Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Izvolili so vlado športne enotnosti

Bogdanu Gabrovcu soglasna podpora za drugi mandat na čelu Olimpijskega komiteja Slovenije (OKS).
Bogdan Gabrovec (levo) je na volitvah predsednika OKS prejel plebiscitarno podporo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Bogdan Gabrovec (levo) je na volitvah predsednika OKS prejel plebiscitarno podporo. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
16. 12. 2018 | 15:37
16. 12. 2018 | 22:23
6:46
Ljubljana – Volilna seja skupščine Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez se ni mogla končati drugače kot z izvolitvijo Bogdana Gabrovca za novega-starega predsednika, saj je bil edini kandidat za to funkcijo. Nekoliko presenetljiva je bila le popolna enotnost slovenske športne srenje, v kateri nihče ni nasprotoval drugemu štiriletnemu mandatu nekdanjega predsednika Judo zveze Slovenije.

Volilne številke bržkone ne zrcalijo povsem stanja duha v športni bazi, a plebiscitarne številke – Gabrovec je prejel 98,6 odstotka glasov oziroma glasove vseh drugih navzočih delegatov, saj je bil edini vzdržani glas njegov – predsedniku dajejo popolno podporo pri uresničevanju začrtanega programa, pri katerem se je v zadnjih štirih letih zataknilo predvsem tam, kjer je imel opravka z državo.



Športna srenja se je, kot kaže, odločila, da bo ne glede na morebitna notranja trenja, monolitno nastopila v pogajanjih s tretjimi osebami. »Po tej seji skupščine minuli mandat ocenjujem bolj pozitivno, kot sem ga v iztekajočem letu. Morda sem bil preveč samokritičen do tistega, česar nismo naredili. Če pomislim na prihodnost, verjamem, da lahko neuresničene zadeve rešimo zelo hitro. Izvolitev pomeni veliko odgovornost. Pred štirimi leti so mi dejali, da sem stopil v zelo velike čevlje, zdaj imam sam občutek, da vstopam v velike čevlje zaradi vseh nalog in odgovornosti, s katerimi se bom moral še soočiti. Če ne izkoristimo obdobja debelih krav, ne bomo uresničili tega, kar smo si zadali,« si predvsem boljšega gmotnega položaja slovenskega športa želi Gabrovec, ki se bo najprej lotil javnih virov financiranja, državne blagajne in Fundacije za šport.

»Ena prednostnih nalog bo dobiti manjkajoča sredstva, ki so bila v zadnjih osmih letih skozi varčevalne ukrepe športu na nepravičen način odvzeta. Verjamem in upam, da bo konsenz pomenil sporočilo državi, da bi bil enkratni dvig v znesku sedem milijonov evrov prava poteza, ki bi športu pomagala, da bi se vrnil v prave okvirje financiranja. Glede na presežke v proračunu bi to lahko z rebalansi za leta 2019 in 2020 tudi dosegli,« si 65-letni predsednik želi, da bi se obseg javnega financiranja z eno potezo vrnil na raven pred gospodarsko krizo.


Vsi so našli svoje mesto


Predsedniki nacionalnih zvez v kolektivnih športih so bili med prvim Gabrovčevim mandatom najbolj kritični, zdaj so vsi njihovi predstavniki dvignili zeleni kartonček. Tudi predsednik Odbojkarske zveze Slovenije Metod Ropret. »Glasovanje potrjuje, da je OKS dobro voden, da strokovne službe korektno opravljajo svoje delo. V štirih letih pride do obdobij, ko vzniknejo tudi bolj polemične debate, tudi mi smo jo imeli. Predsednik je te stvari razumel in jih postavil v okvirje, ki so sprejemljivi za vse. Prepričal nas je s tem, da smo skozi pravilnike in poslovnike bili vsi deležni mesta, za katerega mislimo, da si ga kot panoge zaslužimo. Vsi bi si želeli še več in bolje, sprijazniti pa se moramo z realnostjo,« je podporo vodstvu krovne športne organizacije izrazil Ropret.


Vrnili so se smučarji


Gabrovcu je uspelo bojno sekiro zakopati tudi s Smučarsko zvezo Slovenije, ki je pred štirimi leti stežka sprejela, da v izvršnem odboru OKS ni imela predstavnika. Po novem ima podpredsednika OKS Enza Smrekarja. »Volilni sistem ne bi smel dovoljevati takšne anomalije, da mi kot redni udeleženci olimpijskih iger in najtrofejnejša zveza glede olimpijskih kolajn ne bi bili zraven. Zadnji mandat smo spremljali kot pasivni opazovalci, popolnoma zadovoljni z njim ne moremo biti, kar nekaj priložnosti je bilo zamujenih, tako pri nastajanju Zakona o športu, kot tudi glede tega, da se nismo dotaknili Zakona o društvih in njegovega neživljenjskega dela, ko govori o kazensko-premoženjski odgovornosti predsednikov, ki funkcijo opravljajo volontersko. Prišla je pobuda z več strani, da se SZS spet aktivneje vključi v delo OKS. Odločitev ni bila najlažja, ker pa po naravi nisem tak, da bi jamral in stokal, imel sto predlogov in za njihovo uresničitev ne bi nič naredil, sem rekel, da bom prispeval nekaj svojega znanja in tudi navez v gospodarstvu ter politiki. Postranski motiv je tudi, da spoznam, kako ta organizacija deluje, katera področja so potrebna izboljšave,« je ob vstopu v ožje vodstvo OKS povedal predsednik Smučarske zveze Slovenije.

Nekoliko presenetljiva je bila le popolna enotnost slovenske športne srenje, v kateri nihče ni nasprotoval drugemu štiriletnemu mandatu nekdanjega predsednika Judo zveze Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Nekoliko presenetljiva je bila le popolna enotnost slovenske športne srenje, v kateri nihče ni nasprotoval drugemu štiriletnemu mandatu nekdanjega predsednika Judo zveze Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Ali to pomeni, da se bo čez štiri leta, ko se bo Gabrovec poslovil, potegoval tudi za mesto predsednika OKS? »O tem še ne razmišljam in se s tem ne obremenjujem, pustimo času čas. Pomembno bo tudi, kako bom v tem času deloval, kakšen bo učinek mojega dela na športno srenjo in kakšno bo mnenje ljudi. V tako zgodbo ne vstopaš le zaradi osebne ambicije ali egocentričnosti. Najprej je potreben širši konsenz in podpora, potem se začne razmišljati o tem,« je še povedal Smrekar.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine