Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Drugi športi

Brani naslov evropskega prvaka, a še bolj ga zanima olimpijska kvota

Za Boštjana Mačka in druge slovenske strelce v trapu ob Gardskem jezeru tekma leta.
Boštjan Maček si po Londonu 2012 in Riu 2016 želi še v Tokio 2020. FOTO: Matej Družnik/Delo
Boštjan Maček si po Londonu 2012 in Riu 2016 želi še v Tokio 2020. FOTO: Matej Družnik/Delo
5. 9. 2019 | 19:00
5. 9. 2019 | 20:12
4:16
Na jugu Gardskega jezera se je začelo evropsko prvenstvo s puško šibrenico. Najboljši slovenski strelec v trapu Boštjan Maček bo branil lanski naslov, a bolj kot lovorika ga zanima olimpijska kvota za Tokio 2020, ki je letos ni osvojil še noben reprezentant. To bo za Prekmurca najpomembnejša tekma sezone. Zanimivo – svoja oba olimpijska nastopa si je v preteklosti zagotovil prav na prvenstvu stare celine.

V Lonato je Maček odpotoval s sestro Jasmino, ki je z nastopi že začela (po prvem dnevu zaseda 25. mesto, jutri jo čaka še sklepni del), ter sinom Renejem, bronastim z letošnjega mladinskega svetovnega prvenstva. V moški članski konkurenci se bosta poleg 47-letnega Prekmurca jutri in v soboto dokazovala še Denis Vatovec in Matjaž Lepen. Tekmovalni ritem bo naporen, saj trojico v nedeljo čaka še ekipna preizkušnja, v ponedeljek pa bo Maček sklenil nastope z mešanimi pari, konkurenci se bosta po robu postavila s sestro Jasmino. Med mladinci se bosta poleg Mačka mlajšega merila še Žiga Juretič in Sašo Hrovat.
 

Ničesar si ne bo očital


Za Boštjana Mačka je bilo lansko EP v Avstriji prvo veliko tekmovanje po hudi poškodbi kolena, ki jo je staknil januarja 2017, ko si je pri padcu strgal križno vez, uničil oba meniskusa in hrustanec, počilo mu je tudi kolensko dno. Po izgubljeni sezoni je dosegel zgodovinski uspeh za slovensko strelstvo. Lastniku štirih kolajn s prvenstev stare celine – poleg zlate ima dve bronasti v posamični konkurenci (Beograd 2011, Pragersko 2015) in eno ekipno enakega leska (Osijek 2009) – sta odličji v Srbiji in na domačem prizorišču prinesli olimpijski vozovnici za London 2012 in Rio 2016. Ta konec tedna bosta na Apeninskem polotoku na voljo zgolj dve za Tokio 2020. Ker je to še edina letošnja priložnost zanjo, bo tekma izjemno zahtevna. Tudi Italija, država gostiteljica, je v moški konkurenci ta čas brez potnika na Japonsko.

Slovenska odprava na EP v Lonatu poleg trenerjev zajema tri člane (Boštjan Maček, Matjaž Lepen, Denis Vatovec), članico (Jasmina Maček) in tri mladince (Rene Maček, Žiga Juretič, Sašo Hrovat). FOTO: Strelska zveza Slovenije/Facebook
Slovenska odprava na EP v Lonatu poleg trenerjev zajema tri člane (Boštjan Maček, Matjaž Lepen, Denis Vatovec), članico (Jasmina Maček) in tri mladince (Rene Maček, Žiga Juretič, Sašo Hrovat). FOTO: Strelska zveza Slovenije/Facebook


»Vso sezono streljam solidno in stanovitno, ves čas sem med 26 na svetu. Na tekmah za svetovni pokal sta me v Acapulcu od finala ločila dva goloba, v Al Ainu in Koreji po en, nazadnje na Finskem trije,« je obnovil letošnje dosežke. Lansko lovoriko na EP bo poskušal odmisliti in se osredotočiti na novo nalogo. »Cilj je olimpijska kvota. Konkurenca je zelo močna, strelci se vseskozi menjajo na vrhu, krog favoritov je velik. Treba se bo sprostiti in odstreljati najboljše, na silo ne bo šlo. Ta čas ima kvoto le sedem Evropejcev, težko bo,« je napovedal, omenil zelo zahtevno strelišče in dodal, da se ne bo preveč obremenjeval. »Tudi če mi ne bo uspelo, si ne morem ničesar očitati,« je povedal sogovornik, ki bolečine v kolenu še čuti, najmanj poleti, najbolj pozimi in pri vremenskih spremembah. Prav te se obetajo jutri: muhasto vreme, padavine in nevihte.
 

Za naslov evropskega prvaka ni dobil niti evra


Za vrhunec sezone se je pripravljal s sestro in sinom, vseskozi vadijo skupaj. »Obema rad pomagam, pa tudi zame je to dobro. Ko treniram jaz, me na napake opozarja sestra. Sam ne morem videti vsega, kar delam narobe,« je dejal sogovornik, ki poleg treningov hodi še v službo, sredi noči razvaža kruh in moko.


Lanski naslov evropskega prvaka mu ni prinesel niti evra, saj so denarne nagrade ukinili in tudi letos jih ne bo. »Ne vem, kaj bo s prihodnostjo strelstva,« ni prav optimističen. Prav tako se boji, da bi lahko panoga izginila iz olimpijske družine. Gre za eno od redkih, ki so bile na sporedu prvih sodobnih iger leta 1896, njegov trap pa je debitiral že na drugih leta 1900.

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine