Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Zmagoslavje Etiopijca, Kobe za las izboljšal slovenski rekord proge

V tekih na 10 in 21 kilometrov so se na ljubljanskem maratonu zmag veselili Liza Šajn, Klara Lukan, Jakob Medved in Vid Botolin.
Etiopijec Getaneh Molla Tamire je veliki zmagovalec ljubljanskega maratona. FOTO: Matej Družnik/Delo
Etiopijec Getaneh Molla Tamire je veliki zmagovalec ljubljanskega maratona. FOTO: Matej Družnik/Delo
M. Š., STA
20. 10. 2024 | 09:50
20. 10. 2024 | 14:43
6:20

Zmagovalec 28. ljubljanskega maratona je Etiopijec Getaneh Molla Tamire. Z 42-kilometrsko progo je opravil v času dveh ur, šestih minut in 29 sekund. Drugo mesto si je pritekel lanski zmagovalec, Kenijec Edmond Kipngetich (+ 0:34), tretji pa je bil njegov rojak Collins Kipkurui Kipkorir (+ 0:59).

Primož Kobe je izboljšal slovenski rekord maratona v Ljubljani. FOTO: Matej Družnik/Delo
Primož Kobe je izboljšal slovenski rekord maratona v Ljubljani. FOTO: Matej Družnik/Delo

Najboljši Slovenec je bil po pričakovanju Primož Kobe, ki je zasedel osmo mesto. S časom 2;18:21 je za pičlo sekundo izboljšal slovenski rekord proge Romana Kejžarja. S tem je osvojil tudi naslov državnega prvaka. »Ves čas sem verjel, da sem sposoben teči rekord, čeprav sem bil v drugi polovici v veliki krizi. A sem ohranil mirno glavo, poslušal spodbujanje gledalcev in si vlival upanje. Napako sem naredil na 16 km, kjer sem z Mitjo Krevsom, ki je bil tedaj z mano, šel hitreje za Jakobom Medvedom (zmagovalcem na 21 km), ki sva ga videla pred sabo. Šest kilometrov pozneje sem plačal za to. Pred tem pa na 15 km nisem vzel pijače, kar se na maratonu zelo pozna,« je razložil Kobe. Za njim sta v cilj pritekla Matic Modic (2;24:09) in Domen Hafner (2;24:19).

Anja Fink Malenšek je nova državna prvakinja v maratonu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Anja Fink Malenšek je nova državna prvakinja v maratonu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Med ženskami je zmago z dosežkom 2;20:17 slavila Kenijka Joyce Chepkemoi Tele. Družbo na odru za najboljše sta ji delali Etiopijki Gadise Mulu Demissie (+ 0:42) in Zinash Gerado Senbeta (+ 3:47). Med Slovenkami je bila najhitrejša Anja Fink Malenšek (2;39:10), ki je bila skupno šesta. Tako se je veselila naslova državne prvakinje. »Zelo sem zadovoljna, nisem pričakovala tako dobrega izida. Poleti sem bila poškodovana in sem začela trenirati šele pred enim mesecem. Začela sem tudi z opravljanjem zobozdravniškega poklica, ki me tudi zelo veseli. Danes nisem bila v družbi žensk, vedno sem bila na progi s tekači. Vreme je bilo izvrstno, vzdušje od progi zelo dobro, a seveda neprimerljivo s tistim na največjih maratonih, kot je denimo v Londonu. Zahvaljujem se Roku Puharju, ki je tekel z mano in skrbel za ritem,« je dejala Anja Fink Malenšek. Za njo sta se zvrstili Saša Pisk (2;46:12) in Neja Kršinar (2;47:40).

Liza Šajn je bila najhitrejša v polmaratonu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Liza Šajn je bila najhitrejša v polmaratonu. FOTO: Matej Družnik/Delo

V polmaratonu zmagoslavje Lize Šajn in Jakoba Medveda

V teku na 21 kilometrov je bil najhitrejši Jakob Medved. Zmagal je s časom 1;07:16, kar je novi slovenski rekord v konkurenci do 23 let. »Imel sem načrt, da bi se pridružil najboljšim maratoncem in tekel na koncu čim bližje času 1;03. A po nekaj kilometrih sem videl, da je bil ritem premočan. Zato sem ga znižal. Prvih šest kilometrov sem bil v skupini, potem pa sem tekel sam,« je povedal Medved.

Z zaostankom 23 sekund je drugo mesto osvojil Mitja Krevs, tretji pa je bil Timotej Bečan (+ 2:03). V ženski konkurenci je bila s časom 1;12:17 razred zase Liza Šajn.

Jakob Medved je zmagovalec polmaratona. FOTO: Matej Družnik/Delo
Jakob Medved je zmagovalec polmaratona. FOTO: Matej Družnik/Delo
Za članico Akademskega atletskega društva Slovan sta s precejšnjim zaostankom v cilj pritekli drugouvrščena Jasmina Pitamic Vojska (+ 6:03) in tretjeuvrščena Nuša Mali (+ 10:14).

Klara Lukan in Vid Botolin sta z rekordoma proge zmagala v teku na 10 kilometrov. Lukanova je za četrto slavje na tej razdalji tekla 31:49 minute in za več kot pol minute izboljšala rekord izpred treh let (32:32). Botolin je ubranil lansko zmago in s časom 29:54 poskrbel za prvi tek pod pol ure.

Prejšnji rekord je imel Italijan Ahmed El Mazoury, ki je leta 2022 zmagal s časom 30:19, Botolin pa je lani zmagal s 30:40, kar je bil doslej najboljši dosežek slovenskih atletov.

Drugi je bil tokrat Jan Kokalj, ki je vodil večji del teka, v samem zaključku pa je zaostal za devet sekund za Botolinom, ki je ob koncu silovito pospešil. Za slovenskima reprezentantoma je bil tretji Caleb Greenwich, ki tekmuje za Bosno in Hercegovino (31:09).

Klara Lukan je prepričljivo zmagala v teku na 10 kilometrov. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters
Klara Lukan je prepričljivo zmagala v teku na 10 kilometrov. FOTO: Aleksandra Szmigiel/Reuters

Lukanova je zmagala z veliko prednostjo. Drugouvrščena Tjaša Vrtačič (34:01) je zaostala za debeli dve minuti, tretja pa je bila Klara Močnik (36:42). »V zadnjem kilometru sem se pridružila enemu od tekačev, prej pa sem tekla v svojem ritmu. Vzdušje ob progi je bilo kot vedno izvrstno. Manj je bilo ovinkov, proga se je nežno vzpenjala in ni bilo šokov. Proga je bila lepša kot lani, a še vedno ne tako dobra kot pred leti. Želim si, da bi se tista vrnila nazaj. Razmere so bile super. Počasi se bom odpravila v Ugando na višinske priprave za naslednjo sezono, to je bila po vsej verjetnosti moja zadnja letošnja tekma,« je povedala zmagovalka teka na 10 kilometrov.

V Ljubljani je pravi tekaški praznik. FOTO: Matej Družnik/Delo
V Ljubljani je pravi tekaški praznik. FOTO: Matej Družnik/Delo

Včeraj je bilo na štartu v središču Ljubljane 8128 mladih. Teke so odprli najmlajši, med lumpiji je bilo 1733 otrok, promocijsovakih tekov za učence od 1. do 5. razreda se je udeležilo 3438 otrok, šolskih tekov od 6. do 9. razreda pa 2015. Srednješolcev je bilo 778.

Na inkluzivnem teku je bilo 134 tekačev ter okrog sto na teku Inštituta Zlata pentljica za otroke z rakom. Tekači so darovali za njihovo varovanko Tinko Tonejc, 10.000 evrov bodo namenili za slušni aparat.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine