Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Prado razred zase na domači zemlji, Gajser okrepil vodstvo

V Španiji je svetovni prvak Tim Gajser osvojil drugo mesto in povečal prednost pred Antoniom Cairolijem. Sledijo tri dirke na belgijski mivki.
Tim Gajser je bil drugi na VN Španije. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser je bil drugi na VN Španije. FOTO: Honda Racing
11. 10. 2020 | 16:49
11. 10. 2020 | 16:50
5:25
Svetovni prvak v elitnem motokrosističnem razredu MXGP Tim Gajser je na dirki za VN Španije osvojil drugo mesto in je še povečal prednost pred glavnim tekmecem Antoniom Cairolijem, ki zdaj znaša že 24 točk. Gajser je bil v prvi vožnji tretji in v drugi drugi, s čimer je osvojil pomembnih 42 točk. Glavni tekmec Cairoli je bil šesti.

Nova proga Xanadu-Arroyomolinos (trda zemlja) v predmestju Madrida je bila uganka za vseh 22 dirkačev. Ampak Gajser se je hitro spoprijateljil z njo. V zadnjem krogu kvalifikacij je postavil najboljši čas in je prvi izbiral štartno mesto. Cairoli je izbiral šele 16. Slovenec se je postavil skrajno levo, ampak štarti mu še vedno delajo težave. V prvi zavoj je prišel šele šesti, znova pa je bil najhitrejši domačin Jorge Prado. Gajser se je hitro prebil na peto mesto, dobra novica je bila, da je bil Cairoli enajsti, le mesto pred njim pa Jeremy Seewer, ki je tudi nevaren v boju za naslov.

Gajser je povečal prednost pred Cairolijem. FOTO: Honda Racing
Gajser je povečal prednost pred Cairolijem. FOTO: Honda Racing


Bolje kot Gajser je začel njegov moštveni kolega v Hondi Mitch Evans, ki je vozil za vodilnim Pradom. Gajser je medtem prehitel Clementa Desalla in prišel na četrto mesto. Pred njim je bil Romain Febvre. Zadaj je začel bolje voziti Cairoli, ki je prehitel Seewerja. Febvre je ukanil Evansa, ki je potem predse spustil prvaka. Po osmih minutah je izgledalo veliko bolje za Gajserja, ki je bil tretji in je začel loviti Febvra, medtem ko si je Prado privozil kar lepo prednost. Evans je zaradi grdega padca odstopil, vendar Gajser ni več potreboval kritja hrbta, saj je bil Desalle že štiri sekunde za njim. Devetkratni svetovni prvak Cairoli je bil sedmi in Seewer osmi, a slednji je padel in izgubil dve mesti.
 

Prado suveren na domači progi


Med Pradom, Febvrom in Gajserjem so bile štiri sekunde, vsi trije so imeli podoben ritem, zato se do konca vrstni red ni spremenil. Gajser pa je še pridobil nekaj pomembnih točk pred Cairolijem in Seewerjem. Italijan je izgubil šest točk, razlika do Gajserja je narasla z 11 na 17 točk.

Daleč najboljši je bil v prvo domači matador, 19-letni Prado, ki se je veselil 25 točk. Žal mu je bilo le, ker se ni mogel veseliti z navijači. »Prvič sem zmagal prav doma v Španiji v MX2, občutek je izjemen. Upam, da mi bo šlo tako dobro tudi v drugo in da bom osvojil domačo veliko nagrado,« je povedal as KTM, ki se je utrdil na četrtem mestu v skupnem seštevku.
 

Poškodba Evansa


Gajser je bil zadovoljen z izkupičkom prve vožnje, je pa obžaloval poškodbo zapestja Evansa, ki je bržčas nov dirkač, ki je končal sezono. »Nisem najboljše štartal, ampak potem sem hitro našel ritem. Želel sem napasti Febvra, ampak bil je predaleč. Sprijaznil sem se s tretjim mestom, ki je kar dober izid glede na okoliščine. Žal mi je za Mitcha, želim mu čim prejšnje okrevanje in vrnitev na stezo,« je med obema vožnjama povedal 24-letni Haložan iz Pečk.

Gajser brani naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing
Gajser brani naslov svetovnega prvaka. FOTO: Honda Racing


V drugi vožnji podobna zgodba. Prado je spet švignil v ospredje, Gajser pa je iz prvega ovinka prišel peti, ampak takoj je izkoristil najboljšo linijo in se prebil na drugo mesto mimo Cairolija. Kmalu je napadel Prada, vendar je Španec ostal spredaj. Tretji je bil Febvre, četrti Seewer, peti Glenn Coldenhoff in šesti Cairoli. Na progi je po odstopu Dylana Walsha ostalo le 20 dirkačev, kar je pomenilo, da so prav vsi dobili točke.
 

Napaka brez posledic


Prado je kar letel po progi in nizal najboljše čase. Gajser se mu ni mogel približati in je po desetih minutah zaostajal dve sekundi. Mladi Španec je na večini prejšnjih dirk ob koncu popustil in bolj izkušeni Slovenec je čakal na njegovo napako. Toda deset minut pred koncem jo je storil sam, zapeljal s proge, ampak ni izgubil drugega mesta, je bila pa zmaga že daleč, saj je imel Prado več kot pet sekund prednosti. Gajser je lahko bil miren, saj je bil Febvre daleč zadaj. Cairoli se je osamljen vozil na šestem mestu. Končalo se je brez napetosti, popoln dan je imel Prado.

»Prvič sem bil najboljši v obeh vožnjah, zmagati na domači dirki je fantastično,« je bil na uspeh ponosen Prado, lani prvak v razredu MX2.

Antonio Cairoli se ni najbolje znašel na progi v Španiji. FOTO: Leon Vidic
Antonio Cairoli se ni najbolje znašel na progi v Španiji. FOTO: Leon Vidic

 

Herlings na operacijo


Sprva vodilni Jeffrey Herlings je končal sezono, ker se je odločil za operacijo stopala. Do konca je še šest dirk, sledi mivkasti trojček v belgijskem Lommlu, kjer Gajser tradicionalno ne blesti, končalo pa se bo z novo trilogijo v Italiji, takrat v Trentinu (Pietramurata), kjer bo Gajser imel verjetno tudi veliko podporo navijačev, če bodo lahko prišli ob progo.

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine