Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Janja Garnbret razred zase, tudi v tretje je šlo rado

Slovenska šampionka je zmagala tudi na tretji tekmi sezone za svetovni pokal. Prve stopničke za Peharca.
Janja Garnbret v tej sezoni nima prave konkurence. FOTO: Blaž Samec
Janja Garnbret v tej sezoni nima prave konkurence. FOTO: Blaž Samec
P. Z., M. F.
28. 4. 2019 | 14:20
28. 4. 2019 | 15:38
3:30
Športna plezalka Janja Garnbret je še naprej nepremagljiva v svetovnem pokalu. Zmagala je tudi na tretji tekmi sezone na balvanih na Kitajskem. Pred tem je bila najboljša v Švici in Rusiji. Bila je edina, ki je dosegla vse vrhove v kvalifikacijah, polfinalu in finalu.

V predolimpijski sezoni 20-letna Garnbretova prav nič ne popušča in kaže izjemno telesno pripravljenost. Vodila je že po kvalifikacijah in polfinalu, tretjo zmago sezone pa je potrdila s prepričljivim finalnim nastopom, v katerem je rešila vse štiri balvanske probleme v najmanjšem številu poskusov. Edini problem, ki ji je povzročal malo več težav, je bil drugi, a je tudi tega na koncu suvereno razrešila. Za Korošico je to 22. zmaga za svetovni pokal na njeni izjemni športni poti.

"Noro! To je moja tretja zaporedna letošnja zmaga. Danes sem imela tudi malo sreče, v drugem balvanu se je malce zapletlo, ampak na koncu se je izšlo super," je razmišljala Korošica, ki se bo na balvanih in v težavnosti dokazovala na vseh tekmah v sezoni.

Druga je bila Japonka Akijo Noguči, ki je edina lahko vsaj približno sledila tempu slovenske tekmovalke, tretje mesto pa je pripadlo Avstrijki Jessici Pilz, ki je boj za drugo mesto z Nogučijevo izgubila na tretjem balvanu, na katerem ni prišla do vrha.
 

Kadićeva šesta


Katja Kadić, ki se je odlično odrezala v kvalifikacijah in polfinalu, v katerem se je uvrstila tik za vodilno Garnbretovo, je v svojem prvem finalnem nastopu letos, brez preplezane smeri do vrha, s štirimi conami vpisala šesto mesto.

Športno-plezalna karavana ostaja na Kitajskem. Naslednja postaja svetovnega pokala bo po prvomajskih praznikih od petka do nedelje Wujiang. Pred julijskim začetkom težavnostne sezone bosta nato na sporedu le še dve balvanski tekmi v svetovnem pokalu maja v Münchnu in junija v Vailu. Garnbretova je s tremi zmagami na pragu premiernega naslova skupne zmagovalke svetovnega pokala v balvanskem plezanju.


Peharc prvič na odru


Anže Peharc je prvič stal na stopničkah. FOTO: Uroš Hočevar
Anže Peharc je prvič stal na stopničkah. FOTO: Uroš Hočevar


Slovensko plezanje je svojega predstavnika na stopničkah imelo tudi v moški konkurenci. Anže Peharc si je premierni finale v karieri priboril v Rusiji pred dvema tednoma, tokrat pa se je prvič na svoji športni poti povzpel na zmagovalni oder v svetovnem pokalu. Bil je najboljši po polfinalu, v finalu pa je zaostal za zmagovalcem Francozom Manuelom Cornujem, drugo mesto je pripadlo Japoncu Tomoi Narasakiju. Oba tako kot Peharc nista rešila vseh balvanskih problemov in sta ostala pri treh vrhovih in coni, o zmagi ter nosilcu drugega oziroma četrtega mesta je odločalo število poskusov, potrebnih za osvojitev posameznih smeri.

Gregor Vezonik je v polfinalu zasedel osmo mesto in je za malenkost zgrešil šesterico najboljših. Najboljši slovenski plezalec na balvanih Jernej Kruder, lanski zmagovalec skupnega seštevka v tej disciplini, ki je bil pred dvema tednoma najboljši v Moskvi, je tokrat obstal v kvalifikacijah na  34. mestu.
 

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine