Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Emi po imenitni predstavi tudi prestižni šampionski pas združenja WBC

Slovenska boksarska zvezdnica Ema Kozin prepričljivo po točkah premagala izkušeno Urugvajko Chris Namus.
Sodnik Jürgen Langos je takole po zmagi dvignil roko Emi Kozin, ki je po hudem boju ugnala Chris Namus. FOTO: Miha Šimnovec
Sodnik Jürgen Langos je takole po zmagi dvignil roko Emi Kozin, ki je po hudem boju ugnala Chris Namus. FOTO: Miha Šimnovec
17. 10. 2020 | 22:18
17. 10. 2020 | 23:07
4:37
Slovenska boksarska »princeska« Ema Kozin je v svojem doslej najpomembnejšem dvoboju prikazala najboljšo predstavo in zanesljivo po točkah s 97:93, 98:92 in 97:93 ugnala izkušeno Urugvajko Chris Namus. Z odmevno zmago si je ob naslovih svetovne prvakinje po različicah WBF in WIBA v srednji kategoriji izbojevala tudi zeleni šampionski pas uglednega združenja WBC.

Borki sta že takoj začeli zelo odločno in nista izgubljali pretirano časa z medsebojnim »spoznavanjem«. Južnoameričanka je sprožila več udarcev, toda Ema ji ni osta(ja)la dolžna, kar je izdajal tudi Chrisin hitro pordečel obraz. Če sta morda v uvodni rundi še malo varčevali z močjo, sta šli že v drugi na polno. Namusova je napadala, Kozinova ji je vračala. Čeprav je Ema prejela kar nekaj čistih udarcev, je ti niso vrgli iz tira.
image_alt
Urugvajka presenetila Emo z darilom in zapisom v slovenščini


Naši »princeski« je še posebej dobro uspela peta runda, v kateri je tekmici zadala več zaporednih direktov in krošejev. Toda dvoboj je bil še naprej sila izenačen in tudi sodniki se niso mogli zediniti, katera je boljša. Po štirih rundah je pri dveh točkovalcih z 39:37 vodila Kozinova, pri enem pa je bila z enakim izidom v prednosti Namusova.
image_alt
Trener Eme Kozin si je pošteno oddahnil


»Gibaj se, ven iz kota!« je vpil trener Rudolf Pavlin in svojo varovanko, ki jo je z nasveti uspešno vodil tudi njen drugi trener Redžo Ljutić, po natančno merjenem udarcu nemudoma tudi pohvalil: »Tako ja, super delaš!« Neustrašni borki nista popuščali, morda je bila videti aktivnejša Urugvajka, toda veliko njenih udarcev je končalo v Eminih rokavicah.

Po osmih rundah je Kozinova, ki je čedalje bolj prevzemala pobudo, vodila že pri vseh treh sodnikih s 77:75, 79:73 in 78:74. Zmaga in šampionski pasovi po različicah WBC, WBF in WIBA ji niso mogli več uiti. Svojo barko je 21-letnica iz Šmartnega ob Savi varno pripeljala do konca in si prislužila glasen aplavz.
image_alt
Za Kozinovo bodo pesti stiskali tudi nemški policisti


»Presrečna sem, pravzaprav še ne dojemam, kaj mi je uspelo. Počutim se, kot da bi priplezala na vrh neke gore. A že med pripravami sem si govorila, da mi je ta šampionski pas namenjen. Potrebovala sem sicer kakšno rundi ali dve, da sem prišla v ritem, potem pa sem začela uživati v borbi,« po največjem uspehu doslej ni skrivala navdušenja Kozinova.

Ema je tako postala druga slovenska svetovna prvakinja s šampionskim pasom ene od štirih najbolj cenjenih organizacij po Dejanu Zavcu (IBF), toda prva z lovoriko združenja WBC, ki v boksu uživa največji ugled in veljavo. Iz območja nekdanje skupne države Jugoslavije sta si prestižni zeleni šampionski pas pred Emo lastila le legendarni Hrvat Mate Parlov in Črnogorec Dejan Zlatičanin.
image_alt
Za takšen pas se bo postavila tudi na glavo, če bo treba


Drugi dvoboji – moški, superlahka kategorija:  Jan Marsalek (Češka) : Fatih Duebues (Turčija) 3:0 – k. o. v 9. rundi; velterska kategorija: Anil Özdemir (Avstrija) : Richard Walter (Češka) 3:0; srednja kategorija: Nikola Zbučnović (Srbija) : Milan Todorović (Srbija) 3:0 – t. k. o. v 1. rundi; poltežka kategorija: Arton Berisha (Nemčija) : Darko Knežević (Srbija) 3:0 – k. o. v 1. rundi, Andrija Perković (Hrvaška) : Vanja Dumitrov (Srbija) – t. k. o. v 1. rundi; težka kategorija: Granit Shala (Nemčija) : Abdulnaser Delalić (BiH) 3:0 – diskvalifikacija v 5. rundi; ženske, bantamska kategorija: Felicitas Vogt (Nemčija) : Zorana Jakovlević (Srbija) – k. o. v 1. rundi; velterska kategorija: Katelynn Phelan (Irska) : Jessica Schadko (Nemčija) 3:0 – t. k. o. v 6. rundi.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine