Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Še ena popolna petdesetica za Gajserja

Tim Gajser je ponovil dosežek iz Pietramurate in zmagal v obeh vožnjah VN Latvije. Pokvarjena dirka za glavnega izzivalca Jorgeja Prada.
Tim Gajser motokros mxgp honda Foto
Tim Gajser motokros mxgp honda Foto
24. 4. 2022 | 13:52
24. 4. 2022 | 18:20
4:31

Slovenski motokrosistični as Tim Gajser (Honda) je tako kot pred dvema tednoma osvojil maksimalno število točk v razredu MXGP. Dobil je obe vožnji dirke za VN Latvije v Kegumsu. Na roko mu je šel tudi slab dan glavnega izzivalca Jorgeja Prada (GasGas) in tako je njegova prednost v skupnem seštevku sezone 2022 močno narasla. Zdaj znaša že 66 točk.

»Super srečen sem. Imel sem soliden štart, uspelo mi je priti v ospredje, potem sem nadziral dirko in užival v vožnji,« je bil kratek in jedrnat Gajser, ki je na volilni dan drugič zapored zaslišal Zdravljico ter prejel rdečo številko. Na zmagovalnem odru, pred katerim je bilo tudi nekaj slovenskih zastav, sta mu družbo delala Pauls Jonass (Husqvarna) in Ruben Fernandez (Honda).

Gajser je bil v sobotnih kvalifikacijah tretji, na štartu prve vožnje je prehitel domačina Jonassa, toda potem storil manjšo napako in agresivnega Latvijca pustil predse. V vodstvu je bil Prado, ki je ohranjal prednost dveh sekund. Štirikratni svetovni prvak iz Pečk je vozil v novem dresu s kombinacijo svetlo modre in živo rumene barve. V mehki mivki se sprva ni najboljše počutil in mu ni uspelo resneje pritiskati na Jonassa, ta pa tudi ni bil dovolj blizu Špancu.

Tim Gajser je dobil obe vožnji v Latviji. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser je dobil obe vožnji v Latviji. FOTO: Honda Racing

Mrtvi tek se je končal šest minut pred koncem, ko je Gajserju uspel prehitevalni manever in se je povzpel na drugo mesto. Prado, ki je po petih dirkah za njim zaostajal 33 točk, je imel sekundo in pol prednosti, toda Slovenec je že bil v šampionskem ritmu in je štiri minute pred koncem prišel v vodstvo, ko je tekmecu presekal pot in ga zadržal za seboj. Tik pred ciljem je Prado sicer želel na silo do zmage, vendar je pri pristanku trčil v zadnji del Timovega motorja in padel ter zasedel šele 12. mesto, kar je bila nova voda na Gajserjev mlin.

Ne ve, kaj je mislil Prado

»Užival sem na motorju, na začetku nisem želel preveč pritiskati. Nekje na sredini dirke sem se odločil, da ju prehitim in to mi je uspelo. Ustvaril sem si majhno prednost, toda v zadnjih krogih sem storil nekaj napak. Jorge se mi je približal. Ne vem točko, kaj je razmišljal, ko je skočil name. Na koncu sem lahko zelo vesel,« je v cilju povedal Tiga243, ki je tudi pred dvema tednoma v Pietramurati osvojil maksimalnih 50 točk. Zdaj je 25-letnik že pri 38 zmagah v karieri.

Tim Gajser je bil premočan za konkurenco. FOTO: Honda Racing
Tim Gajser je bil premočan za konkurenco. FOTO: Honda Racing

V drugi vožnji je bil še bolj suveren, sicer je spet začel na tretjem mestu, toda zelo hitro ugnal Rubena Fernandeza, 15 minut pred koncem pa švignil mimo Jonassa in se ni več oziral nazaj. Prado je imel pokvarjen vikend, tudi v drugi vožnji je padel in zdrsnil s 6. na 17. mesto, na koncu pa bil 13. Tako se mu je v skupnem seštevku močno približal Maxime Renaux (Yamaha).

Tudi tokrat nista nastopila svetovni prvak Jeffrey Herlings (KTM) in Romain Febvre (Kawasaki), ki nimata več možnosti za osvojitev naslova. Naslednja dirka bo 8. maja za VN Italije v Maggiori.

Izidi VN Latvije v Kegumsu – MXGP: 1. Gajser (Slo, Honda) 50 (25+25), 2. Jonass (Lat, Husqvarna) 44 (22+22), 3. Fernandez (Špa, Honda) 38 (20+18), 4. Coldenhoff (Niz, Yamaha) 36 (16+20), 5. Renaux (Fra, Yamaha) 31 (15+16); skupno: 1. Gajser 286, 2. Prado (Špa, GasGas) 220, 3. Renaux 215, 4. Seewer (Švi, Yamaha) 187, 5. Coldenhoff 177; MX2: 1. Geerts (Bel, Yamaha) 50, 2. Horgmo (Nor, Kawasaki) 40, 3. Vialle (Fra, KTM) 36, 11. Pancar (Slo, KTM) 18; skupno: 1. Geerts 244, 2. Vialle 244, 3. Laengenfelder (Nem, GasGas) 181, 15. Pancar 63.  

Sorodni članki

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine