Pozdravljeni!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Decembra svetovni rekord, na OI finale

Peter John Stevens ima tri ponudbe za odhod k profesionalni ekipi v ZDA
Do jutri bo Peter John Stevens treniral doma, nato se bo vrnil v ZDA.<br />
<br />
FOTOJože Suhadolnik
Do jutri bo Peter John Stevens treniral doma, nato se bo vrnil v ZDA.<br /> <br /> FOTOJože Suhadolnik
8. 10. 2018 | 23:46
3:42
Kranj – Običajno popoldne je v olimpijskem bazenu ponujalo otroški živžav, kar ne preseneča, saj v kranjskem plavanju ohranjajo številne selekcije. Kratkohlačniki pa imajo svojega vzornika – Petra Johna Stevensa. Udarni plavalec Triglava je spregovoril o mikavnih ponudbah iz ZDA, a tudi vlogi kapetana pri slovenski reprezentanci.


Baza vrhunskih plavalcev za največja tekmovanja na Slovenskem ni več tako lepa kot pred dobrim desetletjem, vseeno pa tudi med sedanjim rodom ostaja nekaj kandidatov v lovu na odmevne dosežke. V moški konkurenci je nedvomno št. 1 Peter John Stevens, bronasti na avgustovskem EP v Glasgowu. Počitnice so bile nato zanj kratke, lotil se je tudi serije nastopov za svetovni pokal, nazadnje je bil hiter v Eindhovnu in ob zadnjem koncu tedna v Budimpešti. »Do decembrskega svetovnega prvenstva bom vadil le v kratkem bazenu ter bom kar naznanil brez ovinkarjenja: na Kitajskem bom napadel naslov prvaka in svetovni rekord.« Na zadnjem zimskem SP pred dvema letoma je bil Stevens na 50 m prsno drugi. Takrat ga je ugnal le južnoafriški as Cameron van der Burgh, dolgo vzornik našega plavalca, ki pa zdaj pripravlja revanšo: »Cameron je napovedal slovo od tekmovalnega plavanja, za konec bi rad zmagal na Kitajskem s svetovnim rekordom, kar mu bom poskusil preprečiti ...«


Od leta 2008 brez finala OI


A dolgoročni cilji našemu vodilnemu plavalcu ne dovoljujejo le discipline 50 m prsno, saj te ni v sporedu olimpijskih iger. »Zato se bom takoj po koncu letošnje zimske sezone resno lotil priprav na 100 m prsno. Na olimpijski Tokio 2020 nikakor ne bi rad odpotoval le kot turist, cilji bodo precej višji od zgolj nastopa v dopoldanskem delu tekmovanja. Meril bom na olimpijski finale,« je ambiciozen Gorenjec ob omembi podviga, ki ga je nazadnje iz slovenske reprezentance dosegla Sara Isaković in takrat, v Pekingu 2008, osvojila tudi srebrno kolajno, doslej edino za naše plavanje na OI. Pozneje – niti v Londonu niti nazadnje v Riu de Janeiru – ni bilo nikogar od Slovencev med finalno elito v bazenu.

A do olimpijske sezone se bo dogajalo še marsikaj, ne nazadnje bo azijska generalka prihodnje leto v Koreji, kjer bo 18. svetovno prvenstvo v plavanju. Lepo bi bilo sicer, ko bi pred osrednjimi tekmovanji uradno spregovorili pri plavalni zvezi, saj pri tej – v nasprotju z atleti, kolesarji, kajakaši, telovadci, judoisti in drugimi predstavniki posamičnih športnih panog – že v drugi poletni sezoni zapored niso pripravili novinarske konference. Pod včerajšnjo v Kranju so se denimo podpisali pri Triglavu, pri katerem nikakor niso hoteli potisniti v kot vloge PZS, a ko pri tej niso organizirali srečanja s Stevensom, so sami povabili novinarje in tudi mlade plavalce svojega kluba.

Vse skupaj pa je zanimalo, kje se bo naš vodilni reprezentant lotil priprav za uresničevanje ambicioznih ciljev: pri matičnemu klubu v Kranju ali v ZDA, kjer končuje študij? »Imam tri ponudbe za prihod k profesionalnim ameriškim ekipam, do konca leta se bom odločil, katera mi je najbližje. Rad pa bi bil dejaven tudi pri slovenski reprezentanci, zato bom malo tu, malo tam,« se je nasmehnil predvideni naslednik Petra Mankoča v vlogi kapetana naših plavalcev.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Vsebine, vredne vašega časa, za ceno ene kave na teden.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine