pred njima sta le Rossi s sedmimi naslovi (2001-05, 2008-09) in Giacomo Agostini (1966-72, 1975), kar pomeni, da bi lahko Marquez še pred 30. letom starosti postal največji vseh časov. Je to zanj izziv? »Večkrat ko zmagaš, več hočeš. Ko sem prestopil v razred motogp, si nisem mogel niti v sanjah predstavljati, da bi se lahko v šestih sezonah petkrat povzpel na prestol. Zdaj se kar nočem zbuditi in včasih celo obžalujem, da mi ni uspelo tudi leta 2015, ko sta bila pred mano Jorge Lorenzo in Valentino. Toda naslednjo sezono bom vnovič začel, kot da sem začetnik in da nisem še ničesar osvojil,« razmišlja drzni Španec, ki v zgodovini SP najbolj ceni Agostinija, Angela Nieta in Rossija, saj so v raznih razredih osvojili kar 37 šampionskih trofej. V mlajšem rodu pa ima posebno mesto Dovizioso, ki mu je v zadnjih dveh sezonah najbolj vneto dihal za ovratnik.

»Brez močnih tekmecev ni pravega prvenstva, konkurenca je tista, ki te spodbuja k nenehnemu napredku. Zjutraj se spravim na trening, ker vem, da Dovi verjetno že vadi. Letos se je za nekaj časa vrnil na nekdanje položaje tudi Lorenzo, ki bo v naslednji sezoni član Honde in zato bom imel že notranje rivalstvo. Imam vse, kar sem si želel, pravijo mi, da potrebujem le nevesto,« napoveduje Marc Marquez, ki si zdaj v prostem času krajša čas s psom Stichem.

 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine