Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Lewis Hamilton priznal, da ga je bilo tudi malce strah

Na veliki nagradi Francije v formuli 1 novo dvojno zmagoslavje Mercedesa, tretji Charles Leclerc (Ferrari).
F1_VN Francije UPLOAD
F1_VN Francije UPLOAD
23. 6. 2019 | 18:30
23. 6. 2019 | 19:03
4:16
Ljubljana – Mercedesov zvezdnik Lewis Hamilton se je s četrto zaporedno zmago, šesto letošnjo in skupno 79. v formuli 1, ki jo je danes slavil na veliki nagradi Francije, še utrdil na vrhu skupne razvrstitve in je tako na najboljši poti k šestemu naslovu svetovnega prvaka. Pot k novemu uspehu si je tlakoval že v kvalifikacijah, v katerih si je z novim rekordom proge v Le Castelletu zagotovil najboljši štartni položaj, že 86. v kraljevskem avtomobilističnem razredu.

Čeprav je steza Paula Ricarda, ki leži približno 20 kilometrov severozahodno od Toulona, sila barvita, pa danes – vsaj v boju za zmago – ni postregla s prav zanimivo preizkušnjo. Znova jo je v veliki meri odločil že štart, s katerim je najbolje opravil Hamilton, ki je že v kali zatrl poskus moštvenega tekmeca Valtterija Bottasa, da bi se vendarle nekako prebil mimo njega. V nadaljevanju se je toliko oddaljil od zasledovalcev, da ga nihče ni mogel resneje ogroziti.

Njegov finski kolega se je sicer trudil po svojih najboljših močeh, v uvodnih krogih še nekako sledil Lewisovemu ritmu, po prvih postankih pa je njegov zaostanek za njim narasel že na več kot deset sekund. To pa je prednost, ki ti zagotavlja kolikor toliko mirno vožnjo, kakor je večkrat dejal nedavno preminuli avstrijski šampion Niki Lauda.
 

Nekaj se mu je odlomilo na sedežu


Angleški šampion je tekmecem nekaj upanja vlival s svojimi javljanji prek radijske zveze, s katerimi je odgovornim v moštvu sporočal svoje težave. Tako je, denimo, že v 14. krogu potarnal, da se je nekaj odlomilo na njegovem sedežu, kar pa ni (bistveno) vlivalo na njegovo dirkanje, saj je bil kljub temu najhitrejši. Po prvem postanku v boksih pa je potožil, da pnevmatike, ki so mu jih nataknili, niso tako dobre kot tiste, s katerimi je štartal.
Hamilton skoraj 20 sekund pred tekmeci. FOTO: Delova Infografika
Hamilton skoraj 20 sekund pred tekmeci. FOTO: Delova Infografika


»Zaradi velikih mehurjev, ki so nastali, me je bilo kar malce strah. Nisem še pozabil, kako je Lanceu Strollu lani razneslo gumo, potem ko je dolgo vozil z mehurji. Na srečo se je pri meni vse dobro razpletlo, seveda pa nikoli ne moreš biti prepričan o srečnem koncu,« je večkrat ponovil 34-letni Anglež in pribil, da sicer rad išče skrajne meje možnega in v takšnem dirkanju tudi najbolj uživa.

»Vendar pa tega ne bi mogel početi v takšnem slogu, če ne bi imel za seboj tako čudovite ekipe in vseh ljudi v tovarni, ki mi po svojih močeh omogočajo, da imam tako izvrsten dirkalnik,« se je vsem pri Mercedesu vnovič zahvalil Hamilton in pripomnil, da ni pričakoval tako dobrega prvega dela prvenstva. »Zaradi mene se lahko tako tudi nadaljuje,« je branilec naslova svetovnega prvaka še dejal ob pogledu na skupno razvrstitev, v kateri ima že 36 točk naskoka pred najbližjim zasledovalcem Bottasom.
 

Malo ga skrbi tokratni zaostanek


Finski dirkač je z drugim mestom potrdil veliko premoč nemške ekipe, po osmi letošnji dirki pa je priznal, da je bil Lewis tokrat hitrejši in je zato zasluženo zmagal. »Vesel in ponosen sem na moštvo, to je bil popoln vikend za nas. Malo me skrbi le tokratni zaostanek za Hamiltonom, zato moram čim prej ugotoviti, kje sem v primerjavi z njim izgubljal čas,« je poudaril 29-letni Finec in v isti sapi pribil, da njegov moštveni sotekmovalec ni nepremagljiv, kar (si) je nekajkrat že dokazal.

V Ferrariju so se tolažili s tretjim mestom Monačana Charlesa Leclerca in najhitrejšim krogom dirke, ki ga je tik pred koncem z novimi gumami odpeljal petouvrščeni Nemec Sebastian Vettel. Med obema jezdecema »poskočnih vrancev« je na nehvaležnem četrtem mestu pristal Nizozemec Max Verstappen (Red Bull).

Naslednja dirka bo že v nedeljo na sporedu v nam bližnjem Spielbergu.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine