Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Evropski podprvaki vnovič med mundialsko elito

Mednarodna zveza črtala kvalifikacije za SP 2022, Slovenci z uvrstitvijo na svetovni lestvici že med udeleženci.
Dvakratni evropski podprvaki so si zaradi svoje kakovosti in prikazanih iger že priigrali nastop na svetovnem prvenstvu leta 2022. FOTO: Uroš Hočevar
Dvakratni evropski podprvaki so si zaradi svoje kakovosti in prikazanih iger že priigrali nastop na svetovnem prvenstvu leta 2022. FOTO: Uroš Hočevar
Marko Uršič
4. 12. 2020 | 06:00
3:42
Slovenska moška odbojkarska reprezentanca bo še drugič zapored nastopila na svetovnem prvenstvu. Odgovorni pri Mednarodni odbojkarski zvezi (FIVB) so namreč odločili, da kvalifikacij za prvenstvo leta 2022 ne bo, slovenska izbrana vrsta pa si je z visoko uvrstitvijo na svetovni lestvici tako že zagotovila nastop v Rusiji.

Na SP, moški bo torej v Rusiji, ženske pa na Nizozemskem in Poljskem, bo igralo 24 reprezentanc, ob gostiteljih Rusih je mesto na moškem prvenstvu pripadlo še svetovnim prvakom Poljakom, pri dekletih se bodo ob Nizozemkah in Poljakinjah v boj za lovoriko podale še branilke svetovne krone Srbkinje. Neposredno uvrstitev na odbojkarski mundial si bosta zagotovili tudi po dve najuspešnejši reprezentanci z vsakega od petih celinskih prvenstev. Uvrstitve zgoraj omenjenih reprezentanc na evropskem prvenstvu v to kvoto ne štejejo.

Preostalih dvanajst držav udeleženk SP za moške bo določila lestvica FIVB, na kateri slovenska izbrana vrsta ta čas zaseda visoko 12. mesto. Glede na to, da bo FIVB za nastop na SP upoštevala lestvico ob koncu leta 2021 in da bodo Slovenci kot evropski podprvaki na eurovolleyju nastopili prihodnje leto, v razvrstitvi FIVB v nobenem primeru ne bodo mogli izgubiti toliko mest, da v Rusiji ne bi igrali. Slovenke v ženski svetovni razvrstitvi zasedajo 30. mesto, nastop na evropskem prvenstvu 2021, na katerem bi svojo uvrstitev na lestvici lahko še izboljšale, pa si morajo še zagotoviti v kvalifikacijah.
 

Kovač odšel po SP


Svetovno prvenstvo za odbojkarje v Rusiji bo med 26. avgustom in 11. septembrom 2022, izbrane reprezentance bodo igrale v kar desetih mestih – Moskvi, St. Peterburgu, Kaliningradu, Jaroslavlu, Kazanu, Ufi, Jekaterinburgu, Novosibirsku, Kemerovu in Krasnojarsku. Na Nizozemskem bo globalno tekmovanje odbojkaric v treh mestih (Arnhemu, Apeldoornu in Rotterdamu), na Poljskem v petih (Gdansku, Lodžu, Katovicah, Vroclavu in Krakovu).

Reprezentančni kapetan Tine Urnaut se bo s soigralci na SP spet morebiti meril s Poljaki kot v polfinalu evropskega prvenstva v Stožicah. FOTO: Uroš Hočevar
Reprezentančni kapetan Tine Urnaut se bo s soigralci na SP spet morebiti meril s Poljaki kot v polfinalu evropskega prvenstva v Stožicah. FOTO: Uroš Hočevar


Slovenski odbojkarji so premierno na SP nastopili leta 2018 v Italiji, mundial je sicer gostila še Bolgarija. V uvodnem delu tekmovanja so v skupini A v Firencah premagali Dominikansko republiko s 3:1, z enakim izidom Japonsko, po vodstvu Belgije v nizih z 2:0 so uprizorili zasuk in na koncu zmagali s 3:2.

Proti Argentini so v nizih vodili z 2:1, a tekmo izgubili z 2:3, znova je bilo v petem nizu 15:13, a tokrat za gavče. Proti gostiteljem Italijanom so prešli v vodstvo z 1:0, a so naslednje tri nize dobili azzurri. V drugem delu tekmovanja so izbranci slovenskega selektorja Slobodana Kovača v Bologni spet ugnali Belgijce, tokrat s 3:0, nato so z enakim izidom izgubili z Brazilijo in na koncu z Avstralijo z 2:3.

Slovenija je po nekajdnevnem preračunavanju na koncu na svojem krstnem SP zasedla končno 12. mesto.
Razočaranje Kovača nad pristopom reprezentantov, še posebno ga je ujezil poraz z Avstralijo pa tudi brazilska tekma, je nato po mesecih privedlo tudi do njegovega slovesa s položaja selektorja izbrane vrste.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine